ЄВРО-2016. Під знаком чемпіонської гри

ЄВРО-2016. Під знаком чемпіонської гри
Перша розгромна перемога, найрезультативніший поки що матч чемпіонату, перший не румунський пенальті, перший «дуплет» турніру – вчорашній ігровий день Євро зумів приємно здивувати вболівальників. Про те, чим запам’яталась чергова порція великого футболу у Франції, згадує ВолиньPost.

Не відходячи від стилю

Збірна Італії грою проти фаворитів групи – зіркової плеяди бельгійських гравців – одразу викликала у футбольного світу підозри, що ця команда на турнірі може боротись за найвищі цілі. Дійсно, хорошою грою у захисті та блискучою командною організацією підопічні Антоніо Конте поставили себе у дуже зручну групову ситуацію, маючи можливість уже після другого туру вирішити усі свої завдання.

І, чесно кажучи, проти Швеції, як здалося, гра італійців була близька до ідеалу. Турнірне становище дозволяло їм грати в першу чергу на «сухість» власних воріт, з чим гравці «Скуадри адзурри» впорались просто блискуче – Ібрагімович та компанія так і не створили за матч жодного нормального моменту, а Джанлуїджи Буффон у цій грі повинен був усіляко рятувати себе від нудьги. Крім цього, зекономивши сили у першому таймі, після перерви підопічні Конте забігали набагато активніше, раз за разом організовуючи стрімкі набіги на володіння Андреаса Ісакссона. Більше того, італійці навіть забрали у ноги контроль над м’ячем, даючи таким чином зрозуміти, який результат їм потрібен. І якщо Марко Пароло за десять хвилин до кінця просто не пощастило (голкіпера швецької команди врятувала поперечина), то Едер з ніби-то простої ситуації самотужки розібрався із захистом «синьо-жовтих».

Гол став справжнім обличчям цьогорічної збірної Швеції – без нормального руху на полі, без концентрації, без гостроти, це покоління, схоже, грає свою «лебедину пісню». Жодного удару у площину воріт суперників за два матчі – і можливий рекорд Златана, який може бути першим, хто заб’є голи на чотирьох чемпіонатах Європи, все більше від нього віддаляється…

Златан і компанія поки не можуть забити на Євро
Златан і компанія поки не можуть забити на Євро


А італійська команда, яка сьогодні може достроково стати першою у своїй групі, справляє все більш солідне враження. Зараз вона аж надто нагадує «Ювентус» Антоніо Конте під час його першого сезону – не найсильніший підбір виконавців в атаці та середній лінії компенсується шикарним захистом та Буффоном у рамці, а злагоджена гра півзахисників з нападниками та високий рівень тактичної підготовки дозволяють їм витягувати матчі навіть в економ-режимі, як вчора проти шведів. Можливо, саме майбутній керманич лондонського «Челсі» з таким складом нарешті здобуде для «Скуадри адзурри» перший майже за півсотні років Кубок Європи?

Чехи залишаються у грі

Коли Домагой Віда у волейбольний спосіб рукою зіграв у власному штрафному майданчику на третій компенсованій арбітром хвилині матчу Чехія-Хорватія, у вболівальників «Картатих», напевно, було відчуття якоїсь футбольної несправедливості. Їхня команда провела вельми сильну гру, як і проти турків, однак потом та кров’ю зароблена перевага у рахунку розтала за протягом останніх двадцяти хвилин гри.

Підопічні Анте Чачіча зіграли у своєму стилі: Модріч та Ракітіч задавали атакам хорватської збірної напрям, Брозович з Перішичем – темп. Як наслідок, моменти біля воріт Петра Чеха виникали з дуже високою регулярністю – підводила реалізація. А от два голи стали наслідком неуважності чехів у захисті – «Картаті» двічі забивали після перехоплень на чужій половині поля.

Чехи святкують - щойно Томаш Нецид забив пенальті та зрівняв рахунок у матчі
Чехи святкують - щойно Томаш Нецид забив пенальті та зрівняв рахунок у матчі


А от чехи, не маючи можливості у своїх двох матчах проводити інтенсивну атакувальну гру, перш за все демонструють неабиякий характер. Якщо у матчі проти іспанців вистояти до кінця з нічийним результатом у кишені не вдалося, то в абсолютно програшній ситуації у вчорашній грі підопічні Павела Врби забігали і зуміли зробити потрібний «камбек». Цікаво, що перший гол-красень у складі чехів забив Мілан Шкода, який вважався аж третім форвардом збірної після Давіда Лафати та Томаша Нецида. Саме останній з них і зрівняв рахунок з пенальті. Цікаво, що як і Шкода, він вийшов на поле з лави запасних – на Євро з’являється все більше «суперсабів».

Команди стали першими, які на двох у матчі забили більше трьох м’ячів, а Нецид – першим не румунським футболістом, який забив пенальті на цьому Євро. Хорвати окрім двох очок, схоже, втрачають і Луку Модріча – гравець мадридського «Реала» отримав пошкодження. І чотири очки поки що не є таким радісним досягненням, адже є дуже багато варіантів, за яких чехи зможуть забрати у балканської команди друге місце у групі. Усе залежатиме від того, як хорвати зіграють в останньому турі (як і чотири роки тому!) з діючими чемпіонами Європи – збірною Іспанії. А от чехи останню гру проведуть проти турків. Цим суперникам також є що згадати, адже саме підопічні Фатіха Теріма вибили чехів з групи на Євро-2008. І спробуй вибери, який з цих матчів дивитися!

Нова генерація чемпіонів?

Напевно, справедливо те, що першу розгромну перемогу на цьогорічному Євро здобула саме збірна Іспанії. У турків не було ніяких шансів - ефектно, безапеляційно та у дійсно чемпіонському стилі підопічні Вісенте дель Боске протягом усього матчу доказували свою перевагу над суперниками. Навіть попри якусь явну слабкість команди Фатіха Теріма такої солідності, такої впевненості у досягненні переможного результату на першості континенту ми ще не бачили, а слабкі місця «Фурії Рохи» все ніяк не можуть проявитися – іноді здається, що їх просто немає.

Альваро Мората став першим гравцем турніру, який забив двічі у одному матчі – напевно, це якась сатисфакція за купу нереалізованих моментів у грі проти збірної Чехії. Ложку дьогтю в бочку меду, звичайно, додає той факт, що другому голу форварда «Ювентуса» передувала передача Хорді Альби з положення поза грою, однак на констатації тієї тотальної переваги іспанців над турками у вчорашньому поєдинку це ніяк не позначилось. Слід відзначити і колегу Морати – Ноліто. Саме напад іспанців можна було вважати якоюсь слабкою ланкою діючих чемпіонів Європи, адже зірками рівня ТИХ Торреса чи Вільї «Фурія роха» нині похвалитись не може. А ці хлопці якраз доказують, що наразі вони нічим не гірші. Хоча, реальний їх рівень все ж покажуть наступні поєдинки…

Іспанці відзначають гол Ноліто
Іспанці відзначають гол Ноліто


Не слід забувати, що разом з новими обличчями у складі збірної Іспанії успішно виконують лідерські якості й ті, хто вже здобував для "Фурії Рохи" титули. Андрес Іньєста провів ще один шикарний матч, знову диригуючи атаки своєї команди, а Серхіо Рамос, Жерар Піке, Хуанфран та Серхіо Бускетс знову не давали суперникам розвернутися біля своїх володінь. І за виступами цих гравців здається, що саме вони ще великими футбольними трофеями аж ніяк не "наїлись"...

Турецька збірна має шанс стати однією з найбільш провальних на Євро-2016 (після нашої «величної» збірної, звичайно). Усі ті лідери команди, на яких так розраховував Фатіх Терім, зовсім не виправдовують очікувань. Туркам банально не вистачає гостроти попереду, а гольові моменти видавлюються, як кров з замерзлого пальця. Уже за декілька днів ці хлопці матимуть останній шанс врятувати для себе турнір, але за рахунок чого вони обіграють хоча б тих самих чехів – незрозуміло. Чи все-таки прийде час для славнозвісного турецького характеру?

Гол дня


Звичайно ж, це Едер та його удар після індивідуального проходу повз натовп захисників збірної Швеції. Незважаючи на якусь надлишкову пасивність «синьо-жовтих» у цьому епізоді, не можна не відзначити холоднокровність гравця «Інтера» на передостанній хвилині основного часу матчу. Напевно, Антоніо Конте щось знав, тому й не знімав натуралізованого бразильця з гри…

Гол Едера на останніх хвилинах приніс збірній Італії другу перемогу на турнірі
Гол Едера на останніх хвилинах приніс збірній Італії другу перемогу на турнірі


Виклик дня

Якщо до Петра Чеха у захисному шоломі світ вже звик, то Ведран Чорлука вирішив кинути йому виклик – напевно, зі своїм картузиком змусив посміхнутися не лише автора цих рядків.

Ведран Чорлука. Повертаючись у дитинство...
Ведран Чорлука. Повертаючись у дитинство...


Що сьогодні?


Три матчі суботньої програми будуть завершувати другий тур змагань, а розпочинатиме ігровий день гра бельгійців та ірландців. Обидві збірні невдало провели свої перші поєдинки – якщо підопічні Мартіна О’Ніла не втримали перемогу над ніякими шведами, то нещодавня перша збірна світового рейтингу була нещадно розбита італійськими контратаками й отримала відчутний удар по власних амбіціях. Що ж, сьогодні обидві команди мають шанс покращити настрій.

У квартеті F між собою зустрінуться дві команди-несподіванки – Ісландія та Угорщина. Останні у випадку перемоги можуть забезпечити собі вихід з групи, однак навряд чи північна збірна дозволить собі такі провали у захисті, як австрійські колеги. Якраз підопічні Марселя Коллера закриватимуть ігровий день проти фаворитів групи – португальців. Ще перед турніром Австрія розглядалась як можливий конкурент піренейської команди за першість у цьому квартеті. Побачимо, яке підтвердження такі амбіції знайдуть у протистоянні зі злими та голодними до перемог Кріштіану Роналду та компанією.

Дмитро Кузнецов, для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ЄВРО-2016. Під знаком чемпіонської гри
18 червень, 2016, 15:40