ЄВРО-2016. Домой, домой, пора домой!

ЄВРО-2016. Домой, домой, пора домой!
Команди-учасниці одразу двох квартетів закінчили виступи на груповому етапі. ВолиньPost пропонує згадати, чим найбільше запам’ятались ці євродні.

Додому, хлопці!

Незважаючи на те, що й наші «синьо-жовті» футбольні зірки провалилися на Євро ще до останнього туру, в більшості вболівальників після вчорашнього матчу збірних Росії та Уельсу, як то кажуть, трохи відлягло. І ця сатисфакція викликана не лише військовою та політичною ситуацією між нашими країнами: мірятись успіхами, у тому числі й спортивними, у нас було прийнято вже давно. А зараз ми бачимо – що і нашу збірну, і російську з їх мільйонними гравцями жорстоко опустили з неба на землю.

Як і невдачі наших хлопців, від підопічних Леоніда Слуцького, наперекір букмекерським коефіцієнтами, якраз слід було очікувати такого результату. Інертний захист «проявив себе» ще у матчі проти збірної Словаччини, а для швидкісних та креативних гравців Уельсу це було справжнім десертом успішно зіграного групового етапу. І щастя росіян, що вони вчора пропустили тільки три – могло бути й набагато більше!

У свою чергу, кадрові проблеми (відсутність тих же Алана Дзагоєва та Дениса Черишева) не дозволили запропонувати жодному з суперників групового етапу щось у відповідь. Атаки росіян віддавали якоюсь буденністю та одноманітністю, а купа флангових навісних передач була приречена на невдачу (за успішними верховими дуелями валлійці виграли 21-7!). Тому результат повністю закономірний, і якщо англійці ще пошкодували підопічних Слуцького, то команда Кріса Коулмена не забула про ті самі британські санкції, на які сподівався автор цих рядків ще до початку чемпіонату.

Збірна Уельсу з першої спроби виходить у плей-офф чемпіонату Європи
Збірна Уельсу з першої спроби виходить у плей-офф чемпіонату Європи


Однак з «темних конячок» цього Євро – збірна Уельсу – у свою чергу, показала, наскільки сильною вона є, коли Гарет Бейл та Аарон Ремзі підходять до гри з найкращими кондиціями. Не треба забувати і про організований захист: хай він далекий від ідеалу, але кожному супернику в групі важко давалося створення справжніх гольових можливостей біля валлійських воріт. У вчорашньому матчі якісно як в обороні, так і при підключеннях до атаки, відіграли фланги – як наслідок, росіяни просто не очікували забігання Ніла Тейлора у епізоді з другим забитим у ворота Ігора Акінфєєва м’ячем. Ця збірна Уельсу як мінімум довела, що готова далеко заїхати на цьогорічному чемпіонаті Європи: у першому раунді плей-офф підопічні Коулмена можуть розраховувати на прохідного суперника, адже у своєму квартеті вони посіли першу сходинку.

Коли результат важливіший

А зайняв своє перше місце в групі Уельс не у останню чергу завдяки словакам з англійцями. Як і господарі чемпіонату, Рой Ходжсон ніяк не може розкрити весь той атакуючий потенціал своєї збірної, про який так багато говорилося перед початком чемпіонату. Команда не зовсім впевнено себе почуває у позиційних атаках, і навіть приголомшлива статистика ударів по воротах у вчорашній грі (29 проти чотирьох у словаків!) не показник – дійсно небезпечні з них можна рахувати на пальцях руки. Сам коуч англійців все-таки не ризикував, навіть знаючи те, як проходить паралельний матч – і Харрі Кейн, і Уейн Руні, і Делле Аллі вчора з’являлись на полі, міняючи гравців за позиціями.

Забити у ворота збірної Словаччини Харрі Кейн та його команда так і не змогли
Забити у ворота збірної Словаччини Харрі Кейн та його команда так і не змогли


При цьому, що досить дивно для такого консервативного тренера, Ходжсон добряче потасував перед словаками склад – на полі з’явились Джордан Хендерсон з Джеком Уілширом, а також нові фланги – Натаніель Клайн та Раян Бертран. Втім, ніякі зміни англійцям не допомогли – ті гольові можливості, які були, Варді та компанія не реалізували, а шквал ударів з розряду «а якщо залетить» на останніх хвилинах летів або повз рамку, або ж загрозу нейтралізовував справжній ліс з словацьких гравців, які кидались під кожен вистріл у бік воріт Козачика. Як наслідок – «Три леви» знову не здобули бажаного результату, а гра все ще далека від ідеалу і викликає багато запитань. Що ж, відповіді на них ми почуємо уже в плей-офф, де підопічні Ходжсона зіграють проти другої команди останнього квартету. Цікаво було б, якби нею стала Португалія

А от словаки зіграли так, як могли – хоробро відбиваючись та чекаючи свого контршансу. На жаль, суперник таких майже не давав, проте результат все одно здобути вдалося. Словацька збірна на 90 відсотків крокує у плей-офф Євро з третього місця і, зважаючи на результати підопічних Яна Козака у групі, на когось чекатиме непростий суперник.

Франція – Швейцарія: «синхронне плавання»

Французи та швейцарці зіграли доволі прогнозовано. Особливо це стосується господарів чемпіонату: ніяких нових ігрових зв’язків позавчора вони не показали. Дідьє Дешам взагалі вирішив випустити зі старту багато нових гравців – втім, ані П’єр-Андре Жиньяк, ані Мусса Сіссоко, ані Йоан Кабай, не принесли переможного результату. Коли на поле в другому тайми виходив герой перших двох турів Євро Дімітрі Пайє, коментатор на одному з вітчизняних каналів казав, що на заміну виходить «надія Франції». А побачивши подальше загострення гри у французької збірної, було зрозуміло, що це чиста правда. Ось тільки чи далеко можна буде зайти, коли ледь не весь атакуючий потенціал «Триколор» під час групового турніру – це індивідуальне вміння Дімітрі Пайє та Поля Погба? Відповідь на таке запитання дасть лише час…

Збірні Франції та Швейцарії розписали вигідну для обох нічию
Збірні Франції та Швейцарії розписали вигідну для обох нічию


Збірна Швейцарії груповий турнір відіграла на своєму рівні й прогнозовано підтвердила звання «другої сили» свого квартету. З позитивного – команда не програла жодного матчу, пропустила лише раз (і той з пенальті). Однак те ж саме не можна сказати про атаку команди, навіть попри «сухеньку» групу: Харіс Сеферович так і не реалізував протягом трьох матчів жодного моменту, хоча ясно, що особливої альтернативи у Владіміра Петковича на його місце немає. Що ж, тим цікавіше буде споглядати на «нейтралів» у плей-офф. Суперник швейцарської збірної на цій стадії визначиться вже сьогодні увечері.

Героїчні албанці: чи буде продовження казки?

Підопічні Джованні де Б’язі підняли планку своїх досягнень до небачених висот – після виходу до фінальної частини Євро (а це вже пам’ятник за життя) албанська збірна ще й завершила груповий турнір перемогою над румунськими суперниками! І такий успіх аж ніяк не назвеш випадковим – хлопці демонстрували характер та непоганий рівень гри ще у двох попередніх поєдинках, а у матчі проти більш-менш рівного супротивника взагалі змогли взяти максимальний результат. Причому якраз позавчора було видно, що на полі зійшлись дійсно достойні одне одного колективи.

Як виявилось, албанцям просто треба було відбити стартовий натиск суперника. Швидко забити, як швейцарцям, румунській збірній не вдалося, а потім вже вільніше та сміливіше вперед почали бігти підопічні де Б’язі. І після того, як гравці збірної Албанії реалізували один з моментів та забили свій перший гол на чемпіонатах Європи, вони не стали грати на відбій, а навпаки, кожного разу вичікували можливості розвинути успіх. Успіх, який вже вийшов для цих людей далеко за межі спортивних хроні та назавжди золотими літерами у історію албанського футболу. Навіть якщо зірки на футбольному небі не схрестяться так, як потрібно цій команді для виходу в наступну стадію турніру…

Албанці святкують історичну перемогу над збірною Румунії
Албанці святкують історичну перемогу над збірною Румунії


Румунська збірна стала другою після нашої, яка остаточно закінчила виступи на турнірі. Враження від наших західних сусідів не зовсім однозначні: бої з фаворитами групи – французами та швейцарцями – принесли підопічним Ангела Йорданеску лише один заліковий пункт, а ось виривати своє зубами у незручній ситуації, а не відстоювати потрібний результат, ці хлопці виявились не готові. У своєму карному майданчику албанці грали коректно, а тому й втретє поспіль на Євро забити з пенальті у збірної Румунії шансу не було. А з гри відзначитись цим хлопцям за три матчі так і не вдалося…

Фішка дня: Puma і презервативи

Саме так – матч збірних Франції та Швейцарії запам’ятався одразу чотирма розірваними футболками «нейтральної» команди. Джердан Шакірі після гри навіть пожартував, мовляв, добре, що ця фірма не виготовляє протизаплідні засоби. Втім, слід відзначити, що спортивні спонсори уже у швейцарських клієнтів попросили вибачення. Хоча, тепер підопічним Петковича разом з іншими «пумівцями» - італійцями, словаками, австрійцями та чехами – непогано було б мати одразу по декілька запасних комплектів ігрової форми.

Порвана футболка півзахисника швейцарської збірної Граніта Джаки
Порвана футболка півзахисника швейцарської збірної Граніта Джаки


Герой дня: «цьому дала, цьому дала і цьому дала»

Гарет Бейл продовжує стабільно завантажувати у кожному матчі Євро по одному голу. Забитий м’яч у ворота Ігора Акінфєєва став третім у матчі збірних Уельсу та Росії, а також третім для валлійця на цьому турнірі. Доки Дімітрі Пайє обстрілював каркас швейцарських воріт, гравець «Реала» таким чином вийшов на першу сходинку у гонці за звання кращого бомбардира Євро-2016. Що ж, хто б не був суперником валлійців у першому раунді плей-офф – уважно дивіться за зв’язкою Бейла з Аароном Ремзі. Ці хлопці готові продовжувати казку…

Гарет Бейл
Гарет Бейл


Голи, ви де?

Чотири голи за чотири гри, причому всі з них – на рахунку команд-дебютантів Євро (три забив Уельс, один – Албанія). Схоже, жага до здобуття певного результату змусила команди в першу чергу думати про неушкодженість власних воріт. А враховуючи те, що попереду в нас ще вистачатиме таких матчів – чи не стане цьогорічний чемпіонат Європи найменш результативниv за кількістю голів у середньому за гру? починаючи з 1980-го року (тоді востаннє команди забивали у середньому менше двох м'ячів за гру)?

Що сьогодні?

Насправді відкритих запитань з турнірної точки зору буде трохи більше завтра, але й сьогодні цікавих матчів вистачатиме. Зокрема, хоча б частково реабілітуватись перед вболівальниками повинні гравці збірної України. Цікаво, чи зможе Михайло Фоменко у матчі, який стане його «лебединою піснею» у головній команді країни, все ж випустити усіх тих гравців, які досить довго чекали свого шансу? Як і те, чи зможуть ті гравці проявити себе з найкращого боку та, як то кажуть, не вдарити лицем в бруд. Відповідь – сьогодні о 19:00.

Паралельно німці розраховуватимуть на забезпечення першого місця у нашій групі. Також «бундестім» може стати свого роду «лакмусовим папірцем», який визначить реальну силу сьогоднішньої збірної Північної Ірландії. Яким, по суті, треба хоча б постаратись не програти розгромно – тоді підопічні Майкла О’Ніла збережуть непогані шанси на вихід з групи.

Закриватимуть вечір матчі групи «D». Цікаво буде подивитись на хорватську збірну: після того, як «картаті» пропустили два голи у кінці матчу проти чехів, вони можуть як зайняти першу сходинку свого квартету, так і опинитись аж на третьому місці. Справжня битва за шість очок відбудеться між збірними Чехії та Туреччини: підопічні Фатіха Теріма можуть прикрасити для себе Євро, а у випадку крупної перемоги навіть якимось дивом вийти до наступної стадії. Одним словом, «зелені свята» не завершуватимуться без якісного та цікавого футболу. Дивимось та вболіваємо разом!

Дмитро Кузнецов, для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Всякі бувають команди ,але таких калік ,як наші ,ще треба пошукати .
Відповісти