На РАЕС введено в промислову експлуатацію систему сейсмічних спостережень

На РАЕС введено в промислову експлуатацію систему сейсмічних спостережень
Більше року тому на Рівненській АЕС запроваджено систему сейсмічних спостережень, яка в автоматичному режимі реєструє події природного і техногенного характеру, зокрема, землетруси та ядерні випробування.

В рамках виконання затвердженого у 2009 році Мінпаливенерго України та «НАЕК «Енергоатом» і погодженого Держатомрегулювання України «Плану заходів з оцінки сейсмічної небезпеки і перевірки сейсмостійкості діючих АЕС» на РАЕС у червні 2015 року було впроваджено та за рік введено в промислову експлуатацію систему сейсмічних спостережень, - повідомляє прес-центру ВП РАЕС.

Система сейсмоспостережень спроектована спеціалістами Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України. Сейсмометри встановлені на території постів контролю АСКРО в п’яти свердловинах глибиною 30-90 метрів у селах Маневицького району Волинської області – Старий Чорторийськ та Костюхнівка, в селах Володимирецького району Рівненської області – Сопачів та Полиці, а також в місті-супутнику РАЕС – Вараш. Один поверхневий сейсмометр знаходиться на промисловому майданчику Рівненської АЕС.

Як коментує заступник начальника цеху радіаційної безпеки РАЕС Олександр Романенко, система сейсмоспостережень у автоматичному режимі реєструє та локалізує усі значущі коливання земної поверхні. За рік дослідної експлуатації зареєстровано сотні подій як природного, так і техногенного характеру, серед яких найпотужніші руйнівні землетруси у світі та ядерні випробовування у КНДР.

Уся зібрана інформація зберігається на локальному сервері системи, однак для покращення локалізації подій, розробки розрахункових акселерограм та уточнення сейсмічної небезпеки проммайданчика на РАЕС у 2017 році планується організувати співпрацю з Головним центром спеціального контролю Національного центру управління та випробування космічних засобів щодо передачі, зберігання та обробки даних.

На даний момент подібна система працює на Южно-Українській АЕС, плануються до впровадження аналогічні системи на Запорізькій та Хмельницькій АЕС. За словами Олександра Романенка, сейсмомоніторинг у зоні спостереження АЕС є вимогою МАГАТЕ та надає інформацію для вивчення джерел можливих місцевих землетрусів, що особливо актуально для забезпечення безпечної та надійної роботи електростанції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На РАЕС введено в промислову експлуатацію систему сейсмічних спостережень
05 липень, 2016, 12:02