На Волині суничний бум – замість чорниці люди збирають «ягоду сонця». ФОТО

На Волині суничний бум – замість чорниці люди збирають «ягоду сонця». ФОТО
Про те, що жителі Волині, особливо сіл поблизу лісової місцевості, добре знаються на ягодах та травах, відомо вже давно. Тим паче, що для більшості селян – це непоганий вид заробітку.

Люди ледь не цілими сім’ями йдуть по ягоди до лісу, а потім здають їх або заготівельникам, або ж просто продають при дорозі чи на місцевих ринках.

І для того, аби зібрати більше чорниці, з часом люди почали застосовувати так звані гребінки. Проте від такого знаряддя люди лишень шкодять кущам чорниці, відтак до наступного року рослина не може повністю відновитись.

Проте цього року люди «облюбували» нову ягоду, яка є не лише кращою за своїми властивостями, а й дорожчою за вартістю. Йдеться про суницю лісову.




Росте ця ягода переважно на полянах, узліссях, схилах пагорбів та у змішаних лісах. Зокрема в лісах Цуманського лісгоспу. Там цьогоріч лісова суниця вродила дуже рясно.







Місцеві жительки розповідають, що суниця за своїми якостями значно краща за чорницю, оскільки містить в собі більшу кількість вітамінів та корисних речовин, однак збирати її важче.

Якщо чорницю можна було збирати за допомогою гребінок, то із суницею все складніше - потрібно зривати кожну ягідку окремо та ще й добре пошукати її серед листочків.

За годину, розповідають люди, можна зібрати літр-два ягід. А старенька пані Катерина запевнила, що в листі суниці міститься дуже багато вітаміну С, відтак при правильному заварюванні чаю з листя суниці можна забути про пігулки та мікстури при застуді.

Відразу після лісу жінки вирушають на імпровізовані точки продажу ягід, тобто на зупинки громадського транспорту, а особливо на трасах міжміського сполучення, адже багато людей зараз їдуть відпочивати в санаторій, а додаткові вітаміни зайвими не будуть.



Проте, окрім продажу, можна здавати ягоди на переробку до Цуманського лісогосподарства, де є цілий консервний цех. Там ягоду промивають, перемелюють, засипають цукром та варять при низькій температурі. Пізніше готову суміш розливають в банки та стерилізують, але також при малій температурі, аби ягода зберегла всі свої поживні властивості.



Пізніше готову продукцію реалізовують в місцевих магазинах.

За сезон лісогосподарство переробляє 200-300 кілограмів ягід, і це при тому, що не всі суничники здають ягоди на переробку. Проте працівники лісгоспу помітили тенденцію зростання, адже минулого року консервний цех переробив всього 100-200 кілограмів суниці.

Крім того, працівники лісгоспу консервують й інші ягоди, зокрема смородину та чорниці, гриби та березовий сік.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Люди тяжко роблять. Владі такі роботяги вигідні
Відповісти
Люди роблять на себе, а не на владу.
Ледацюги сидять в інтернеті.
Відповісти
Останні новини
На Волині суничний бум – замість чорниці люди збирають «ягоду сонця». ФОТО
17 червень, 2016, 12:08