ЄВРО-2016. Польща та Уельс виходять до чвертьфіналу

ЄВРО-2016. Польща та Уельс виходять до чвертьфіналу
Одні за допомогою серії пенальті, інші за допомогою автоголу - збірні Польщі та Уельсу стали першими чвертьфіналістами Євро-2016.

Пару збірних Швейцарії та Польщі називали чи не найрівнішою на стадії 1/8 фіналу, а розвиток гри показав, що це аж ніяк не випадково – гравцям обох команд довелось зіграти дві години ігрового часу, а переможець визначився у післяматчевій лотереї.

До матчу його учасники підійшли з оптимальними стартовими складами – лише у поляків на лівому фланзі півзахисту замість дискваліфікованого Капустки вийшов Гросіцкі. Саме він разом з своїми партнерами по команді здійснили рішучий тиск на ворота суперників уже на стартових секундах гри, навіть змусивши грубо помилитись Фабіана Шера, однак голкіпер швейцарців Ян Зоммер не дав проштовхнути м’яч у ворота Роберту Левандовскі, а Аркадіуш Мілік з лінії штрафного просто не влучив у ворота.

Слід відзначити, що поляки постійно навантажували захисників та воротаря «нейтралів» своїми масованими атаками і взагалі виглядали гостріше, аніж суперник. Тому їх гол у кінці тайму виглядав доволі логічно: Каміл Гросіцкі пронісся лівим флангом, змістився до центру та віддав пас у штрафний майданчик – а там вже на самоті сумував Якуб Блащиковскі. Як і збірну України, швейцарців Куба не вибачив, точно пробивши під Яном Зоммером – 0:1.

Дивно, але замість того, аби спробувати розвинути успіх, після перерви гравці «Кадри» віддали ініціативу суперникам. У другій половині тайму тиск швейцарців досяг неймовірного рівня. Тривожними дзвіночками для поляків стали удар Рікардо Родрігеса зі штрафного (Лукаш Фабіанскі «витягнув» м’яч з «дев’ятки» власних воріт) та удар Граніта Джаки, після якого підопічних Адама Навалки врятувала поперечина. А розплата за таку пасивність на футбольному полі настала за вісім хвилин до кінця основного часу: поляки, здавалося б, винесли «круглого» зі свого карного майданчика, однак там був Джердан Шакірі, який блискучим ударом через себе відправив шкіряну кулю прямісінько у лівий від Зоммера кут воріт – 1:1.

Футболісти збірної Швейцарії продовжували тиснути і у додатковий час. Найреальніший момент для взяття воріт польської збірної мав Ерен Дердійок, однак його удар головою Фабіанскі потягнув, тому «Кадрі» усе ж вдалося вистояти до серії післяматчевих пенальті.
І недарма вдалося: у футбольній лотереї все вирішив невлучний удар Граніта Джаки, який виявився єдиним таким у серії! У всіх інших випадках у голкіперів майже не було ніяких шансів, тому далі, навіть попри неоднозначне враження від гри, йде саме польська команда, суперник якої визначиться вже за декілька годин у матчі збірних Португалії та Хорватії.

Швейцарія – Польща 1:1 (у серії пенальті 4:5) (Шакірі, 82 – Блащиковскі, 39)

Склади команд

Швейцарія: Зоммер – Ліхтштайнер, Джуру, Шер, Родрігес – Берамі (Желсон Фернандеш, 77), Джака – Шакірі, Джемаїлі (Емболо, 59), Мехмеді (Дердійок, 70) – Сеферович.

Польща: Фабіанскі – Піщек, Паздан, Глік, Єнджейчик – Блащиковскі, Крихов’як, Мачінскі (Йодловец, 101), Гросіцкі (Пешко, 104) – Мілік, Левандовскі.

Попередження: Шер, Джуру – Єнджейчик, Паздан.

Серія пенальті: Ліхтштайнер 1:0, Левандовскі 1:1, Джака 1:1 (повз ворота), Мілік 1:2, Шакірі 2:2, Глік 2:3, Шер 3:3, Блащиковскі 3:4, Родрігес 4:4, Крихов’як 4:5.

Гравці збірної Північної Ірландії попри непогану гру залишають турнір
Гравці збірної Північної Ірландії попри непогану гру залишають турнір



А от у матчі двох британських команд до матчу перевагу віддавали валлійській збірній, а головний тренер Кріс Коулмен зі стартових хвилин виставив той самий склад, який у останньому турі групового турніру завдав розгромної поразки Росії. А от його колега – Майкл О’Ніл – у звичному стилі максимально наситив середню лінію своєї команди, а в атаку повернувся Кайл Лафферті, який не грав ані з Україною, ані з Німеччиною.

Слід сказати, що тією перевагою Уельсу, яку багато хто передбачав, і на яку вказували букмекерські розклади, у матчі навіть не пахло. Перший тайм нагадав, як грала проти Північної Ірландії Україна – багато володіння м’ячем без особливих претензій на гольові моменти. Навпаки, більше якихось гольових можливостей та небезпечних для суперника ситуацій створювали якраз «біло-зелені», хоча до реальної загрози воротам Уейна Хеннессі так і не дійшло.

У другому таймі гра продовжувалась у такому ж ключі, що навряд чи подобалось Крісу Коулмену, який освіжив атаку, випустивши на поле Хала Робсона-Кану та Джона Уільямса. Не можна сказати, що саме їх вихід на поле так повпливав на ситуацію на полі, однак у другій половині тайму валлійцям вдалося забити: потероризувавши суперників на лівому фланзі, Гарет Бейл виконав простріл на Робсона-Кану, а герой матчу проти української збірної Гарет Макоулі, намагаючись перервати цю передачу, зрізав м’яч у власні ворота.

В таких випадках збірна Уельсу прекрасно себе почуває навіть проти сильніших збірних, що тут вже казати про обмежениху плані атакувальної різноманітності представників Ольстера. Тому підопічні Кріса Коулмена впевнено втримали потрібну перевагу та продовжили свою футбольну казку, вийшовши до «вісімки» найкращих команд Європи. Суперник валлійців визначиться завтра у матчі збірних Угорщини та Бельгії.

Уельс – Північна Ірландія 1:0 (Макоулі, 75, автогол)

Склади команд

Уельс: Хеннессі – Честер, Ешлі Уільямс, Бен Девіс – Гантер, Аллен, Ледлі (Джон Уільямс, 62), Тейлор – Ремзі – Воукс (Робсон-Кану, 55), Бейл.

Північна Ірландія: Макговерн – Х’юз, Макоулі (Мадженніс, 84), Кеткарт, Джонні Еванс – Уорд (Вашингтон, 69), Стівен Девіс, Коррі Еванс, Норвуд (Макгінн, 79), Даллас – Лафферті.

Попередження: Тейлор, Ремзі – Даллас, Стівен Еванс.


Дмитро Кузнецов, для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ЄВРО-2016. Польща та Уельс виходять до чвертьфіналу
25 червень, 2016, 21:40