ВІЛ знову атакує Україну

ВІЛ знову атакує Україну
Україна лідирує в антирейтингу одного з найстрашніших захворювань у світі – ВІЛ/СНІД. Щорічно заражається 13 тис. осіб!

Повідомляє СЕГОДНЯ.ua

Друге місце у Дурбані (ПАР). Під егідою ООН стартувала Міжнародна конференція з ВІЛ/СНІДу, на якій Інститут показників і оцінки здоров'я США представив доповідь про інфікування хворобою за останні 10 років (з 2005-го по 2015-й).

У документі наголошується, що зростання захворювання зафіксоване в 74 країнах – світове лідерство традиційно залишилося за Кенією і Мозамбіком, але ось серед європейських країн Україна посіла друге місце, поступившись лише РФ.

Щорічно ВІЛ/СНІДом заражається майже 13,5 тис. українців. Підтверджує це і статистика ВООЗ – за її даними, в Україні на 100 тис. осіб припадає 37 випадків інфікування. У Центрі контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ нам також дають сумну статистику – тільки за шість місяців 2016 року в Україні вже зареєстровано 7612 випадків ВІЛ-інфекції, з них майже 1,5 тис. осіб – діти до 14 років. При цьому в Центрі зазначили, що до 2013-го темпи епідемії з кожним роком падали, але останні два-три роки через скорочення програм по боротьбі зі СНІДом зростання кількості хворих відновився.

Сьогодні головною держпрограмою з боротьби зі СНІДом є загальнодержавна цільова програма на 2014-2018 роки, якою на профілактику і лікування недуги передбачено всього 6,3 млрд грн, що, за словами лікарів, мізерно мало – цих грошей не вистачить навіть на один рік.

Найпоширеніший сьогодні в Україні спосіб зараження чумою XXI століття – незахищений секс.

"У нас в 2005 році через сексуальні контакти інфікувалося 33%. У 2012 році цей показник зріс до 51%, а в минулому році склав 60%!" – наголошують у МОЗ.

Ще близько 19% передається від матері до дитини при вагітності, а ще близько 20% – це зараження через кров (шприци, нестерильне медобладнання).

Це підтверджує і голова громадської організації "Дитинство без СНІДу" Наталія Адаманец, називаючи нинішню ситуацію справжньою епідемією: "Раніше ВІЛ-інфекція була хворобою найнижчих соціальних груп, наркоманів, працівників секс-індустрії, а зараз вона увірвалася і в благополучні верстви населення".

Директор Хмельницької Асоціації сприяння вирішенню проблем наркоманії та СНІДу Лариса Висоцька додає, що хвороба набула розмахи епідемії в першу чергу через відсутність культури статевого життя в Україні і високого рівня наркоманії серед підлітків.

"За статистикою, кожен третій старшокласник вживає наркотики. Дуже популярні так звані "вільні стосунки", – каже Висоцька.

За її словами, починаючи з середніх класів шкіл потрібно розповідати учням і їх батькам не тільки про наслідки незахищеного сексу, але і про проблематику СНІДу в цілому.

Адаманец згодна з колегою і додає, що сьогодні вже не так гостро стоїть проблема медикаментів, скільки обізнаності людей.

"Потрібно більше приділяти уваги здоров'ю, регулярно проходити діагностику", – підсумувала вона. Крім того, експерти говорять, що на ситуацію зі СНІДом впливає і вартість презервативів – зараз упаковка коштує близько 50 грн, що недешево.

При цьому Висоцька зазначає, що в Центрі тестування на ВІЛ/СНІД можна отримати презервативи безкоштовно, іноді їх видають в школах.

"Але держава нам на це гроші не виділяє, і закуповуємо ми їх на свої кошти. Але це дорого, і без допомоги влади довго не зможемо вести цю роботу ", – каже вона.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
тю ти, прости господи - віл то якийсь снід!
а мені з заголовку спочатку здалося, що україну атакує ленін
Відповісти