Амбіційність молодих спеціалістів РАЕС сприяє запровадженню інновацій. ФОТО

Амбіційність молодих спеціалістів РАЕС сприяє запровадженню інновацій. ФОТО
Останніми роками молоді спеціалісти-хіміки Рівненської АЕС достатньо амбіційно заявляють про себе своїми досягненнями на рівні не лише свого підприємства, а й галузі.

Прізвища Анатолія Тихомирова та Павла Кузнєцова, молодих спеціалістів-хіміків Рівненської АЕС, останні кілька років апріорі є серед призерів конкурсу наукових доповідей НАЕК «Енергоатом». На РАЕС вже давно конкурси молодих спеціалістів оцінюються як заявка на креативність, небайдужість та фаховий потенціал, тому й конкурсна комісія складається з керівників першого рівня.

На початку 2000-х прийшли Анатолій Тихомиров та Павло Кузнєцов у хімічний цех та на сьогодні вже досягли суттєвих сходинок професійного зросту. Анатолій – начальник цеху, Павло – провідний інженер з експлуатації устаткування АЕС відділу головного технолога. Завзятість, прагнення до позитивних, прогресивних змін, впровадження сучасних підходів об’єднало їх та зміцнило їх професійну самореалізацію.

Метою Анатолія Тихомирова стала автоматизація хімічного контролю. Ще у 2013 році він, начальник зміни хімічного цеху, з доповіддю «Програмне забезпечення «Добова відомість технологічних показників ХЦ» став переможцем конкурсу РАЕС. Роботу, яка дозволила систематизувати близько 4 000 показників хімічного контролю, відзначено за обґрунтованість та актуальність, а висловлені пропозиції зацікавили не лише хіміків, а й оперативний персонал АЕС.

Павло Кузнєцов у 2011 році здобув перемогу на РАЕС та всеукраїнському рівні за роботу «Система маркування та класифікації небезпек хімічних речовин», минулого року Павло переміг на конкурсі РАЕС із темою «Надходження та накопичення завислих (дисперсійних) речовин в циркуляційній системі технічного водопостачання РАЕС: утилітарне вирішення проблеми», над якою працював з 2014 року.

Саме удосконалення водно-хімічного режиму та експлуатації системи зворотного водопостачання РАЕС об’єднала обох молодих людей у темі: «Математичне моделювання балансової схеми циркуляційної системи технічного водопостачання (ЦСТВ) Рівненської АЕС, створення програмного забезпечення з контролю та управління водно-хімічним режимом ЦСТВ РАЕС». Це спільне дослідження посіло цьогоріч друге місце у Компанії.



За словами авторів, автоматизація розрахунків не тільки спростить обробку даних, а й дасть змогу оперативно реагувати на відхилення показників з формуванням висновків та рекомендацій щодо дій оперативного персоналу. Адже розрахунки вручну показників гідравлічного, хімічного режимів та накипоутворення системи зворотного водопостачання потребують застосування складних формул і, відповідно, часу. В кінцевому рахунку дані автоматизованої системи сприятимуть раціоналізації водоспоживання та дадуть змогу прогнозувати зміни показників водно-хімічного режиму (ВХР) системи зворотного водопостачання, а також дозволять знизити експлуатаційні затрати шляхом економії реагентів для СОДВ та зменшення водозабору з р. Стир.

За коментарем співрозробника автоматизованої системи, начальника відділу служби інформаційних технологій РАЕС Миколи Свідрика, в перспективі автоматизована система показників хімічного контролю буде доступна зареєстрованим користувачам через мережу Internet з будь-якого мобільного пристрою через кросплатформений веб додаток із підтримкою сучасних браузерів, що зробить комфортним користування даними та підвищить швидкість надання інформації.

На даний час, більша частина розробок фахівців вже реалізована в діючому програмному забезпеченні «Показники хімічного контролю РАЕС»: застосоване математичне моделювання гідравлічного та хімічного режимів, проводиться розрахунок накипоутворення. Надалі впровадження в програмне забезпечення модулю контролю витрат реагентів споруд очищення додаткової води (СОДВ), поточний розрахунок собівартості додаткової води СОДВ, застосування експертно-діагностичних алгоритмів з наданням оператору наочних висновків щодо стану водно-хімічного режиму (ВХР) та рекомендацій щодо дій по підтриманню ВХР.

Як підкреслив Анатолій Тихомиров, електронне введення даних прискорило збір і доставку показників до експлуатаційних служб, надало можливість їх графічного відображення, відстеження трендів, а також доступ до всіх архівних даних показників з моменту запуску програмного забезпечення.

Основною метою роботи, за словами Павла Кузнецова, стало застосування сучасних інноваційних підходів до ведення та підтримання водно-хімічного режиму (ВХР) і контекстуалізація його в програмне забезпечення. Розроблене програмне забезпечення є експертно-діагностичним, та не має вітчизняних і зарубіжних аналогів, в частині застосованих підходів до ВХР. А головне, що продукт є повністю власним, тобто не потребує додаткового фінансування.

Повне інтегрування системи стане прототипом створення потужної екпертно-діагностичної системи контролю і управління ВХР РАЕС та в цілому підвищить надійність та безпеку через швидке виявлення відхилень та контроль достовірності значень показників. Молодість у поєднанні з амбіційністю є рушійною силою на шляху прогресивних змін, впровадження інноваційних підходів на підприємстві.

Конкурси для молодих спеціалістів АЕС стали джерелом нових ідей та «ліфтом» їх професійного зростання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Амбіційність молодих спеціалістів РАЕС сприяє запровадженню інновацій. ФОТО
22 липень, 2016, 11:13