Плюси та мінуси міцної гривні, - експерти

Плюси та мінуси міцної гривні, - експерти
Фахівці стверджують, що голова НБУ робить чергову помилку, штучно не даючи гривні зміцнитись.

Долар міг би сьогодні вже коштувати 20 гривень, якби НБУ не скуповував долари, пише газета Експрес.

Так, від середини березня Нацбанк провів 40 аукціонів, де придбав 1,1 мільярд доларів. Економісти кажуть, що це - черговий прорахунок НБУ. І він матиме неприємні наслідки для економіки.

Про те, чи може бути вигідна країні міцна гривня, дискутують президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, економіст Борис Кушнірук та екс-міністр економіки Володимир Лановий.

- Чи потрібно ревальвувати гривню? Якщо так, то до якого рівня?

О. Охріменко: - На мою думку, для України однозначно потрібна ревальвація гривні. Це дасть поштовх для зростання економіки. Так уже склалося, що майже 60% ВВП України, - це імпорт. Насамперед імпорт газу, палива та хімічної продукції. У нас зросла ціна на їжу, бо підвищилася вартість імпортних мінеральних добрив та палива. Якщо курс був би 20 гривень за долар, то й паливо було б дешевше, і хліб, і м'ясо, і молоко. Тобто українці змогли б собі дозволити купити більше товарів на зарплату. Це б пожвавило купівельну активність та дало поштовх для зростання економіки. Можна, звичайно, піти й іншим шляхом - підняти зарплату до рівня 2013 року, але тоді вона повинна бути не менше 12 тисяч гривень.

В. Лановий: - Дійсно, якби гривня стала міцнішою, то населення витрачало б менше коштів на поточні потреби, купівлю продуктів, на комуналку, бо знизилися б тарифи. Значить у людей залишалося би більше невитрачених коштів, себто чистих доходів. Вони пішли б або у банки або на купівлю землі чи нерухомості. Це б однозначно сприяло внутрішнім інвестиціям та зростанню економіки.

Б. Кушнірук: - Я не згоден. Потрібно розуміти дві речі. Коли йде ревальвація гривні, то збільшується імпорт, він дешевшає. При цьому внутрішній виробник, його продукція у доларовому еквіваленті дорожчає, і він стає менш конкурентоспроможним на зовнішніх ринках. Незважаючи на те, що гривня дуже сильно недооцінена й це занижує статки громадян і бізнесу, переконаний, що основне сьогодні не ревальвація гривні, а збереження того коридора, який уряд визначив на рік - 24 - 25 гривень за долар. Бо якщо гривня суттєво ревальвуватиме, то це спантеличуватиме бізнес. Він задумається - а чи варто взагалі тут щось починати?!

- Кому не вигідна міцна гривня?

О. Охріменко: - Насамперед експортерам. Але не тільки. Ще й валютним спекулянтам - і банкам, і фізичним особам. Бо, якщо ви купили долари по 27 гривень і буде ревальвація, то, звичайно, ви втратите. Крім того, експортери завжди хочуть продати валюту за якнайвищим курсом.

- Чи реально, що НБУ за певних умов піде на ревальвацію?

О. Охріменко: - На сьогодні справді створилися умови, коли валюти більше, аніж гривень. Імпорт не зростає, а експорт приносить долари та євро. За таких умов є реальні можливості здійснити ревальвацію до рівня 20 гривень за долар. Але НБУ викуповує валюту на міжбанку й тим самим не дає гривні зміцнитися.

- Можливо, є приклади країн, які свідомо пішли на ревальвацію?

О. Охріменко: - Польща здійснила ревальвацію євро/злотий у 2004 - 2006 роках - з 4,8 до 3 злотих за євро. Це дало поштовх до 4% щорічного зростання ВВП у цей період.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.