Чому ЄС Україну хвалить, але кордони не відкриває, - розповідь експерта

Чому ЄС Україну хвалить, але кордони не відкриває, - розповідь експерта
Євросоюз знову здивував, вiдкривши кордони для декiлькох екзотичних країн, зокрема, скасовано вiзи для громадян держав Палау, Тонга та Колумбiї. Про це йдеться в рiшеннi Європарламенту, пише газета "Експрес".

"Скасування вiзового режиму з цими партнерами стало результатом поглиблення вiдносин iз ЄС. Це забезпечить подальше змiцнення економiчних, культурних i полiтичних зв'язкiв", - заявила євродепутатка Марiя Габрiел.

А як же безвiзовий режим для України? Виявляється, комiтет постiйних представникiв країн ЄС на своєму засiданнi минулого тижня не змiг дiйти одностайної згоди щодо цього питання, розгляд перенесли аж на вересень. I не факт, що потiм ще раз не перенесуть.

Чому ж одним державам ЄС надає безвiзовий режим, а рiшення щодо українцiв знову вiдкладають? Розпитуємо директора Центру дослiдження програм громадянського суспiльства Вiталiя Кулика.

- Чим Колумбiя, Палау та Тонга кращi вiд України?

- Є планова робота ЄС щодо надання безвiзового режиму окремим країнам. Про безвiзовий режим для Колумбiї говорили давно. Однак коли в 2012 роцi Колумбiя не виконала завдання - не провела зачистки наркокартелiв i масових арештiв полiцейських, причетних до покривання наркобiзнесу, то їй на чотири роки вiдклали надання безвiзового режиму. I ось тепер, коли є вже певний прогрес у вказаних напрямах, для громадян цiєї країни таки вiдкрили кордони Євросоюзу. Поза тим, не можна сказати, що в Колумбiї ситуацiя краща, нiж в Українi. Примiром, проблем у системi боротьби з корупцiєю там не менше. Як приклад, нещодавно екс-мера столицi Колумбiї Боготи Самуеля Морено Рохаса суд засудив на 18 рокiв ув'язнення за корупцiю. Що ж стосується Палау й Тонга, то це маленькi острiвнi країни. У Палау населення лише 20 тисяч осiб, а в Тонга - 100 тисяч. Однак цi країни цiкавi для ЄС тим, що європейський бiзнес має змогу вiдкривати там офшорнi компанiї. Мотиви надання їм безвiзового режиму дуже прагматичнi - ЄС сподiвається на активну спiвпрацю з урядами цих карликових держав у справi запобiгання уникненню європейськими компанiями оподаткування на батькiвщинi.

- А чому нам не дають безвiзовий режим? Хiба ми не виконали своє домашнє завдання?

- Україну нiби й хвалять за виконання умов ЄС, та кордони не вiдкривають. Це такi собi подвiйнi стандарти. Крiм офiцiйних вимог, є ще фактори, якi впливають на рiшення ЄС, але публiчно про них не заведено говорити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Поводили салом по губах...
Відповісти
Бомжам дають хліба і води, але до хати не впускають.
Відповісти
Краще іхати з шенгенською візою без проблем, ніж переживати на кордоні пропустять чи ні.
Відповісти
Просто бояться... Дикі скакуни прос.али Україну то й Європу прос.уть.
Відповісти
Правильно роблять ,що не пускають совок в цивілізацію .
Відповісти
Останні новини
Чому ЄС Україну хвалить, але кордони не відкриває, - розповідь експерта
02 липень, 2016, 08:00