Лісова охорона Волинського ОУЛМГ покращила показники роботи

Лісова охорона Волинського ОУЛМГ покращила показники роботи
Про підсумки діяльності лісової охорони та подальше удосконалення шляхів роботи у цьому напрямку йшлося під час робочої наради за участю директорів державних лісогосподарських підприємств під головуванням начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка.

Доповідав завідувач сектору охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський, - повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ

Статистичні дані наступні: станом на 1 червня 2016 року працівниками державної лісової охорони обласного управління складено 578 протоколів на порушників лісового законодавства. При цьому загальна сума завданих державі збитків становить 1,5 мільйона гривень. Окрім того, накладено та стягнено штрафів на суму 65 тис. грн, у тому числі це – незаконні рубки (стаття 65 КУпАП) – 431 протокол.

Як зазначив Руслан Ростиславович, загальний об’єм незаконних рубок – 266 куб. м, із них у лісопорушників охоронці вилучили 82 куб. м. лісу (31%) незаконно зрубаної деревини.

У переліку порушень також – недотримання правил полювання (47 протоколів, сума збитків становить 28,3 тис. грн, штраф 7,2 тис. грн, вилучено 12 рушниць), засмічення лісів побутовими відходами (23 протоколи), порушення Правил пожежної безпеки в лісах України (57 протоколів) та інші.

Із загальної кількості виявлених незаконних рубок (431) лісопорушники добровільно сплатили збитки у 391 випадку (91%). У грошовому еквіваленті це – 590 тисяч гривень (40 %).

Руслан Войцеховський наголосив, що лісовій охороні нерідко доводиться звертатися до правоохоронців, коли питання стосуються фактів, що виходять за межі компетенції охорони лісу. Зокрема, за цей час лісоохоронці передали у правоохоронні органи 21 справу для примусового стягнення збитків. У райвідділи поліції – 16 справ на суму збитків 685 тис. грн та районні прокуратури і суди – 5 справ на суму збитків 58 тис. грн.

За наданими фактами порушено 8 кримінальних справ, незаконно зрубана кубомаса становить 75 куб. м, сума збитків – 477 тисяч гривень.

Три справи із переданих у суди вже розглянуті райвідділами національної поліції. Сума збитків за вказаними фактами – 81 тисяча гривень.

Решта 12 справ про незаконні рубки перебувають на розгляді.

Крім того, у відділи національної поліції та на телефон «102» від лісової охорони упродовж 2016 року надійшло 193 повідомлення про скоєні правопорушення в лісових масивах області. Щодо 63 із них надійшли відповіді, інші перебувають на стадії розгляду.

За цей час лісова охорона Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства здійснила 132 рейди із попередження та виявлення фактів незаконного видобутку бурштину. При цьому працівники державної лісової охорони виявили 22 порушення лісового законодавства, пов’язані з «бурштиновим питанням». Це, зокрема, у ДП «Маневицьке ЛГ» – 8 випадків; ДП «Поліське ЛГ» – 5 випадків; ДП «Колківське ЛГ» – 3 випадки; ДП СЛАП «Любешівагроліс» – 6 випадків.

Про виявлені порушення працівники державної лісової охорони обласного управління оперативно інформували райвідділи поліції та підрозділи управління Служби безпеки України.

Варто нагадати, що з метою посилення охорони лісів, відповідно до наказу Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства № 38 від 6 квітня 2016 року, створено 20 груп оперативного реагування із числа досвідчених працівників державної лісової охорони.

Результати вже помітні. Станом на 13 червня 2016 року цими підрозділами оформлено 145 протоколів щодо самовільної рубки деревини. Сума збитків у цих випадках становить 420,5 тис. грн. Сума штрафів – 16, 4 тис. грн. Крім того, до відповідальності притягнено 8 осіб, яких упіймали на незаконному видобутку бурштину.

Проте, як показують результати перевірки лісогосподарських підприємств, питання посилення охорони лісу в області залишається вкрай актуальним. Тільки за останній місяць у результаті перевірок лісогосподарської діяльності в окремих державних підприємствах ВОУЛМГ виявлено чималі збитки через незаконні рубки. Усі справи детально вивчаються та будуть передані у правоохоронні органи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Волинські новини" хають роботу відомства,"Волиньпост" хвалить.Кому вірити?
Відповісти