Волинські лісівники б’ють на сполох – шкідники знищують ліси. ФОТО

Волинські лісівники б’ють на сполох – шкідники знищують ліси. ФОТО
У зв’язку зі зміною клімату зараз ми спостерігаємо не лише природні аномалії, а й мутації та розвиток нових видів рослин, тварин, комах. І саме через підвищення середньорічного рівня температури українські ліси потерпають від навали шкідників, які вражають деревину як з верхівки, так і з кореня. Втім, окрім цього, ліс потерпає й від недостачі вологи.

Відтак, про причини всихання лісу, види шкідників, спосіб ураження деревини та про методи боротьби з цією проблемою волинським журналістам розповіли під час прес-туру, який на базі «Ратнівського лісомисливського господарства» організувало Волинське обласне УЛМГ.

Як розповів старший науковий співробітник ДП «Поліський філіал УкрНДІЛГА» Василь Бородавка нині спостерагається стрімке поширення шкідників по всій Європі, в Україні найбільше страждають Волинська, Житомирська, Рівненська та Закарпатська області. На Київщині, як зазначив Василь Бородавка, ситуація була настільки складною, що шкідники нападали на ліс «хмарами».


«Упродовж останніх років на території Волинської області спостерігаються зміни клімату, які призводять до ослаблення деревостанів. Як результат – відбувається заселення шкідниками та всихання дерев. Небезпека, з якою ми зіштовхнулися, дуже серйозна і ще до кінця не осмислена, адже явище відносно нове. І в жодному випадку не можна допустити, щоб лісівники лишилися з цією бідою сам на сам, адже без вчасного втручання фахівців хвороба лісу поширюється дуже швидко», - наголосив науковець.

Василь Бородавка пригадав як свого часу в Росії масово знищувались ялинники, і наразі їх лишилось дуже мало, а в Канаді це питання настільки гостро стоїть, що деревину вже просто випалюють, адже вона повністю уражена шкідником. Відтак, в Україні єдиний вихід боротися з ураженими ділянками – це вирубка.

Тож, як повідомили у Держагентстві, навіть після внесення змін до Санітарних правил у лісах України у випадках, коли не можна боротися зі шкідниками біологічними засобами, буде дозволено застосовувати суцільну санітарну вирубку.

Серед найбільш поширених шкідників лісу – короїд вершинний, лубоїд сосновий, синя соснова златка, короїд шестизубий, коренева губка й інші. Декорті з них вражають дерево з верхівки (в такому випадку уражене дерево можна розпізнати за пожовтілим листям або ж бурінням хвої), або ж з кореня.


Варто зауважити, що комахи несуть одразу подвійну шкоду дереву, оскільки окрім того, що вони його їдять, так вони ще й на своїх вусиках та лапках заносять під кору дерева грибок, який стрімко заражує дерево.







На цих фото видно, наскільки сильно вражена сосна починаючи від верхівки. Зауважимо, що надрізи робились через кожні 2 метра дерева.


Як стало відомо згодом, то й влада знає про цю проблему. Зокрема, перший заступник голови Ратнівської райдержадміністрації Євген Савлук зазначає, що ліс на Волині це місце заробітку для більшості селян, які розпочинають сезон із ягід та завершують грибами. Крім того, державні лісові господарства завжди були бюджетонаповнювальними підприємствами в кожному районі. І Ратнівський – не виняток. А тому варто вживати всіх можливих заходів на всіх рівнях, аби вирішити цю проблему.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Худший враг леса - это ЛЮДИ!
Відповісти
"Чем ближе узнаю людей, тем больше нравятся сабаки". Це адресується в першу чергу колісника,кватирка та охорону лісу, що тільки вже не видумують, а би вислужитись та придумати перед моментом масових краж.ЯКнизько опускаються люди.
Відповісти
Срочно выслать активистов, червячков собирать!!!
Відповісти
Злодіі від лісівників ще не таке придумають ,аби далі пиляти і вивозити ліс за границю .
Відповісти
бурштин стане легше видобувати
Відповісти
шкідники називаються лісівники?
Відповісти
Навіть якщо це правда (а припускаю, що тут лище дуже фарби згущенні), ніхто не повірить. Звідси висновок: наші ліси приреченні. Їх або люди вирубають, або довгоносик з"їсть.
Відповісти
І не хочуть задумвтись над тим, що робиться у природі, про катаклізми!!!!! Тільки власне збагачення....
Відповісти
крепших шкідників немае в всвіті за лісників
Відповісти
еду и смотрю как эти шкидныки рубают только деловую древесину оставляя кусты
Відповісти
чтоб дело мастера боялось,
он знает много страшных слов
Відповісти
Останні новини
Волинські лісівники б’ють на сполох – шкідники знищують ліси. ФОТО
27 червень, 2016, 15:31