ЄВРО-2016. Угорщина виграє групу, історична перемога Ісландії

ЄВРО-2016. Угорщина виграє групу, історична перемога Ісландії
Розігравши два футбольні «трилери», команди розділили місця у групі «F».

Португальці виходили на матч з Угорщиною з однією лише метою – здобути перемогу, яка би забезпечила перше місце у своєму квартеті та відносно прохідного суперника у плей-офф. Підопічні ж Бернда Шторка, у свою чергу, після вчорашніх поєдинків вже точно туди вийшли, а тому дозволили собі дещо перемішати стартовий склад, залишивши гравців, які виходили у попередніх поєдинках, на лаві для запасних.

Втім, як виявилось, угорські футболісти не збирались у цьому матчі бути статистами, і на легку розкачку більш іменитих суперників старалися відповідати своїми атаками. Одна з таких у середині першого тайму призвела до кутового, після подачі якого блискуче на підбиранні зіграв Золтан Гера – після удару з лінії штрафного у Руя Патрісіу не було шансів – 1:0.

Піренейська збірна пішла відігруватись, постійно завантажуючи м’ячі у штрафний майданчик суперника у розрахунку на Нані та Кріштіану Роналду. А забити вдалося тоді, коли головна зірка португальців опустилась у глибину й сама віддала розрізну передачу на партнера по нападу. Нані момент використав – 1:1.

А одразу після перерви у грі почалися справжні «гойдалки», а Балаш Джуджак та Кріштіану Роналду забили по два м’ячі. Один з лідерів угорської збірної свої два голи поклав за допомогою рикошетів після стандартних положень, а гравця мадридського «Реала» двічі знаходили у центрі штрафного майданчика фланговими передачами. Особливо ефектним вийшов перший з м’ячів Роналду, який він переправив у ворота Габора Кірая п’ятою.

Зусилля КріРо принесли його команді лише нічию та третє місце у групі
Зусилля КріРо принесли його команді лише нічию та третє місце у групі


Після такої перестрілки команди взяли маленький перепочинок, а потім почали грати з оглядкою на власні ворота, тому й до кінця матчу моментів біля воріт обох команд було відчутно менше. Незважаючи на ігрову та територіальну перевагу португальців, угорські контршанси виглядали навіть небезпечнішими, а під час одного з них піренейську збірну від нової ролі доганяючої команди врятувала стійка.

3:3 – угорці, таким чином, здивували футбольну Європи та зайняли першу сходинку у своїй групі, а португальська збірна зі скрипом видряпується до плей-офф, де на неї уже чекають хорватські суперники!

Угорщина – Португалія 3:3 (Гера, 19, Джуджак, 47, 55 – Нані, 42, Роналду, 50, 62)

Склади команд

Угорщина: Кірай – Ланг, Гузміч, Юхаш, Коргут – Гера (Бьозе, 46), Пінтер – Джуджак, Елек, Ловренчіч (Штібер, 83) – Шалай (Немет, 71).

Португалія: Руй Патрісіу – Вієйрінья, Пепе, Рікарду Карвалью, Елісеу – Андре Гомеш (Куарежма, 61), Вільям Карвалью, Жоау Моутінью (Ренату Санчес, 46), Жоау Маріу – Роналду, Нані (Даніло, 81).

Попередження: Гузміч, Юхаш, Гера, Джуджак.



А доки у матчі збірних Португалії та Угорщини звучав фінальний свисток, ісландські футболісти з останніх сил бігли у контратаку, аби здобути історичну першу перемогу в фінальній частині чемпіонату Європи! Однак про все по порядку...

Два залікові пункти у перших двох іграх принесли задоволення ісландцям хіба що з урахуванням того, що як для новачків Євро це непогано. Насправді, втрачена на останніх хвилинах зустрічі перемога над угорцями тепер змушувала збірну Ісландії як мінімум не програвати австрійцям.

У підопічних Марселя Коллера вибору не було взагалі – їх шлях на цьому турнірі міг продовжитись лише у випадку перемоги. Головний тренер австрійської збірної знову зробив у складі декілька перестановок та наситив гравцями центральну вісь. Хоча, якраз з перших хвилин це абсолютно нічого не дало: стартовий відрізок гри краще провели саме острів’яни, а наслідком цього став забитий гол. Австрійці у власному штрафному майданчику дали обробити «круглого» Джону Бедварссону, і той у боротьбі з Баумгартлінгером проштовхнув м’яча у дальній кут – 1:0.

Після цього ісландці цілком і повністю сіли на власну половину поля і до кінця тайму забули, що таке атака. А на 36-й хвилині підопічні Ларса Лагербека заробили у власні ворота непотрібний пенальті – Арі Скуласон притримував у карному майданчику Давіда Алабу. До м’яча підійшов Александр Драгович і… відправив «круглого» у стійку воріт! Схоже, саме захисник київського «Динамо» буде основним антигероєм Австрії на цьому Євро – до вилучення у матчі проти угорців додався ще й нереалізований одинадцятиметровий.

У другому таймі тиск австрійців лише посилився, а на ворота Гальдорссона летіли десятки ударів, подач та прострілів. Одна з таких атак завершилася індивідуальним голом Алессандро Шьопфа, який обіграв захисника та відправив м'яч у дальній кут - 1:1.

Ісландці, створивши декілька непоганих нагод для взяття воріт одразу після перерви, наприкінці зустрічі просто відбивалися, захищаючи нічийний результат. А коли австрійці позаду залишили лише одного голкіпера, свіжі гравці організували вирішальний «укол» Роберту Альмеру – Ельмар Б’ярнасон втік від суперників по правому флангу та віддав на Арнора Траустасона. Тому залишалось лише влучити у порожній кут…

Ісландія святкує новий успіх
Ісландія святкує новий успіх


2:1 – історична перемога збірної Ісландії вивела її на друге місце у групі. У 1/8 фіналу підопічні Ларса Лагербека зустрінуться зі збірною Англії. А «найнудніша» за прогнозами багатьох група на Євро стала найбільш цікавою, подарувавши багато гарних та результативних матчів, а також три команди-учасниці наступного раунду першості континенту.

Ісландія – Австрія 2:1 (Бедварссон, 18, Траустасон, 90+4 – Шьопф, 60)

Склади команд

Ісландія: Гальдорссон – Севарссон, Рагнар Сігурдссон, Арнасон, Скуласон – Гудмундссон (Інгасон, 86), Гуннарссон, Гілфі Сігурдссон, Біркір Б’ярнасон – Бедварссон (Ельмар Б’ярнасон, 71), Сігторссон (Траустасон, 80).

Австрія: Альмер – Прьодль (Шьопф, 46), Драгович, Хінтереггер, Фухс – Ільзанкер (Янко, 46), Алаба, Баумгартлінгер – Арнаутович, Кляйн – Забітцер (Янтцшер, 78).

Попередження:
Скуласон, Сігторссон, Арнасон, Гальдорссон - Янко.

На 36-й хвилині Драгович (Австрія) не реалізував пенальті (стійка).


Дмитро Кузнецов, для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.