ЄВРО-2016. «Вікінги» завойовують Європу

ЄВРО-2016. «Вікінги» завойовують Європу
Голи на останніх хвилинах, шалені «гойдалки» Угорщини та Португалії, емоційна розв’язка багатьох матчів, а також гірке прощання великих гравців з чемпіонатом Європи – на усе це була багата вчорашня футбольна середа. ВолиньPost пропонує згадати, чим запам’ятався тринадцятий ігровий день футбольної першості континенту.

І один у полі воїн

Португальцям перед матчем проти збірної Угорщини, крім статусу фаворита гри, додався ще один козир у рукав: стало ясно, що суперник уже у плей-офф. Тому й у те, що підопічні Бернда Шторка будуть витискати з себе останні соки у третьому турі, зовсім не вірилось.

Як виявилось, гра показала, що не все так просто. Угорська збірна видала шикарний матч з точки зору реалізації гольових моментів. Більшість з них виникли завдяки дуже інтенсивній роботі її атакуючих гравців та середньої лінії: як тільки вони починали вигризати м’ячі одразу на половині поля суперників, у тих починались справжні проблеми з виходом з оборони. Самі ж португальці у своєму звичному стилі попереду шукали лише двох нападників – Роналду та Нані – спростивши таким чином завдання угорцям, яким потрібно було лише щільно закрити цих двох гравців. Вийшло це не надто успішно, однак як мінімум підопічні Бернда Шторка так і не дали жодної можливості піренейській збірній вийти протягом матчу вперед у рахунку.

КріРо уже задумується - що робити проти хорватів?
КріРо уже задумується - що робити проти хорватів?


«С – стабільність»: Кріштіану Роналду зберіг планку у десять завданих за гру ударів по воротах. Щоправда, сьогодні на рахунку гравця «Реала» два забиті м’ячі та гольовий пас на Луїша Нані. З іншого боку, монотонність та однотипність атак португальської збірної (якщо брати до уваги те, що левова частка завершальних передач йде на двох гравців) у плей-офф вилізти боком. І чекати довго, можливо, й не доведеться – попереду чекають потужні хорвати.
Угорські футболісти зі своєю реалізацією були невблаганні: Балаш Джуджак забив два голи з трьох ударів, Золтан Гера – два з одного. І не треба дивитися на два рикошети від португальських захисників – пропущені Руєм Патрісіу м’ячі повністю витікали з ходу гри! Більше того, могло бути й гірше для піренейської команди – Акош Елек пошкодував голкіпера лісабонського «Спортинга», відправивши «круглого» у стійку.

Приклад єдності від наших угорських сусідів
Приклад єдності від наших угорських сусідів


Далі угорці зіграють проти чергового набору зіркових гравців - збірної Бельгії. На цьому Євро проти двох подібних команд підопічні Бернда Шторка набрали чотири очки. Далі буде?

«Триста ісландців»

Кожен поєдинок команди Ларса Лагербека під кінець ніби ілюструє ті історичні події у Фермопільській ущелині (чи, якщо завгодно, під Берестечком), а самі «Вікінги» героїчно відбиваються від навал суперників, зберігаючи потрібний результат.

Вчорашній поєдинок з австрійцями не став виключенням: останні хвилин двадцять ісландські футболісти не вибігали у контратаки навіть за хорошої можливості для цього. І лише повністю прийнявши на себе град ударів суперника та цим самим забравши у нього останні сили, свіженькі Б’ярнасон та Траустасон побігли у історичну для острівної країни вилазку!

Кадр дня - Арі Скуласон святкує історичну перемогу разом з найріднішими людьми
Кадр дня - Арі Скуласон святкує історичну перемогу разом з найріднішими людьми


Усіма правдами та неправдами, у своєму фірмовому стилі, ісландці завоювали цю Європу. І нехай їх рівняють з греками чи ще кимось (хоча вчора гольових можливостей і вони створили більш ніж достатньо) – англійцям, які страждають від нереалізації моментів, від цього не буде легше.

Австрійці засвоїли жорстокі уроки першого туру, і далі показали як мінімум велику мотивацію виправити своє турнірне положення. Втім, ані бажання гравців, ані постійна ротація складу від Марселя Коллера, одній з найбільш симпатичних збірних відбірного циклу не допомогли – замість того, аби стати відкриттям Євро-2016, Австрія стала одним з його розчарувань.

36 років потому

Бельгійська збірна, навіть незважаючи на своєрідний демарш у першому матчі, пройшла далі. Пройшла впевнено, пройшла без мандражу, пройшла на доволі прохідного суперника. І у швецьких суперників шансів зачепитись бодай за якийсь результат вчора був мінімум.

Протягом турніру команда Марка Вільмотса навчилась потроху перелаштовуватись під суперника, а не лише нав’язувати власну гру з тотальним контролем м’яча. Символічно, що два свої матчі на цьому Євро «Червоні дияволи» виграли, використавши свої контратаки, дочекавшись, коли команда напроти масовано піде в атаку. І саме така збірна Бельгії, попри увесь песимізм та незіграність, із швидкими та ідеальними передачами Де Брюйне та Азара, а також їх надійним тилом в особах Вітселя, Наїнголлана та Феллаїні, може зробити справжній фурор на цьому чемпіонаті Європи.

Бельгія: - Ну що, хлопці, покажемо, як дістатися фіналу?
Бельгія: - Ну що, хлопці, покажемо, як дістатися фіналу?


Аж три дюжини років знадобилось бельгійцям, аби відродити таке покоління гравців, яке пройшло групу фінальної частини першості континенту. 36 років тому така команда дійшла аж до фіналу, поступившись лише німцям. Цього разу прохідна сітка дає шанс як мінімум повторити таке досягнення. Можливо, як гадаєте?

Ірландія: там, де твориться історія

Насправді, історії, як такої, майже немає: дублюючий склад збірної Італії, не зовсім велике бажання самої «Скуадри адзурри» рвати жили у такому матчі та помилка Леонардо Бонуччі, який залишив Робі Бреді саменького у центрі свого штрафного майданчика. Однак своєю сміливістю, своєю впертістю, постійним тиском на суперників підопічні Мартіна О’Ніла заслужили на щось краще, аніж просто виліт з чемпіонату після групового етапу. Тим більше, що ірландці (разом зі своїми протестантськими сусідами по острову) нагадали світу про той, вже забутий, стиль британського футболу з своєрідним прямолінійним фланговим тиском та спробою переважити суперників фізичною потужністю. Навряд чи він дасть свої плоди у матчі проти Франції, однак як мінімум помучитись з цією командою господарям турніру доведеться…

Робі Бреді - автор переможного гола у ворота італійців
Робі Бреді - автор переможного гола у ворота італійців


А от збірна Італії сьогодні лише показала, чому Антоніо Конте довіряє саме такому набору основних гравців. Кадрова криза, про яку ми згадували перед початком Євро, проявилась саме під час перегляду «трудових резервів» «Скуадри адзурри» - ці хлопці матимуть шанси вийти на поле лише у випадку своєрідного форс-мажору. Однак медальки чемпіонів отримують всі, чи не так?...

Моніторинг дня

Автор цих рядків дякує організаторам, що надалі таке незручне видовище, як синхронні поєдинки, не повториться. Особливо після того, як спробував подивитися паралельно вчорашні матчі у два монітори. Особливо після того, як ісландці та угорці відкрили ігровий день майже синхронними голами, а ірландці та бельгійці майже такими ж його закрили. Не кажучи вже про шалені гойдалки під час учорашніх ранніх матчів…

Гол дня

Кріштану Роналду, як би неоднозначно не ставився до нього футбольний світ, вчора був на висоті. А його перший гол у ворота Габора Кірая – прикрасою матчу проти збірної Угорщини. А як йому доведеться старатись проти Хорватії – він же там зовсім один… Тим не менш, вчора КріРо довів, що навіть наодинці він може вирішити нереальні питання…

Роналду забиває красень-гол у ворота збірної Угорщини
Роналду забиває красень-гол у ворота збірної Угорщини


Невдаха дня

Коли Александр Драговіч підходив до м’яча, аби виконати пенальті у ворота збірної Ісландії, закралась думка, що він не заб’є – «динамівець» уже «проявив себе» у першому турі Євро, отримавши дурнувате вилучення. А коли до цього він додав нереалізований пенальті, знайти антигероя у складі збірної Австрії вибрати тепер зовсім просто…

Драговіч - уособлення невдалого виступу на Євро збірної Австрії
Драговіч - уособлення невдалого виступу на Євро збірної Австрії


Прощання дня

Златан Ібрагімович так і не зумів завершити виступи у збірній досягненням унікального рекорду та забити на чотирьох чемпіонатах Європи. Якраз до нього по бажанню, мотивації та постійному напруженню захисту суперника претензій немає – на відміну від його команди…

Просто Златан. Просто швецький футбольний король
Просто Златан. Просто швецький футбольний король


Разом із Златаном збірну залишає головний тренер Ерік Хамрен, а у історії «Тре Крунур» закінчується ціла епоха – тепер потрібно буде шукати нові таланти. Втім, навряд чи хто у найближчі кілька десятків років переб’є 62 голи Ібрагімовича за збірну. Прощавай, Златан!

Екстаз дня

Історична перемога ісландської збірної та її вихід у плей-офф створили всесвітній резонанс ще й завдяки коментатору, який не стримував емоцій під час кінцівки матчу!

Що далі? Що далі? – Хорвати у фіналі!

Насправді на місце хорватів можна вставити і валлійців, і бельгійців, і навіть португальців – віршовий розмір від цього не надто постраждає. Однак половина сітки, у якій Франція, Італія, Іспанія, Німеччина та Англія розіграють лише одного фіналіста турніру – погодьтесь, це круто! Тим цікавіше буде дивитись такий чемпіонат, у якому все буде вирішуватись не лише у останніх матчах!

Турнірна сітка плей-офф Євро-2016
Турнірна сітка плей-офф Євро-2016


Протягом двох днів ми відпочиватимемо, згадуючи героїв та антигероїв суперцікавого групового етапу Євро. А далі – знову на штурм! Тобто на перегляд найкращого футболу цього літа!


Дмитро Кузнецов, для ВолиньPost


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.