В рамках проекту ЄС на РАЕС розпочато відвантаження меліоранту кислих ґрунтів. ФОТО

В рамках проекту ЄС на РАЕС розпочато відвантаження меліоранту кислих ґрунтів. ФОТО
21 червня 2016 року в рамках екологічного проекту Єврокомісії на РАЕС розпочато відвантаження 6,3 тисяч тонн меліоранту для сільських господарств Маневицького та Володимирецького районів.

З 2014 року Рівненська АЕС є активною учасницею проекту Єврокомісії «Розбудова сільськогосподарської діяльності за рахунок підтримки регіональних програм покращення ґрунтів і просвітницької діяльності серед населення» у рамках Програми «Підтримка політики національного розвитку України», - повідомляє прес-служба ВП РАЕС.

Вклад РАЕС полягає у наданні місцевим громадам зони спостереження
електростанції ефективного меліоранту для підвищення урожайності ґрунтів. Меліорантом є вапняний шлам, що утворюється на Рівненській АЕС від освітлення води р. Стир. Особливість цього меліоранту в тім, що, окрім активного кальцію (75-78%), в склад його входить багато інших корисних для рослин мікроелементів, а його дрібна дисперсність сприяє хорошому змішуванню з ґрунтом та швидкому проходженню реакції розкислення і вже в перший рік дає позитивний результат.

21 червня ц.р. для проведення вапнування ґрунтів на демонстраційних полігонах Володимирецького району Рівненської області та Маневицького району Волинської області розпочато відвантаження 6,3 тис. тонн меліоранту. Перші 3,5 тис. тонни меліоранту буде направлено в с.Городець Володимирецького району у дослідницьке господарство для вапнування земель під вирощування зернових на площі 648 га. Ще 2,8 тис. тонн меліоранту буде направлено до сільськогосподарських підприємств Маневицького району Волині.

Відвантаження, транспортування та хімічна меліорація кислих ґрунтів проводитиметься новою сільськогосподарською технікою, яка закуплена за кошти ЄС та передана для комунального підприємства «Аква» смт.Володимирець і Маневицькому райсількомунгоспу.

За словами заступника начальника хімічного цеху РАЕС Івана Затірки, зручним у вапнуванні цим меліорантом є те, що проводити процес хімічної меліорації можна у будь-яку пору року.

Меліорант, за ціною продажу однієї тонни в межах 6 грн. з врахуванням ПДВ, більше року активно використовується у сільгосппідприємствах Костопільського, Сарненського та Березнівського районів Рівненщини, ТзОВ «Хайберрі» Маневицького району Волині.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В рамках проекту ЄС на РАЕС розпочато відвантаження меліоранту кислих ґрунтів. ФОТО
24 червень, 2016, 19:09