У Міністерстві закордонних справ підрахували, скільки українців живе та працює за кордоном

У Міністерстві закордонних справ підрахували, скільки українців живе та працює за кордоном
Міністерство закордонних справ порахувало кількість наших громадян поза межами країни.

Про це повідомляє газета "Експрес".

"Сьогоднішня статистика говорить про те, що за кордоном легально перебуває приблизно 5 мільйонів громадян України, - заявив директор консульського департаменту МЗС України Андрій Сибіга. - Цифра вражає, і вона має тенденції до зростання"

Куди найчастіше виїжджають українці? Наскільки може зрости міграція за кордон? Ці та інші питання обговорюємо із Олександрою Слободян, експертом з міграційних питань аналітичного центру CEDOS, та Олексієм Позняком, завідувачем відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України.

- Яким чином МЗС підрахувало, скільки наших громадян перебуває за кордоном?

О. Слободян: Цифра, яку оприлюднило МЗС, співмірна з тією, що подає Світовий банк. Тобто приблизно 5 млн. тих, що народилися в Україні, проживають тепер за її межами постійно. Найбільша кількість - 3 млн. осіб живуть у Росії. Це пояснюється тим, що в 1991 році, коли Україна здобула незалежність, багато людей опинилися там та вирішили не повертатися на батьківщину.

- У яких ще країнах живе багато українців?

О. Слободян: 350 тисяч - у США, 340 тисяч - у Казахстані, 260 тисяч - у Німеччині, в Італії - 220 тисяч. Багато наших громадян є в Іспанії, Португалії, Чехії, Польщі.

- А скільки виїжджають на заробітки час до часу?

О. Слободян: За даними Держстату, тих, хто виїжджав за кордон з метою заробітків, у 2010 - 2012 роках було 1,2 млн. За даними Міжнародної організації праці, за останній рік на роботу легально їздили більше як 700 тисяч українців. Але не можна стверджувати, що наші громадяни почали менше виїжджати. Ні, просто при підрахунках часто використовується інша методологія.


- Отже, сміливо можна сказати, що за кордоном живе та заробляє на життя приблизно 7 млн. українців?


О. Позняк: Мені здається, що трохи завищена й цифра про 5 млн. українців за кордоном. Так, 1 млн. наших громадян виїхали з Донбасу до Росії. Зараз трохи збільшилася кількість трудових мігрантів до 2,5 млн. осіб. Але не всі вони постійно перебувають за кордоном. Частіше їдуть на певні періоди й повертаються назад. Тому, якщо говорити про одномоментне перебування, то це буде 1,5 млн. трудових мігрантів, а може й менше.

О. Слободян: МЗС вважає, що кількість тих, хто хоче виїхати назавше, збільшуватиметься. На мою думку, це природний процес. Бо коли людина довший час живе та працює в іншій країні й умови перебування її влаштовують, вона інтегрується у суспільство, приймає рішення там залишитися, намагається вивезти свою родину. Якщо буде погіршуватися економічна ситуація в країні, то ймовірність того, що люди виїжджатимуть, зростатиме. Бо заробітні плати за кордоном набагато вищі, аніж у нас.

- До того ж, Європа інтенсивно залучає наших фахівців різними програмами. Наприклад, Чехія готова прийняти за прискореною процедурою 500 наших висококваліфікованих фахівців.

О. Слободян: Якщо подивимося на статистику, то зазвичай українці їдуть працювати в ЄС кваліфікованими робітниками, тобто роблять ручну роботу для якої потрібна певна кваліфікація. Це ті вакансії, на які не погоджується йти місцеве населення. Дуже інтенсивно працює в плані залучення наших громадян Польща. Щороку там є окрема програма для працевлаштування сезонних працівників з інших країн( українців, білорусів, росіян, грузинів). З кожним роком зростає кількість роботодавців, які висловлюють намір найняти наших робітників.

О. Позняк: До речі, за кілька місяців українці зможуть легально працевлаштуватися в Ізраїлі. Відповідну угоду підписали уряди обох країн. Тепер справа за парламентами - вони ще мають ратифікувати трудовий пакт. На першому етапі швидко та легально працевлаштуватися в Ізраїлі зможуть представники чотирьох будівельних професій: спеціалісти з металоконструкцій, арматурники, плиточники та штукатури. Але треба розуміти, що поки масштаби наших заробітчан в тих чи іших країнах є не такими великими, то їх прийматимуть. Але, коли йтиме стрімке збільшення, то їм там будуть не дуже раді.

- Польща і на законодавчому рівні намагається захистити заробітчан. Уже з наступного року в цій країні іноземцям нараховуватимуть зарплату нарівні з поляками. Будуть введені додаткові види дозволів на роботу, а саме: на сезонну роботу на термін до 8 місяців і короткочасні дозволи - до 6 місяців.

О. Слободян: Це вимога директиви ЄС щодо найму сезонних працівників, яка була прийнята з метою захисту заробітчан із третіх країн. Якщо сьогодні українці працюють легально, то зазвичай отримують таку ж зарплату, як і поляки. На відміну від нелегальних працівників. Зміни в нарахуванні зарплати стосуються власне останньої категорії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Неньку "дуже люблять" з Канади...
Відповісти
Є чим похвастатись!!!
Відповісти
А субсидію одержують справно тут, заробляючи такі тисячі доларів-це правильно.Бо в нас її дають всім.А хата,яка осталась,коли померла мама-це вже друге житло і субсидія не положена.Це розумно.Її в мене відібрали і заставили сплатити гроші назад.Яке відношення тещина хата має до квартири в Луцьку.Отака правда.
Відповісти
Останні новини
У Міністерстві закордонних справ підрахували, скільки українців живе та працює за кордоном
20 червень, 2016, 18:19