В Києві археологи розкопали стародавнє місто. ФОТО

В Києві археологи розкопали стародавнє місто. ФОТО
Упродовж 2015-2016 років під час археологічних робіт в рамках реконструкції Поштової площі в Києві були відкриті унікальні знахідки княжої доби та залишки прибережного міського кварталу середньовічного Києва.

Групі археологів під керівництвом Михайла Сагайдака вдалося виокремити та дослідити численні сліди життєдіяльності людей біля Дніпра, починаючи з 11-го століття. В планах археологів – ще більше заглибитися в історичні шари цієї місцевості, таким чином діставшись історичних пам'яток Київської Русі. Початок роботам в цій місцевості поклала реконструкція Поштової площі, - про це повідомляє Радіо Свобода.


Дослідивши верхні шари ґрунту, археологи заглибилися під землю на 5-10 метрів і планують йти далі. У деяких місцях спеціалісти майже дісталися рівня Дніпра.

Фахіцями було знайдено чимало предметів побуту киян 11-18 століття.

На фотографії можна чітко побачити профіль земляного валу (світлий шар), а також залишки життєдіяльності людини (темний шар).

Спочатку стародавня вулиця Боричів Тік була саме в цій місцевості. Вона спускалася до Дніпра і завершувалася земляним валом, який захищав цю місцевість від повені. Після страшної Подільської пожежі 1811 року цей район чекало перепланування, і вулиця була прокладена в іншому місці.

Михайло Сагайдак, керівник розкопок, сподівається, що торговельний центр, який буде збудований саме на цьому місці, не зашкодить унікальним знахідкам, а навпаки, посприяє перетворенню їх на музей. Звичайно, цьому повинна посприяти міська та державна влада.

Залишки фортифікаційної споруди, яка, ймовірно, становила собою стрілецький пост. Археологи розібрали його, щоб мати змогу рухатися далі під Поштову площу.

Раніше вважалося, що Київ цих часів завершувався ближче до вулиці Сагайдачного, але тепер можна стверджувати, що на території Поштової площі розміщувався порт, кипіло життя та жвава торгівля.

Особливо уважно треба поводитися з деревиною, яка потребує особливих умов зберігання.

Одна з найбільш унікальних знахідок – княжі печатки. Під Поштовою площею за декілька років їх будо знайдено аж шість – майже стільки, скільки в минулі роки по всьому Києву.

Міністр культури Євген Нищук, який разом із журналістами завітав до археологів, обіцяє зробити все для збереження унікальних історичних пам’яток та наводить приклади європейських міст, в яких знахідки навіть 300-річної давнини користуються шаленим попитом у туристів та приносять бюджету міста чималі доходи.

Для того, щоб дослідити вал у профіль, археологи викопали цю траншею.

Вхід на територію розкопок розташований прямо на Поштовій площі, одразу за церквою Різдва Христового.

До слова, в Луцьку кілька років тому у Старому місті на вулиці Кафедральній, 13 під час археологічних розкопок були виявлені три унікальні підземелля. Проте наразі ця пам'ятка руйнується, адже територію в 2007 році віддали в оренду.

Читати більше: У Старому місті можуть зруйнуватися унікальні підземелля. ФОТО.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Києві археологи розкопали стародавнє місто. ФОТО
20 липень, 2016, 23:36