Стало відомо, що чекає на гривню влітку

Стало відомо, що чекає на гривню влітку
Часткове зняття валютних обмежень – це, безумовно, позитивний сигнал, зазначає в своєму блозі виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук. Національний банк, очевидно, бачить можливості для послаблення регулювання, хоча це і робиться дуже обережно, поступово.

Про це повідомляє ЗІК.

«Подібне рішення назріло давно. Валютна волатильність знижується, а бізнес тим часом продовжує нести додаткові витрати, щоб виконати запроваджені Нацбанком обмеження.

Не думаю, що ці нововведення суттєво вплинуть на валютний курс. НБУ систематично скуповує надлишки валюти на міжбанку (запасається до осені, коли поновлюється імпортна активність), тому сильного зміцнення національної валюти очікувати не варто. Але і ослаблення гривні також не передбачається. Літо – період спокійний, ніхто не панікує.

Таким чином, до кінця літа, судячи з усього, великих коливань валютного курсу не буде, і він збережеться в нинішньому діапазоні. Восени волатильність традиційно зростає, однак поки що немає якихось причин думати, що вона перетвориться на валютний шок.

Крім того, зняття валютних обмежень сприятиме скороченню «чорного ринку» валют, хоча і не зможе нівелювати його в цілому. Адже причиною його виникнення є не тільки проблеми з купівлею валюти законними методами, але і наявність у країні тіньової економіки.

Не думаю, що регулятор відразу познімає всі обмеження, однак тенденція намітилася чітка. Наскільки швидко буде відбуватися цей процес, залежить від економічної ситуації. Якщо почнеться серйозна турбулентність, ніхто не буде поспішати. Якщо ж ми нормально переживемо осінь, Нацбанк напевно продовжить послаблювати обмеження», – пише експерт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
У мене її не має тому по барабану вона мені
Відповісти