Останні подробиці теракту в Стамбулі: Що? Де? Як? Хто? ФОТО

Останні подробиці теракту в Стамбулі: Що? Де? Як? Хто? ФОТО
41 загиблий, серед них українка – це офіційна, але не остаточна статистика вчорашнього теракту в Стамбулі.

Поранених налічується зо дві з половиною сотні, і деякі з них – у критичному стані, - повідомляє ТСН.ua.

Усе сталося о 22:00 вечора 28 червня на летовищі Ататюрка – найбільшому в Туреччині і одному з трьох найвелелюдніших у Європі.

Раптово по пасажирах, які стоять у черзі на контроль безпеки, невідомий відкриває вогонь з автомата Калашникова. Цей момент фіксують камери спостереження. Поліція стріляє у відповідь. І тоді терористи прориваються за рамку металодетектора та підривають на собі пояси смертників.



Серед загиблих – українка Лариса Цибакова з Одеси. У Туреччині вона відпочивала з чоловіком та сином. Додому вони мали повернутися рейсом, який відлітав просто під час теракту. Попутники Лариси не постраждали і, за словами подруги загиблої, поки залишаються у Стамбулі, доки не вирішиться проблема з поверненням тіла.

"Вона була з сином і цивільним чоловіком. Коли домовляться про екстрадицію тіла, тоді і повернуться. У неї родичів тут немає, ми з друзями поки займаємось похованням", - розповіла подруга Лариси.

Серед постраждалих ще троє українців, кажуть в українському консульстві в Стамбулі. Загалом серед жертв – 13 іноземців. Це громадяни Саудівської Аравії, Іраку, Китаю, Йорданії, Ірану, Тунісу та Узбекистану. Решта – турки. Родичі загиблих і поранених у розпачі.





Мережу зворушує історія іракського журналіста Стівена Набіла. Він із дружиною проводив у Туреччині медовий місяць. Від терористів обидвом вдалося вберегтися.

"Я у відчаї шукав щось, щоби захистити дружину, якби вони вдерлись і брали заручників. Тримав окріп для чаю як зброю, аби обпекти нападника. Якби вони знайшли нас у туалеті, то моя дружина могла б утекти, поки я відволік їх. Це були найдовші 45 хвилин у житті", - розповів чоловік.

Теракт в аеропорту Стамбула, в результаті якого загинули 42 людини, скоїли троє смертників з громадянством Росії, Узбекистану та Киргизстану.



Про це повідомляє Reuters.

"Проурядова газета Yeni Safak повідомляє, що терористи були з Киргизстану, Узбекистану і Дагестану, що на півдні Росії", - зазначає агентство.





Турецька влада вважає, що до нападів на аеропорт Ататюрка причетні іноземці.

"Цілком ймовірно, що принаймні один з них є іноземцем, але розслідування все ще триває", - сказав причетний до розслідування чиновник на умовах анонімності.

Поліція Туреччини затримала 13 осіб, яких підозрюють у причетності до організації терактів. Троє з них іноземці, зазначає агентство.

У Туреччині зазначають, що атака сталася тоді, коли країна успішно бореться з терором сепаратистів і вступає в період нормалізації відносин із сусідами.

Натомість лучанка Катерина Дулапчій, яка на момент теракту саме перебувала в місті Стамбул, вражена оперативністю місцевих спецслужб та влади, яким, об'єднавши зусилля, вдалось швидко нормалізувати роботу аеропорту та заспокоїти місцеве населення.

"Щойно повернулась зі Стамбулу. На щастя, все добре закінчилося. Переліт - чудовий. У місті не один аеропорт. Цього разу теракт був у Ататурк. Я летіла з іншого. Вражає робота тамтешньої поліції та уряду. Одразу офіційна заява, усе взято під охорону. Реально відчуваєш, що тобою піклуються. За чотири години аеропорт знову відновив свою нормальну життєдіяльність. Місцеве населення ані трохи не злякане. Місто й далі живе своїм життям. Чудове місто", - пише лучанка на своїй сторінці у Facebook.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Останні подробиці теракту в Стамбулі: Що? Де? Як? Хто? ФОТО
30 червень, 2016, 18:17