Вибори у 23 окрузі: які порушення були зафіксовані

Вибори у 23 окрузі: які порушення були зафіксовані
Які порушення та промахи допускали кандидати у народні депутати у 23 окрузі?

Про це сьогодні, 18 липня, під час прес-конференції розповіла представниця громадянської мережі ОПОРА Катерина Шарпата.

Як розповідає Катерина Шарпата, ще до початку передвиборчої кампанії кандидати здійснювали різні у порушення. Проте їх основними формами активності незмінно залишалося розміщення повідомлень у ЗМІ, розповсюдження друкованої агітаційної продукції, зустрічі з виборцями, де найактивніше себе проявили Олександр Пирожик та Людмила Кирда. А ось таке задоволення, як розміщення білбордів, змогла собі дозволити лише Ірина Констанкевич. Усі кандидати брали активну участь у різних заходах, зокрема святкування Дня селища у Маневичах, Колках та інших.

Проте упродовж усієї виборчої кампанії громадська мережа ОПОРА неодноразово звертала увагу, що Ірина Констанкевич використовувала кошти благодійного фонду "Тільки разом" Ігоря Палиці, у якому, як відомо, займає посаду заступника голови правління.
Зокрема, завдяки цьому благодійному фонду кандидат отримала можливість уникнути офіційного та прозорого декларування витрат на фінансування передвиборчої кампанії.

Також часто фіксувалися порушення рівності виборчого процесу щодо інших кандидатів, проте самі кандидати не звертали увагу на те, що їх права порушуються, і ніяких повідомлень до поліції не надходило. Щоправда, повідомлення надходило лише від Людмили Кирди, яка скаржилась на діяльність Ірини Констанкевич, яка, на думку Кирди, порушувала рівність виборчого процесу.

У день голосування явка була краща, ніж того очікували, - 48,8%.

Загалом день голосування пройшов спокійно, і ніяких провокацій зафіксовано не було.

Першим порушенням, яке було зафіксоване, - це наявність агітаційної продукції, що, ймовірно, є недопрацюванням комунальних служб. Зокрема знаходили продукцію 5 кандидатів: Любові Балицької, Ігоря Рицька, Людмили Кирди, Олександра Пирожика та поодиноку агітацію Сергія Були.

Згодом розпочали фіксувати й масові порушення з боку дільничих виборчих комісій.

Найчастіше порушення - видача бюлетенів без пред'явлення документів, що засвідчують особу, а саме паспорта. Члени ДВК мотивували це порушення тим, що це маленькі села, всі один одного знають в обличчя або ж люди просто не знали про таку необхідність. На основі цього на виборчі дільниці, які не реагували на зауваження, було складено 10 актів про порушення.

У день виборів тричі викликали поліцію на виборчі дільниці у зв'язку з тим, що бюлетні видавали масово.

Крім того, було зафіксовано, що за столом під час голосування працював лише один член комісії, коли, згідно з законом, мало б працювати двоє.

Фіксувалися і дрібніші порушення, зокрема встановлення 1 стаціонарної виборчої скриньки та 1 переносної, коли повинно бути по 2, також фіксували самочинну зміну місця проведення виборів (у селі Жидичин Ківерцівського району). Як розповідають, у запрошеннях була вказана одна адреса, а тих, хто прийшов, відправляли за іншою.

Проте день виборів минув, і уже стають відомі перші результати голосувань.

Станом на сьогодні переможцем стає Ірина Констанкевич із переможними 57% відсотками, за нею друге місце отримала Людмила Кирда - 12,9%, третє - Сергій Була із результатом 8,76% голосів. Після них із результатом 5,28% - Федір Веніславський, Юрій Кулачик отримав 4%, Олександр Пирожик - 3,4%, Іван Вовк - 3,85, Любов Балицька - 1,75%,Ігор Рицько - 1,4%, інші кандидати набрали менше 1% голосів виборців.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коломойський використав старий провірений метод Каруселі.
Відповісти
купив усіх палиця за 200 грн - не поважають себе люди. Їм наказували усім зявитися на дільниці до 12.00, хто затримувався, роздавачам грошей наказано було вести за руку.
Відповісти
Останні новини
Вибори у 23 окрузі: які порушення були зафіксовані
18 липень, 2016, 18:53