23-й округ: чи мають право кандидати агітувати?

23-й округ: чи мають право кандидати агітувати?
У 23-му виборчому окрузі з виборів народних депутатів України троє зареєстрованих кандидатів уже розпочали поширювати друковану агітаційну продукцію, втім, станом на 17 червня до ЦВК ще не надходило інформації про відкриття ними виборчих фондів. Чи мають право агітувати таким способом кандидати, намагались з’ясувати представники Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Зокрема, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у виборчому окрузі № 23 першу друковану агітаційну продукцію: білборди з зображенням кандидата Ірини Констанкевич («Українське об’єднання патріотів «УКРОП»), газети з інформаційними матеріалами про кандидата Олександра Пирожика (Всеукраїнське об’єднання «Свобода») та агітаційні листівки кандидата Сергія Були (Радикальна партія Олега Ляшка). Уся агітаційна продукція кандидатів містить інформацію про замовника, установу, що здійснила друк, тираж та відповідальну за друк особу, відповідно – оплачена з виборчих фондів кандидатів. Втім, інформації про відкриття кимось з них відповідних виборчих фондів до ЦВК не надходило.



Нічого про виборчі фонди кандидатів не знають і у окружній виборчій комісії. Зокрема, за словами голови ОВК Світлани Демчук (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), жоден з кандидатів не звертався до ОВК з відповідною інформацією.

Відповідно до ч. 6 ст. 48 Закону України «Про вибори народних депутатів України» саме установа банку не пізніше наступного робочого дня після дня відкриття відповідного накопичувального, поточного рахунку виборчого фонду партії письмово повідомляє Центральну виборчу комісію та Національне агентство з питань запобігання корупції про відкриття відповідного рахунку та його реквізити.

Представники ОПОРИ поспілкувалися з керівником Маневицького відділення «Приватбанку» з приводу відкриття кандидатами виборчих фондів у цьому відділенні банку. Втім, за словами директора фінансової установи, дане відділення «Приватбанку» не належить до тієї категорії банків, яке надає відповідні послуги з відкриття виборчих фондів. Аналогічна ситуація і з відділенням «Ощадбанку» у смт Маневичі.

Наголошуємо, що відповідно до ч. 2 ст. 48 Закону кандидат у депутати в одномандатному окрузі відкриває поточний рахунок виборчого фонду в установі банку України, яку визначає на свій розсуд, за місцезнаходженням окружної виборчої комісії.

Як наслідок – кандидати у депутати почали відкривати виборчі фонди у банківських установах, що розташовані за межами 23-го виборчого округу. Таким чином, питання, чи вважаються відкриті кандидатами відповідні фінансові рахунки виборчими фондами, і чи мають право кандидати розповсюджувати друковану агітаційну продукцію, виготовлену за ці кошти, потребує роз’яснення ЦВК. Громадянська мережа ОПОРА рекомендує кандидатам звернутись до Центральної виборчої комісії за роз’ясненням, щоб уникнути можливих порушень виборчого законодавства, пов’язаних із використанням для агітації коштів не з виборчих фондів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Жоден кандидат не проживає на території округу.
Відповісти
І перейматися проблемами виборців округу не будуть.
Відповісти