У Польщі вшановують пам'ять жертв Волинської трагедії

У Польщі вшановують пам'ять жертв Волинської трагедії
У Польщі 11 липня вшановують памʼять жертв так званої кривавої неділі, яка вважається апогеєм Волинської трагедії.

Про це повідомляє Польське радіо, інофрмує БУГ.

“11 липня 1943 року бійці УПА здійснили координований напад на села і місцевості Східної Галичини й Волині, в яких проживали переважно поляки”, – нагадує видання.

Як відомо, польські історики вважають події на Волині у 1943-1944 рр., коли бійці із загонів УПА та фракції Степана Бандери (ОУН-Б), вчинили масові вбивства поляків, етнічною чисткою. Найпоширеніший термін, який вживають польські фахівці – це “Волинський злочин”.

Водночас Інститут національної пам’яті Польщі назвав дії УПА в 1943-1944 рр. геноцидом. За даними польських істориків, внаслідок “Волинського злочину” були вбиті близько 100 тисяч поляків.

В памʼять про жертв трагедії у Варшаві відбудеться служба у костьолі святого Олександра на Площі Трьох Хрестів. Після меси по вулицям старої частини міста у Варшаві відбудеться Марш Пам’яті. Про це повідомляє місцеве видання Wawalove.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На жаль, наша спільна історія мала складний і трагічний шлях. Прикладом цього є трагедія 1943 року, так звана «Волинська трагедія», яку, на превеликий жаль, розпочали українські фашисти з незаконних бандформувань ОУН – УПА.

Ми як свідомі громадяни України, жителі Волині, на території якої і відбулася ця страшна трагедія, у ці святкові пасхальні дні щиро, по-християнськи, хочемо попросити пробачення у братів-поляків за наших дідів та прадідів, що попали під ганебний вплив фашистської ідеології у період Другої світової війни. Хочемо підкреслити, що саме вони, карателі з підрозділів ОУН – УПА, а не український народ розв’язали цю міжетнічну, безглузду різанину цивільного населення, спекулюючи на темі націоналізму та нібито патріотизму.

Офіційно заявляємо: будь проклятий український націоналізм, який дозволяє собі воювати з немовлятами, жінками та похилими, немічними людьми, винищували яких лише за те, що вони були етнічними поляками.

Лякає те, що 70-річчя з дня створення фашистських бандформувань з УПА на Волині намагаються відзначити по-гітлерівськи помпезно та ще й за державні кошти. Ми, антифашисти Волині, переконані, що це є свідома, показова наруга над пам’яттю десятків тисяч безвинно замордованих руками українських націоналістів поляків. Вважаємо неприпустимим намагання героїзувати лідерів українських фашистів С. Бандеру , Р. Шухевича та інших злочинців з числа українських націоналістів. Ми як громадяни України засуджуємо такі кроки окремих політичних сил , які направлені на погіршення стосунків між братніми слов’янськими народами, та будемо звертатися до Президента України та Верховної Ради України, щоб влада країни офіційно, на державному рівні, вибачилася перед усім польським народом за злочини ОУН-УПА . До прикладу ми приводимо уряд Німеччини, який офіційно на державному рівні вибачився перед всіма країнами, які постраждали від дій німецьких фашистів. Адже тільки визнавши свою провину за український націонал-фашизм, що, на превеликий жаль, мав місце в нашій історії , ми, українці, можемо побудувати доброзичливі сусідські стосунки з братньою Польщею та усім цивілізованим світом.

Ми, члени Волинського Антифашистського комітету, повністю беззаперечно підтримуємо проект постанови, внесений польськими парламентарями , що засуджує дії українських фашистів-націоналістів проти польського населення у 1939 – 1947 роках.

Зі свого боку ми, Антифашистський комітет Волині, в який входить більше десяти громадських організацій області, що налічує близько трьох тисяч членів, будемо домагатись, щоб аналогічний законопроект, що засуджує діяльність ОУН – УПА, був внесений та розглянутий депутатами Верховної Ради України.

Прийняттям та схваленням цих законопроектів Польським та Українським парламентами нарешті буде поставлено крапку щодо непорозумінь між нашими братніми слов’янськими народами.

Без каяття за злочини минулого, ми, українці, не матимемо права на майбутнє…
Відповісти