Волинські шахтарі голодують під Адміністрацією Президента

Волинські шахтарі голодують під Адміністрацією Президента
Вчора нововолинські шахтарі розпочали голодування під Адміністрацією Президента.

"Так і не дочекалися виплати хоча б частини заборгованої за чотири місяці зарплати гірники ДП «Шахта №1«Нововолинська» і тому сьогодні приїздять до Києва, аби зранку розпочати голодування під Адміністрацією Президента", - про це повідомляє Михайло Волинець на своїй сторінці у Facebook.

"Про це мені телефоном повідомив голова первинки НПГУ Анатолій Мухомеджанов. Сьогодні зранку він у черговий раз подзвонив до керівника відомства, якому підпорядковується їхнє підприємство, директора Департаменту вугільно-промислового та торфовидобувного комплексу Міненерговугілля Анатолія Корзуна. Співробітник, який узяв слухавку, замість чіткої і конкретної відповіді на запитання, коли шахтарі нарешті отримають належні їм кошти, почав знову розповідати про непорозуміння, які виникли між двома міністерствами – енергетики та вугільної промисловості і фінансів", - пише Волинець.

За словами активіста, Мінфін повернув підготовлений і переданий йому план фінансування шахти на доопрацювання.

"Шахтарям такі пояснення набридли. Вони не хочуть розбиратися, хто й чому щось наплутав. Гірники бажають і мають право отримати зароблене, щоб придбати продукти харчування і предмети першої необхідності для себе і своїх сімей. А їм пропонують знову невідомо скільки чекати", - повідомляє Михайло Волинець.

"Колектив підприємства на зборах вирішив вдатися до акцій протесту. До них, зокрема, належить і голодування кількох шахтарів-добровольців під Адміністрацією Президента у Києві. Зголосилися на цю поїздку члени НПГУ Павло Лазаренко, Ігор Пилюк і Анатолій Мухомеджанов. Свою акцію на Банковій вони розпочнуть завтра зранку. Триватиме вона до тих пір, поки не вирішиться нарешті питання фінансування підприємства, й зокрема виплати зарплат. Адже шахту попередні горе-керівники галузі та їхні „смотрящі” позбавили можливості і права видобувати вугілля та реалізовувати його, щоб заробляти на зарплати та інші потреби. Кошти на це закладені у Держбюджеті-2016, але отримати їх гірники не можуть через бюрократичні перепони, чи несумлінність, або некомпетентність чиновників", - додав Волинець.


Мер міста Нововолинськ Віктор Сапожніков каже: йому щодня обіцяють, що шахтарі "завтра" отримають зарплату, проте кошти так і не перераховують, тож голодування гірників - це крайній захід.

"Коли люди голодують, це негатив. Мені просто не зрозуміло, чому в Києві люди, знаючи про цю ситуацію, продовжують годувати обіцянками шахтарів. Мені вже другий тиждень голова вугільного департаменту Анатолій Корзун обіцяє, що перерахують кошти, проте досі немає нічого", - розповів Сапожніков.

Йдеться про 20 мільйонів, які мають виділити з держбюджету на зарплати тим гірникам, які працюють на українських шахтах так званої третьої групи - ті, які будуть закривати.

"Що стосується депутатів Верховної Ради, які піаряться на проблемах шахтарів, то вважаю їхні дії неприпустимими. Вони проголосували за той бюджет, в якому шахтарів зовсім не видно. Вони піаряться навколо профтехосвіти, шахтарів, а перед тим голосують за такий бюджет, тим самим створюючи такі проблеми", - обурюється мер.

За його словами, на 1-й шахті залишилося 250 гірників, які не отримують зарплату.

Крім того, 100 мільйонів, які запланували на 10-ту шахту, збираються виділити аж в грудні цього року.

"Це заздалегідь зроблено для того, аби не віддавати цю суму або не освоїти її. Там з квітня немає зарплати", - підсумовує Віктор Сапожніков.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські шахтарі голодують під Адміністрацією Президента
17 червень, 2016, 16:19
ЄВРО-2016. Будь першим! ФОТО
17 червень, 2016, 16:01