День виборів на 23 окрузі: агітація рясніє, а виборці голосують без паспортів. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

День виборів на 23 окрузі: агітація рясніє, а виборці голосують без паспортів. ОНОВЛЮЄТЬСЯ
Видача бюлетенів виборцям без пред’явлення паспортів, порушення процедури в роботі ДВК, не зняті агітматеріали – ці та інші факти порушення фіксують спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА під час голосування на проміжних виборах до Верховної Ради України в одномандатному окрузі №23.

Так, в с. Омельне Ківерцівського район на дільниці № 070316 члени ДВК видають виборцям бюлетені без пред’явлення паспортів. На основі цього порушення спостерігач ОПОРИ склав відповідний акт. Ще одне порушення було на виборчій дільниці № 070557 (с. Погулянка Любешівського району) та № 070287 (с. Котів Ківерцівського району).

Відповідно до ч. 2 та ч. 3 ст. 2 закону України «Про вибори народних депутатів» підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця на виборах депутатів, є: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім`я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах); паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Також, спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА зафіксовано, що у с. Прилісне Маневицького району (ДВК № 070703) та с. Галузія (ДВК №070670) є випадки, коли один і той самий член комісії видає виборцю бюлетень та працює із списком виборців.

Відповідно до ч. 3 ст. 85 закону України «Про вибори народних депутатів», при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред`явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці
надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

Також, виявлено розміщення агітаційних матеріалів на електроопорах та зупинках громадського транспорту у багатьох населених пунктах 23-го виборчого округу. Наприклад, у с. Карасин Маневицького району зафіксовано не зняту агітпродукцію Олександра Пирожика («Свобода»), Ігоря Рицка (самовисування), Людмили Кирди («Батьківщина»); у с. Прилісне Ківерцівського району – зафіксована агітпродукція Олександра Пирожика, Ігоря Рицка, Юрія Кулачека (Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Любові Балицької (самовисування); в смт. Маневичі – не знята агітпродукція Олександра Пирожика та Ігоря Рицка; у м. Ківерці – виявлено агітматеріали Ігоря Рицка, у с. Носовичі, с. Хорлупи та с. Котів Ківерцівського району – Олександра Пирожика.

Відповідно до ч. 2 ст. 70 закону України «Про вибори народних депутатів», передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування.

З-поміж інших порушень: у с. Дубровиця Камінь-Каширського району (ДВК № 070221), та с. Лобна Любешівського району (ДВК № 070570) у приміщенні виборчої дільниці працюють тільки 2 члени комісії, інші пішли на обід.

Самі ж члени ДВК пояснюють таку ситуацію тим, що цієї кількості достатньо для роботи з виборцям, тому інші можуть відпочити.

У с. Жидичин Ківерцівського району (ДВК № 070296) виборці нарікають на те, що реальна адреса розміщення дільничної комісії не співпадає з тою, яка вказана у запрошеннях.

Спостерігачі ОПОРИ також повідомляють, що у м. Камінь-Каширський члени ДВК № 070209 та ДВК № 070207 почали наперед підписуватись у контрольних талонах, що заборонено законом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
перевибори?
Відповісти
Останні новини
День виборів на 23 окрузі: агітація рясніє, а виборці голосують без паспортів. ОНОВЛЮЄТЬСЯ
17 липень, 2016, 11:21