Спеціалісти Пенсійного фонду розповіли, як можна збільшити пенсію

Спеціалісти Пенсійного фонду розповіли, як можна збільшити пенсію
В останні роки інфляція перевищила 300%. У зв’язку з цим люди, у яких ще вчора були гідні пенсії, опинилися на межі бідності, про це повідомляє ЗІК.

Однак фахівці Пенсійного фонду відкрили кілька секретів, як збільшити пенсію. Ось два найбільш поширених випадки.

1. З жовтня 2011 року жінкам пенсійний вік підняли. При цьому до 1 січня 2015 року діяв перехідний період, згідно з яким непрацюючі жінки, які мають не менше 30 років стажу, зберігали право вийти на пенсію в 55 років. Але в такому випадку розмір їх пенсії зменшувався на 0,5% за кожен місяць дострокового виходу на пенсію.

Зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду. У разі, якщо жінка, якій достроково призначено пенсію, до досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. Після досягнення віку, передбаченого зазначеною статтею, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію.

Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо особа після досягнення пенсійного віку продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії.

2. У разі, якщо пенсіонер пропрацював два роки, то можливі два варіанти перерахунку пенсії, в залежності від розміру новопридбаного стажу.

1) Страховий стаж не менше 24 місяців. У цьому разі для розрахунку пенсії, відповідно до ст. 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», враховують заробітну плату за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року врахують і заробітну плату за будь-які 60 місяців підряд до 1 липня 2000 року.

Що стосується середньої зарплати по країні, яка фігурує при перерахунку пенсії, врахують той показник, який використовували при призначенні (останньому перерахунку) пенсії.

2) Страховий стаж менше 24 місяців. У цьому випадку перерахунок проводять не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. При цьому враховують новопридбаний страховий стаж, заробіток в даному випадку в розрахунок не приймається.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а в ній - риби! Лови, дурню...
Відповісти
Не морочте людям голову специфічними термінами,а краще скажіть коли буде суттєве підвищення пенсій.
Відповісти
Верніть пенсію держслужбовцям нижчих рангів по інвалідності,які отримуюють малі зарплати. Це нечесно,лікуватись треба.
Відповісти
Останні новини
Спеціалісти Пенсійного фонду розповіли, як можна збільшити пенсію
01 липень, 2016, 07:00