Вживані імпортні автомобілі таки подешевшають

Вживані імпортні автомобілі таки подешевшають
Верховна Рада прийняла законопроект, який вносить зміни до "Перехідних положень "Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів". Документ передбачає тимчасове (до кінця 2018 року) зниження акцизного збору на імпортні автомобілі, вироблені не раніше як 1 січня 2010 року, інформує Експрес.

- Як зміниться вартість вживаних автомобілів, завезених із-за кордону?

- Залежно від обсягу двигуна, машини, вироблені після 1 січня 2010 року, подешевшають від 2 до 5 тисяч євро, - вважає Олег Омельницький, директор компанії "AUTO-Consulting".

- Зниження акцизів не стосується автомобілів, які не відповідають екологічній нормі Євро-5, оскільки наш уряд уклав з Євросоюзом угоду про гармонізацію законодавства. Якщо хтось сподівався стати власником авто, що відповідає Євро-5, за 300 доларів, то це утопія.

- Чи стосуватимуться зміни машин із Росії?

- Ставки акцизу, встановлені цим законом, не стосуються легкових автомобілів, якщо ті походять із держави-окупанта й держави-агресора. Певні схеми обійти закон завжди знайдуться, проте основні канали буде перекрито.

- Звідки, на вашу думку, до нас найбільше йтиме автомобілів?

- Із прикордонних Литви, Польщі й Словаччини.

- Як це вплине на вітчизняний автомобільний ринок та виробництво?

- Ми тепер не стимулюємо ринок нових автомобілів, який, у принципі, був достатньо прозорим і передбачуваним, а стимулюємо контрабандистів і тих, хто переганяє машини. Таке вже було в 90-ті роки. Та найгірше - ми втратимо динаміку, розвиток. За той час, що ми будемо завозити биті машини, які були у вжитку, світ піде вперед, буде пересідати на електротранспорт. Тобто українці будуть викуповувати те, що іншим не потрібне.

- Скільки можна купувати вживаних машин, відповідно до закону, і як часто?

- За зниженими ставками можна завозити один автомобіль на одну особу на рік. При цьому відчуження може відбуватися через 365 днів з моменту реєстрації транспортних засобів, при ввезенні яких були застосовані ставки акцизного податку. Однак цю норму досить легко можна обійти. Котрабандисти вже знають як. Місцеві жителі прикордонних регіонів будуть виїжджати за кордон і на їхні паспорти завозитимуть машини. Це не дасть можливості працювати цивілізованим операторам, які б займалися системними поставками, бо вони не будуть зв'язуватися з напівлегальними схемами.

- Чи одержить держава очікувані податки?

- Щось одержить, але це будуть не ті суми, які закладали початково. Ті люди, які займаються контрабандою та схемами в обхід податків, будуть занижувати митну вартість автомобілів, платитимуть менше ПДВ. Власне, користь акцизу була в тому, що це був фіксований податок. Не можна було якимось чином маніпулювати, оскільки акциз був чітко прив'язаний до об'єму двигуна. Тепер вартість акцизу знівельовано до 100, 150, 200 євро, а митну вартість в інвойсі можна написати будь-яку й занизити податкові відрахування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Для кого і для чого цей закон, незрозуміло, тільки не для людей. машини після 10-го року для пересічного українця недоступні.
Відповісти
Згідний.А коментар Омельницького аж неприємно читати.Зверніть увагу на те як він говорить про те як люди будуть обкрадати державу і не давати розвиватись так званому укравтопрому.А він є?!!
Відповісти
Чекайте, так Президент ще ж його не підписав. :)
Відповісти
Так ,звичайно Деу Сенс зібраний в Україні на заводі друзів П...а набагато кращий за Мерседес чи Ауді яким 10 років.А чому Деу в расєї на 40% дешевше продавались а ніж на Україні?
Відповісти
Останні новини
Вживані імпортні автомобілі таки подешевшають
13 червень, 2016, 00:20