Луценко пропонує легалізувати видобуток бурштину

Луценко пропонує легалізувати видобуток бурштину
Проведена на території Рівненської області спецоперація проти так званої "бурштинової мафії" не знищила повністю злочинні угруповання, які займаються незаконним старательством.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ТСН заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко.

Розповідаючи подробиці обшуків та арештів, він повідомив, що вийти на злочинців дозволило прослуховування, яке довело ключову роль у цій справі заступника прокурора області Андрія Боровика.

"Декілька останніх тижнів ми вели санкціоновану зйомку їхніх переговорів. Виявили основну схему: у Рівному ці діячі пробили єдину ліцензію для підприємства, яке оцінює незаконний бурштин, і розмістили його у центрі міста в приміщенні колишнього банку. Туди звозився незаконний бурштин з Волині, Житомира, Рівного. Після цього зловмисники величезні брили дорогого бурштину підміняли на маленьку фракцію. За вагою все співпадало, а за ціною державу грабували на дуже серйозні суми. Це була перша зрозуміла частина їхнього злочинного збагачення.

Далі більше. Слідство рухалось до низу. Тепер можемо сказати, що маємо повну картину того, скільки і хто щоденно заробляв з кожної помпи. Ці діячі вели навіть табель такий, як на заводах: за прізвищами, датами, скільки годин відпрацьовано, скільки збирається данини і як вона ділиться", - розповів генеральний прокурор.

За словами Луценка, слідчі мають багато годин аудіозапису, викривальних показів членів організації, є свідки, чого буде достатньо для притягнення до кримінальної відповідальності.

Водночас Юрій Луценко бачить і велику проблему в бурштиновій справі. Вона полягає в тому, що на суддів будуть тиснути так звані "рішали". Саме вони, як зазначив генпрокурор, на наступний день після спецоперації приїхали до Києва для звільнення затриманих.

"Ба більше, чинний закон не передбачає для цих діячів обов'язкового арешту. Тому боюсь, що у судах може бути ухвалене рішення про домашній арешт або інший вид запобіжного заходу. Наприклад, застава. Для усіх ділків бурштинового мафіозного утворення будь-яка застава не є проблемою. Наразі сума застави співпадає з кількістю вилучених цінностей. Під час обшуків було накладено арешт на приблизно півтонни бурштину, декілька сотень тисяч грошових коштів. Тому сума застави усіх затриманих - приблизно 25 млн грн. Далі подивимось. Але справа не в цьому. Слідство далі робитиме свою справу і буде виходити на інших фігурантів", - додав очільник ГПУ.

Він також визнав, що проведена спецоперація не поставить крапку у боротьбі з бурштиновою мафією. "Це лише одна третина її структур, бо не меншою структурою є ті, хто працює у Волинській, Житомирській областях і навіть ще Рівненській області. Ба більше, ще одна дуже серйозна річ в тому, що буде після зачистки Дубровицького та інших районів Рівненської області. Хто далі прийде на бурштинові поля? Мені здається, що тут питання до органів місцевої влади, органів внутрішніх справ - не допустити відновлень схем із новими кришувальниками", - переконаний він.

«Мені здається, що тут питання в органи місцевої влади, органи внутрішніх справ — не допустити оновлень схем з новими кришувальниками. Нарешті стратегічне рішення повинна прийняти Верховна Рада, має прийняти закон, згідно з яким весь цей бізнес повинен стати контрольованим державою. Потрібно легалізувати те, чим займається місцеве населення, але направити гроші не в кишені бандитів і міліції, які з ними співпрацюють, а в державну скарбницю», — заявив генпрокурор.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
то давайте і маріхуану легалізуєм, чого тільки бурштин
Відповісти
Останні новини
Луценко пропонує легалізувати видобуток бурштину
11 липень, 2016, 11:42