ЄВРО-2016. Хорватія несподівано обігрує Іспанію

ЄВРО-2016. Хорватія несподівано обігрує Іспанію
Завдяки голу Івана Перішича на наприкінці поєдинку підопічні Анте Чачіча відправили діючих чемпіонів Європи у плей-офф турніру на збірну Італії.

Перед заключним туром у групі «D» було ще достатньо незакритих запитань. Зокрема, серед них була і битва лідерів квартету – збірних Іспанії та Хорватії. Головний тренер діючих чемпіонів Європи Вісенте дель Боске, звісно ж, пам’ятав про те, як важко його підопічним було у грі проти «картатих» чотири роки тому, і якби обставини склались трохи інакше, «Фурія роха» взагалі не вийшла б з групи. Тому на цей поєдинок керманич піренейців виставив оптимальний стартовий склад.

Його візаві – Анте Чачіч – навпаки, зробив декілька змін. Деякі з них були вимушені: травмованого Луку Модріча у центрі поля змінив Марко Рог, а «волейболіста» Домагоя Віду у центрі захисту – Тін Єдвай. Також керманич «картатих» оновив лівий фланг: у захисті вийшов Шиме Врсалько, а «крилом» атаки замість Марцело Брозовича став Марко П’яца. У нападі ж замість Маріо Манджукіча вийшов екс-гравець «Дніпра» Нікола Калініч. Забігаючи наперед, скажемо, що деякі з цих змін зіграли у підсумку вирішальну роль у матчі, чим додали тренеру приємного головного болю у виборі складу на матчі плей-офф.

Враження про те, що ця ротація – це можливість відпочинку для основних виконавців збірної Хорватії – тільки підсилилось після того, як діючі чемпіони Європи відкрили рахунок. Швидка контратака іспанців пішла другим темпом, Давід Сілва шикарним пасом відправив у штрафний майданчик суперників Сеска Фабрегаса, а вже той прострілив (чи може навіть пробив) повз голкіпера – а там Альваро Мората для впевненості добив м’яч у ворота хорватів – 1:0.

Втім, замість звичного розвитку своєї переваги іспанські футболісти зустріли справжній опір з боку «картатих». П’яца та Перішич постійно розривали фланги піренейської команди, а біля воріт Давіда де Хеа все частіше виникали реальні гольові моменти. В одному з них, після грубої помилки іспанців у захисті навіть голкіпер «МЮ» був безсилим після удару Івана Ракітіча, однак «Фурію роху» від пропущеного м’яча врятував каркас воріт. Втім, гол, як кажуть, назрівав, і перед походом у роздягальню підопічні дель Боске все ж пропустили – флангову передачу Івана Перішича у ефетному стилі на ближній стійці замкнув Нікола Калініч – 1:1.

Кульмінацією протистояння стала середина другого тайму, коли іспанці заробили право на досить сумнівний пенальті. Однак чи то спрацювала якась підказка перед ударом від Даріо Срни, чи то сам голкіпер хорватів Даніель Субашич передивлювався пенальті від Серхіо Рамоса, однак на паузу перед виконанням одинадцятиметрового він відповів гандбольним виходом уперед, що дозволило йому відбити удар капітана команди-суперника!

Серхіо Рамос не скористався стовідсотковим шансом принести команді перемогу
Серхіо Рамос не скористався стовідсотковим шансом принести команді перемогу


Хто б міг подумати, що у цьому матчі ще буде розв’язка, і що вона навряд чи сподобається діючим чемпіонам Європи! Хорвати вибігли у контратаку, а там Калініч віддячив Перішичу за гольовий пас та вивів його на ворота по місцю правого інсайда. А гравець міланського «Інтера», увійшовши у карний майданчик суперників, пробив у ближній від Давіда де Хеа кут. Голкіпер іспанців такого розвитку подій не очікував.

2:1 – збірна Хорватії наприкінці поєдинку шокувала титулованого супротивника. Ще більше іспанці повинні бути незадоволені тим, що уже на третьому Євро поспіль їм доведеться боротися з італійською збірною. А «завдяки» грі у останньому турі групового етапу такий суперматч ми матимемо змогу побачити уже в 1/8 фіналу.

Хорватія – Іспанія 2:1 (Калініч, 45, Перішич, 87 – Мората, 7)

Склади команд

Хорватія: Субашич – Срна, Чорлука, Єдвай, Врсалько – Бадель (Ковачич, 82), Рог – П’яца (Чоп, 90), Ракітіч, Перішич (Крамаріч, 90) – Калініч.

Іспанія: Де Хеа – Хуанфран, Серхіо Рамос, Піке, Альба – Бускетс – Іньєста, Фабрегас (Тьягу Алькантара, 84) – Давід Сілва, Мората (Адуріц, 67), Ноліто (Бруно Соріано, 60).

Попередження: Рог, Врсалько, Срна, Перішич.

Озан Туфан забиває другий гол у ворота чехів
Озан Туфан забиває другий гол у ворота чехів


У паралельному поєдинку могла вирішитись доля третього, а за деяких варіантів навіть другого місця у групі. І слід відзначити, що аутсайдери квартету – турки – вчора постали зовсім іншою командою, та видали проти чехів ледь не ідеальний поєдинок. Сама ж гра була рівною, а чеська збірна створила навіть більше гольових моментів. Однак реалізував свої якраз суперник: підопічні Фатіха Теріма й здобули суху перемогу завдяки забитим м’ячам Бурака Їлмаза та Озана Туфана. Особливо важливим став другий турецький гол, адже перемога з рахунком 2:0 дає туркам непогані шанси продовжити боротьбу на Євро.

Чехія – Туреччина 0:2 (Буряк Їлмаз, 10, Озан Туфан, 65)

Склади команд

Чехія: Чех – Кадержабек, Сівок, Губнік, Пуділ – Павелка (Шкода, 57), Даріда, Плашил (Коларж, 90) – Дочкал (Шурал, 71), Нецид, Крейчі.

Туреччина: Волкан Бабаджан – Гьокхан Гьонуль, Мехмет Топал, Хакан Балта, Койбаши – Озан Туфан, Селджук Інан – Емре Мор (Олкан Сахан, 69), Арда Туран, Волкан Шон (Огюзан Озьякуп, 61) – Буряк Їлмаз (Дженк Тосун, 90).

Попередження: Плашил, Павелка, Шурал – Койбаши, Хакан Балта.


Дмитро Кузнецов, для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.