Влада урочисто відкрила барельєф з Брежнєвим та Кучмою

Влада урочисто відкрила барельєф з Брежнєвим та Кучмою
У Дніпропетровську з'явилася нова площа з 15 барельєфами та 27 пам'ятними дошками: її відкрили у суботу, 8 вересня, у День міста.

Про це пише ТСН.

Офіційно назвали на честь 80-річчя створення Дніпропетровської області, неофіційно - найдорожчим у регіоні проектом з благоустрою, повідомляє видання.

Площу побудували у рекордний термін: від ідеї до її втілення у бетоні та бронзі не минуло і трьох місяців. На площі - вісім бетонних стел, на них 15 бронзових барельєфів з портретами найвидатніших історичних особистостей регіону та стільки ж табличок із датами найважливіших подій.

Історики вирішили, що увічнення гідні кошовий отаман Іван Сірко, "батько" залізорудної індустрії Олександр Поль, історик Яворницький, письменник Гончар, конструктор Янгель, а також Брежнєв, Щербицький та Кучма. Останнього чекали на святі, але його плани змінилися.

До подій "доленосних" фахівці зарахували битву Хмельницького під Жовтими Водами, відкриття першого металургійного заводу, початок випуску космічних ракет, а ще метро та об'їзну дорогу, які, до речі, і досі не завершені.

"Над проектом працювали 9 скульпторів з Дніпропетровська, Харкова, Києва та Донецька. Пішло майже 800 кілограмів бронзи", - розповів голова Дніпропетровської обласної спілки художників Василь Мирошниченко.

Коштувало все це два мільйони бюджетних гривень, не враховуючи будівництва фонтану та облаштування прилеглої території. Утім міський голова впевнений, що ці витрати обґрунтовані.

"Проїсти можна скільки завгодно, а це буде пам'ять для поколінь", - зазначив міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко.

Городяни вважають, що про перелік особистостей та подій можна було б посперечатись, але загалом ідею підтримали.

Доповнення "пантеону" новими барельєфами із портретами чи подіями проект не передбачає. Тож для вшанування майбутніх нобелівських лауреатів та президентів шукатимуть інші місця. Незабаром на площі з'являться лавочки та урни, а також відеокамери для цілодобової охорони від мисливців за цінними металами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Влада урочисто відкрила барельєф з Брежнєвим та Кучмою
09 вересень, 2012, 15:30