Шацькій об’єднаній громаді вже цього року можуть виділити фінансування

Шацькій об’єднаній громаді вже цього року можуть виділити фінансування
На Волині наразі утворено шість об’єднаних громад. З них п’ять вже отримали фінансування, бо були організовані ще торік.

Нову, Шацьку, ще уряд не фінансував. Для цього на Кабінет Міністрів направлять листа, аби ця громада отримала фінансування в другому півріччі.

Про це стало відомо під час сьогоднішньої оперативної наради в ОДА.

Не охоче йде процес децентралізації загалом по Волині.

«Зокрема, є проблеми із об’єднанням громади з центром в Любитові. Не хочуть мешканці навколишніх сіл приєднуватися і до Білина. Триває робота в Жидичині – його мають приєднати до Луцька», – розповів заступник голови ОДА Сергій Кошарук.

Закон зараз трактує чітко «первинне об’єднання». Як показує практика, процес добровільного приєднання до сільських рад має право на життя. Тому йшлося про те, що потрібно ініціювати поправки до Закону.

Незрозуміла в цьому питанні позиція «Асоціації міст і громад України». Вони вважають, що після об’єднання громад мають відразу проводитися вибори.

«Для багатьох керівників, які вже довго на посаді, їм не вигідне об’єднання громад, бо це їх «лєбєдіная пєсня». От вони і знаходять Асоціації міст, щоб ті придумували вибори. Тому давайте працювати з думкою про громади, а не про окремих керівників громад», - переконаний голова ОДА Володимир Гунчик.

Зазначимо, що спочатку на Волині планувалося 64 громади, потім – 70. Зараз вже в нашій області може бути утворено 81 об’єднану територіальну громаду.

Остаточна кількість має бути затверджена в перспективному плані області. Його мають доробити до серпня. Документ має затвердити обласна рада.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.