ЄВРО-2016. Час «андердогів». ФОТО

ЄВРО-2016. Час «андердогів». ФОТО
ВолиньPost – про останні матчі першого туру групового етапу чемпіонату Європи, в яких зустрічалися команди з групи F.

Представляючи учасників цього квартету, усіма читачами вельми шанований автор рубрики «СпортPost» відзначав – найменше чекає сенсації від угорської збірної, особливо у принциповому протистоянні з австрійськими колегами. І коли вже на першій хвилині гри Давід Алаба розкішним дальнім ударом без шансів для Габора Кірая пробив у дальню стійку, здалося, що усі передтурнірні розклади підтвердяться, а підопічні Бернда Шторка сьогодні зроблять перший крок до того, щоб поїхати додому вже після групового етапу.

Втім, чим далі розвивалась гра, тим більше складалось враження, що так просто цю Угорщину австрійці не візьмуть. Самі ж підопічні Марселя Коллера не надто напружували суперників інтенсивними атаками – лише під кінець тайму «останній голкіпер у штанях» Габор Кірай відбив класний удар Златко Юнузовича з лінії штрафної, а потім Мартін Гарнік пробив сам у себе замість того, щоб замкнути у порожній кут воріт суперника простріл Арнаутовича.

Так само майже пішки австрійська збірна ходила й після перерви, тоді як підопічні Бернда Шторка потроху набирали в активності. Вирішальною у грі стала чорна для гравців у червоній формі п’ятихвилинка у середині другого тайму. Спочатку захисники збірної Австрії не зуміли нічого протиставити звичайній «стінці» у виконанні Ласло Кляйнхайслера та Адама Шалая, капітан команди Крістіан Фухс затримався на фланзі та залишив останнього у правильному положенні, а вже сам Шалай проштовхнув «круглого» під голкіпером суперників.

А потім Александр Драгович «відзначився» біля чужих воріт – його безглуздий фол обійшовся у другий за матч «гірчичник», а збірна Австрії залишилась у меншості. Після цього угорці впевнено відбили усі атакуючі потуги опонентів, а наприкінці матчу свіженький Золтан Штібер втік у контратаку й не залишив ніяких шансів Роберту Альмеру – 0:2.

Угорська збірна у гарному стилі присоромила усіх скептиків (у тому числі й вашого покірного слугу), які заздалегідь віддавали їй роль аутсайдера. У потрібний момент підопічні Шторка продемонстрували єдність та холоднокровність при використанні власних ігрових можливостей. А от Марселю Коллеру буде над чим попрацювати: сьогодні з його підопічних, як бджілка, над полем кружляв лише Давід Алаба – однак високий відсоток браку, відсутність злагоджених дій з партнерами та якоїсь іскри в очах зіграла свою роль. А вибратись з такого низу буде дуже важко…

Австрія – Угорщина 0:2 (Шалай, 62, Штібер, 87)

Склади команд

Австрія: Альмер – Кляйн, Хінтереггер, Драгович, Фухс – Алаба, Баумгартлінгер – Арнаутович, Юнузович (Забітцер, 61), Гарнік (Шепф, 78) – Янко (Окоті, 65).
Угорщина: Кірай – Фіола, Гузміч, Ланг, Кадар – Гера – Немет (Пінтер, 89), Нодь, Кляйнхайслер (Штібер, 79), Джуджак – Шалай (Прішкін, 69).

Попередження: Драгович – Немет.

Вилучення: Драгович, 67.

Матч на у Сент-Етьєнні на «Жоффруа Гішар» мав історичне значення, адже збірна Ісландії вперше вийшла на гру фінальної частини чемпіонату Європи. І, забігаючи наперед, варто зазначити – дебют вдався повністю.

До поєдинку обидві команди підійшли з оптимальним набором гравців, а за втрат можна було помітити лише Рікардо Куарежму, який отримав пошкодження, тому головний тренер португальської збірної Фернанду Сантуш залишив його на лаві запасних.

Сам старт поєдинку дав зрозуміти номінальним фаворитам зустрічі, що ніякого особливого ставлення від збірної Ісландії до них не буде. Вже у дебюті зустрічі Гілфі Сігурдссон увійшов до карного майданчика суперників, хитнув захисника, однак Руя Патрісіу не зумів переграти навіть з двох спроб – голкіпер піренейської команди був на висоті.

Такого інтенсивного руху ісландців, втім, вистачило лише на дебют матчу. Далі контроль над м’ячем цілком і повністю перейшов до португальців, а в бік воріт Ганнеса Гальдорссона полетів шквал навісних подач, прострілів та ударів. Наконечником цих атакуючих зусиль команди Фернанду Сантуша зазвичай був Нані – і якщо з першої реальної спроби він влучив у кіпера суперників, то після прострілу Андре Гомеша захист ісландців він не пробачив – 1:0. За такого мінімального рахунку команди пішли на перерву.

Відповідь від Ісландії прийшла тоді, коли її ніхто не чекав. Впевненим виходом з роздягальні португальці, схоже, приспали самі себе. Одна з рідких подач до штрафного майданчика піренейців знайшла Біркіра Б’ярнасона, якому не треба було підказувати, як і куди відправляти перший гол ісландської збірної на чемпіонатах Європи. Де був у цей момент Вієйрінья – чи задумався про високе, чи його відправив за чимось до магазину сам автор забитого м’яча? Про це ми можемо дізнатися лише від нього самого…

Рахунок 1:1 категорично не влаштовував португальців, однак свіжі гравці та ще більший тиск на ворота Гальдорссона не збільшували кількості нагод для переможного м’яча. Декілька разів було реально небезпечно (особливо під час двох штрафних ударів підряд від Кріштіану Роналду), однак усіма правдами й неправдами, рикошетами та простим везінням збірна Ісландії не лише вистояла, а й мала свої шанси несподівано вийти вперед у рахунку.

Хай там сьогодні почнуться крики про «антифутбол», різницю у статистиці тих самих ударів, команда Ларса Лагербека почала з історичної нічиєї, і саме цей факт буде записаний на золотих сторінках місцевої історії. У португальців для покращення свого турнірного положення буде ще два матчі проти команд, які не факт, що зможуть вчинити такий спротив, як суперники з країни гейзерів. А якщо врахувати той факт, що у цей матч лише розізлить лідера піренейської збірної Кріштіану Роналду (який, будемо відверті, відіграв слабенько) – все у них має бути нормально. А поки нехай полідирує Угорщина, якій автор цих рядків ще день тому віддавав максимум останнє місце у групі.

Португалія – Ісландія 1:1 (Нані, 31 – Б’ярнасон, 50)

Склади команд

Португалія: Руй Патрісіу – Вієйрінья, Пепе, Карвалью, Геррейро – Даніло Перейра, Жоау Маріу (Куарежма, 76), Жоау Моутінью (Ренату Санчес, 70), Андре Гомеш (Едер, 85) – Нані, Роналду.

Ісландія: Галльдорсон – Севарссон, Рагнар Сігурдссон, Арнасон, Скуласон – Гілфі Сігурдссон, Гуннарссон, Гудмундссон (Ельмар Б’ярнасон, 90), Біркір Б’ярнасон – Сігторссон (Фінбогассон, 81), Бедварссон.

Попередження: Б’ярнасон, Фінбогассон.

Дмитро Кузнецов
для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.