ЄВРО-2016. На порозі фіналу

ЄВРО-2016. На порозі фіналу
Хтось очікувано, а хтось несподівано – протягом двох днів за право зіграти фінальний акорд футбольної першості континенту боротимуться чотири найкращі національні збірні Європи. ВолиньPost пропонує розглянути шанси команд у півфінальних поєдинках турніру.

Дисципліна проти характеру

На шляху до передостанньої стадії Євро збірні Португалії та Уельсу подолали різні шляхи. Лузитанці по ходу турніру раз разом за підсумками півторагодинних баталій розписували із суперниками «мирові», залишаючи неоднозначне враження від своєї одноманітної гри. Інша справа – валлійці, які в усіх поєдинках, окрім матчу зі збірною Англії, витискали максимальний результат. Втім, це ніяк не впливає на букмекерів, які віддають набагато кращі шанси на вихід у фінал саме більш досвідченому та, що найголовніше, стабільному бійцю на таких турнірах – підопічним Фернанду Сантуша.

Так, на руку португальцях грає не лише їх досвід (хоча й багато валлійських гравців «хлопчиками для биття» аж ніяк не назвеш). Піренейська команда хоч і відіграла цілих дві години проти поляків, але там команди, схоже, були згодні на серію післяматчевих пенальті ще з великої перерви у матчі. А от Уельс, незважаючи на доволі бадьору перемогу над бельгійцями, напевно, добряче «помаринувався» фізично, а сама історична вікторія над «Червоними дияволами» коштувала участі у півфіналі беззаперечно основним гравцям збірної – Аарону Ремзі та Бену Девісу. Добре, що окрім них всі інші лідери команди Кріса Коулмена до поєдинку проти португальців мають підійти у повній бойовій готовності – принаймні, поки що про якісь кадрові проблеми у валлійців ніхто нічого не чув.

Аарон Ремзі у розпачі - своїх партнерів по команді у півфіналі він підтримає лише морально
Аарон Ремзі у розпачі - своїх партнерів по команді у півфіналі він підтримає лише морально


Не все так добре і у Фернанду Сантуша. Так, як і в Уельсу, у нього є свій «штрафник» - Вільям Карвалью. Крім того, поки що незрозуміло, чи будуть готові виборювати вихід до фіналу Рафаель Геррейро та Андре Гомеш, а також пошкодження зазнав лідер захисту португальської збірної – Пепе. Втім, на відміну від свого валлійського колеги, головний тренер лузитанців вже обійшовся без Геррейро та Гомеша у матчі проти Польщі, а захисник мадридського «Реала» вже не одного разу виходив на гру після подібних пошкоджень. А у випадку з Карвалью Сантуш, скоріш за все, просто знову випустить на поле Адріена Сілву, а також поверне до стартового складу Жоау Моутінью.

Багато хто розглядає цей матч ще й як протистояння партнерів по «Реалу» та його головних зірок – Кріштіану Роналду та Гарета Бейла. Дійсно, для них турнір складається по-різному. Триразовий володар «Золотого м’яча» на Євро-2016 поки що розчаровує – лише одну з п’яти його ігор можна назвати переконливою. А от Бейл може занести собі в актив усі зіграні поєдинки на чемпіонаті: хоч валлієць і не продовжив свою гольову серію у плей-офф – «напахався» лідер валлійської команди пристойно. Тому буде цікаво поглянути, як ці дві зірки світового футболу зійдуться на полі без спільних інтересів…

Португалія йде як мінімум повторювати досягнення 12-річної давнини, коли на домашньому Євро ця збірна поки що єдиний раз у ісорії вийшла у фінал великого турніру. Символічно, що Рікарду Карвалью тоді грав за збірну в основному складі, а Кріштіану Роналду навіть у 19-річному віці ще забивав у півфіналі збірній Нідерландів! Валлійці ж на порозі справжньої історії – для них така подія буде першою та, мабуть, найважливішою у житті. Що тут казати, якщо віце-капітан команди Джо Ледлі навіть весілля 9 липня відмінив… Невже недарма?

Орієнтовні склади команд

Португалія: Руй Патрісіу – Седрік Соареш, Пепе, Фонте, Елізеу – Жоау Маріу, Жоау Моутінью, Ренату Санчес, Адріен Сілва – Роналду, Нані.

Уельс: Хеннессі – Честер, Ешлі Вільямс, Коллінз – Гантер, Ледлі, Джон Вільямс, Аллен, Тейлор – Бейл, Робсон-Кану.

Дискваліфіковані: Вільям Карвалью – Бен Девіс, Ремзі.

Травмовані та під питанням: Рафаель Геррейро, Андре Гомеш, Пепе.

Прогноз: Навряд чи португальці у цьому поєдинку відійдуть від звичного «тягучого» стилю гри та старатимуться постійно тримати на відстані витягнутої руки Бейла та компанію. Втім, їх опоненти також вміють грати такі ігри. При цьому підопічні Коулмена протягом турніру набагато краще проявили себе у різноманітті своїх атак та вмінні по максимуму використовувати свої шанси для взяття воріт суперників. Тому ризикнемо поставити на прохід Уельсу з мінімальною перемогою у основний час.



Франція – Німеччина: хто крутіший?

З самого початку Євро ці дві збірні лідирували у всіх можливих букмекерських розкладах у графі «переможець турніру». За три матчі до кінця чемпіонату нічого не змінилося – обидві команди йдуть до загальної перемоги. Ось тільки завтра з них має залишитись лише одна збірна…

Господарі чемпіонату не зіграли жодної гри на турнірі, після якої до них не виникало б запитань. Навіть розгромивши ісландців у попередньому матчі, підопічні Дідьє Дешама надто багато дозволили суперникам після перерви, а тому й після перемоги більше говорилося про гордість за острів’ян, аніж про перемогу французів.

В деякому сенсі це грає «Триколору» навіть на користь: за думками про те, коли ж нарешті ця команда зіб’ється з шляху, ховається її істинний потенціал. А він, як показали ударні відрізки збірної Франції у поєдинках з Албанією, Ірландією та Ісландією, дуже високий. Крім того, до складу повертаються дискваліфіковані Аділь Рамі та Н’Голо Канте, які, без сумніву, мають додати запасу впевненості захисним редутам «Ле Бльо».

Збірна Франції: на Євро поки без збоїв
Збірна Франції: на Євро поки без збоїв


А от у німців з кадрами все набагато гірше: після матчу проти збірної Італії точно не зіграє Матс Хуммельс (за перебір жовтих карток). До того ж, не зовсім зрозумілий стан Самі Хедіри, Бенедикта Хьоведеса та Бастіана Швайнштайгера. Запитання «а хто ж тоді буде захищатися проти над зіркової атаки суперників?» залишається відкритим. Крім того, не допоможе «бундестіму» на цьому Євро і Маріо Гомес, який зазнав важкої травми. Тож Йоахіму Льову знову треба буде сподіватись, що нарешті прорве Томаса Мюллера, який на цьому чемпіонаті Європи ще не забивав.

Месут Озіл: Тренере, на кого тепер паси віддавати?
Месут Озіл: Тренере, на кого тепер паси віддавати?


Чергова «битва титанів» європейського футболу, точніше, її підсумок, залишається не зовсім зрозумілим. З одного боку – «золоте покоління» німецької збірної, яке навіть попри кадрові втрати має чудову можливість розпочати свою гегемонію у світовому футболі після величного іспанського періоду. З іншого – надто багато факторів грає на руку саме збірній Франції (до речі, одній з небагатьох команд з позитивною історичною статистикою ігор проти німців: 12 перемог проти 10-ти у 27 матчах). Тож тут треба просто сідати та дивитися, чим саме порадують нас головні фаворити цьогорічного Євро в очному протистоянні.

Орієнтовні склади команд

Франція: Льоріс – Санья, Рамі, Кошельни, Евра – Погба, Канте, Матюїді – Грізманн, Жиру, Пайє.

Німеччина: Нойєр – Хьоведес, Боатенг, Мустафі, Ектор – Кроос, Швайнштайгер – Гьотце, Озіл, Дракслер – Мюллер.

Дискваліфікований: Хуммельс.

Травмовані та під питанням: Хедіра, Гомес, Хьоведес, Швайнштайгер.

Прогноз. Незважаючи на те, що обидві команди люблять атакувати, ризикувати завтра ніхто не буде – надто дорого може обійтись кожній із команд помилка у такому матчі. Скоріш за все, якщо справа дійде до овертайму, то й серія пенальті повинна бути десь недалеко. А коли востаннє хтось вигравав дві післяматчеві лотереї на одному турнірі? Отож бо. Тому поставимо на прохід Франції у фінал після серії пенальті.


Дмитро Кузнецов, для ВолиньPost

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
у фіналі будуть Уельс-Німеччина!
Відповісти
Останні новини
ЄВРО-2016. На порозі фіналу
06 липень, 2016, 10:42