ЄВРО-2016: день третій та день четвертий. Підсумки. ФОТО

ЄВРО-2016: день третій та день четвертий. Підсумки. ФОТО
Чемпіонат Європи потроху "розкачується", команди з п’яти груп уже провели свої перші поєдинки, вболівальники на всю смакують всі ті страви, які їм пропонує це свято футболу. А ВолиньPost пропонує згадати все те найцікавіше, що сталося упродовж цих двох насичених футболом днів.

Виправдані очікування

Матч турків з хорватами очікувався з нетерпінням – вісім років тому на Євро ці команди розіграли справжній трилер на останніх хвилинах овертайму. Можливо, ще якихось додаткових тридцяти хвилин не вистачило позавчора, аби одна з команд забігала активніше. Фатіх Терім відзначає, що турки завжди невдало розпочинають великі турніри, але все більше схоже на те, що ця команда вже не має такого потенціалу, як тоді на полях Австрії та Швейцарії. Насправді ж команді не вистачало гостроти: головні атакуючі крила збірної Туреччини – Хакан Чалханоглу та Арда Туран – зіграли невиразний матч, а без їх натиску не зовсім гостро виглядали і партнери.

А ось хорвати у кожному епізоді були гострішими та практичнішими, що вилилось у позитивний результат. При цьому команда реалізувала далеко не весь потенціал, а якби не влучання у каркас воріт – рахунок був би набагато більший. А так для переможного початку Євро підопічним Анте Чачіча вистачило шикарного забитого м’яча від Луки Модріча – ще одного претендента на звання як мінімум гола туру.

Зважаючи на гру чехів проти Іспанії, перспективи турецької збірної на турнірі досить туманні. Якщо те, що команда показала у грі проти Хорватії і є славнозвісним їх стилем і тактикою, то у наступних матчах буде важко розраховувати на очки та бодай забиті м’ячі. А ось хорвати впевнено йдуть до виходу з групи. Хочеться, щоб на команду не вплинула трагедія у родині Даріо Срни, у якого під час матчу помер батько, а сам капітан «клітинкових» швидко повернеться до складу, аби здобути на його честь нові перемоги…

Вище голови не стрибнеш

Про туманні перспективи збірної Північної Ірландії на Євро говорилось дуже багато задовго до початку турніру, однак ніхто не поспішав з висновками – потрібно було побачити підопічних Майкла О’Ніла в дії вже у Франції. Перша гра так і не показала, за рахунок чого «зелено-білі» можуть поборотися за потрапляння у наступну стадію. Схожа гра – організація масованої оборони та вдалі вилазки до володінь суперників – дала плоди у кваліфікації. Та рівень опонентів безпосередньо на Євро виявився дещо іншою ваговою категорією, й навіть не ідеальна у своєму локальному розумінні збірна Польщі зіграла на дві голови краще, аніж Північна Ірландія. Єдиним (і найбільш приємним для України) варіантом була нульова нічия, однак перевага за ударами по воротах (18:2) мала знайти своє відображення на табло після точного удару Аркадіуша Міліка. Уже за у цей четвер ми побачимо, які корективи внесе у гру «зелено-білої» збірної головний тренер.

Щодо поляків, то варто уважніше придивитись до атакуючого потенціалу «Кадри» та зрозуміти, що йдеться не лише про Роберта Левандовскі. Надзвичайно сильно відіграли фланги західних сусідів – один з проходів Куби Блащиковскі й завершився гольовим ударом Міліка. Нічого не змінилося й після того, як півзахисника «Фіорентини» змінив Каміл Гросіцкі – захист Північної Ірландії продовжував потерпати від флангових атак. Тож нашим Федецькому та Шевчуку до третього туру доведеться добряче підготуватись…

Німці: спокій та результат

Як би ми не оглядались на перший тайм матчу з німцями, а вже зараз можна визнати, що чинні чемпіони світу здобули результат без особливих витрат енергії. Після перерви ця команда була ближча до тієї, яку вболівальники бачили два роки тому в Бразилії, а тотальний контроль м’яча не дав ніяких шансів українській збірній зачепитися хоч за якусь можливість забити гол та зрівняти рахунок.

А відзначити хотілося б захист збірної – якщо Мануель Нойєр просто ще раз довів свій топ-рівень, то оборона перед турніром вважалась слабкою ланкою команди. Насправді ж, навіть попри невелику паніку у першому таймі, забити українцям Мустафі з Боатенгом так і не дали, при цьому їх якраз можна назвати героями матчу – один забив переможний м’яч, а інший виніс з лінії шкіряну кулю після шикарної атаки збірної України – саме це можна назвати сейвом дня.

Непогано відіграв і наш захист, а це якраз навіює перед наступними іграми позитивні думки – те, що ми вміємо грати попереду, було видно неозброєним оком, а от проблеми у задній лінії надто турбували вболівальників після контрольних матчів. Глобально нічого не змінилося – ми знову пропустили, знову обрізалися у центрі поля, знову слабенько відіграли під час стандартів до наших воріт. Але ж і суперник був трохи іншого рівня – реальні можливості наших хлопців, повторимось, покажуть два інші матчі групи…

Фаворити: ніяких розгромів

Те, що на Євро будь-яка команда боїться помилитися, довели навіть матчі головних фаворитів турніру, які підійшли до своїх перших суперників на турнірі з усією обережністю, в той час як самі ж їх опоненти грали роль «темних конячок» на футбольному полі. Одначе і Франція, і Німеччина, і Іспанія свої матчі повигравали.

Якраз «Фурія Роха» свою «вікторію» над чехами вистраждала у буквальному значенні цього слова. Ні, сама гра оновленої збірної Іспанії сподобалась – той фірмовий атакуючий стиль з тотальною перевагою у володінні м’ячем та активним використанням флангів та вертикальних передач команда зберегла, однак у забитий гол він трансформувався аж наприкінці поєдинку після шикарної навісної подачі Андреса Іньєсти на Жерара Піке. Немає ніяких сумнівів, що далі команда Вісенте дель Боске набере ще кращий хід, при цьому дуже цікаво буде спостерігати за грою чинних чемпіонів Європи проти дуже сильної Хорватії.

Виходить так, що серед тих команд, які грали проти беззаперечних фаворитів своїх груп, відскочили лише росіяни. Румуни, чехи та українці поки лишаються з нулем у графі «очки», а задоволені можуть бути лише бійцівськими якостями та грою, яку продемонстрували.

Переоцінка та недооцінка у одному флаконі

Найсмачнішою стравою вчорашнього ігрового дня заслужено вважалось протистояння збірних Бельгії та Італії. Кожна з цих збірних після відскоку шведів у матчі з ірландцями у разі перемоги виходила б на чисту першу сходинку в групі, а також робила вагому заявку на вихід до плей-офф з першого місця. Ще більше хотілося поглянути, як потужна, на перший погляд, команда Марка Вільмотса зіграє проти кризової, знову ж таки на перший погляд, «Скуадри Адзурри».

А сама гра розвіяла та перевернули з ніг на голову усі передматчеві розклади. Команда Антоніо Конте продемонструвала дуже якісну командну гру, лише декілька разів дала супернику можливість створювати гольові моменти біля воріт Джанлуїджі Буффона. «Червоні дияволи», навпаки, виглядали якось розібрано. Окрім індивідуальних дій в атаці, вони не продемонстрували нічого, а заміни, які робив Вільмотс, на хід гри так і не вплинули. Натомість сподобалось те, як у цьому матчі тероризували суперників фланговими забіганнями Антоніо Кандрева та Емануеле Джаккеріні – останній у підсумку відкрив рахунок у матчі, а перший віддав гольову наприкінці матчу на Граціано Пелле. Впевнена перемога італійської збірної, яка вчора виглядала дуже солідно, в той час як бельгійці з шикарних атакуючих діамантів ніяк не можуть зібрати кольє, яке би вразило усю футбольну Європу…

Герой дня – Тоні Кроос

Насправді як під час двох ігрових днів, так і у матчі збірних Німеччини та України виокремити когось було дуже важко: тут можна згадати і надійного Нойєра, і Боатенга, який не раз зупиняв атаки «жовто-синіх» суперників, однак заспокоїв гру тотальний контроль над м’ячем у виконанні «бундестіму», який організовувався якраз через клубного чемпіона Європи з мадридського «Реала». Загалом упродовж гри Тоні Кроос віддав 109 передач (102 з яких дійшли до адресата!), а також на його рахунку гольова подача на Шкодрана Мустафі. Без сумніву, саме «вісімнадцятка» збірної Німеччини буде на Євро її стержнем, мозком та гарантом взаємодій ліній між собою.

Що сьогодні?

Футбольний вівторок позбавляє як мінімум українських любителів футболу важкого запитання «як подивитися ранній матч?» - сьогодні о 16.00 грати не будуть. А уже ввечері Євро розпочнеться для останнього квартету учасників – австрійці та португальці спробують підтвердити статус фаворитів своєї групи у матчах проти угорської та ісландської збірних відповідно. Жіночій частині футбольних оглядачів нагадую – Португалія грає о 22.00, і той, хто вам треба, на 99% вийде у стартовому складі. А вже завтра ми поставимо їм усім свою рецензію.

Дмитро Кузнецов для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ЄВРО-2016: день третій та день четвертий. Підсумки. ФОТО
14 червень, 2016, 14:19