«Смачного Луцька»: «Пан Тадеуш» по-волинськи. ФОТО

«Смачного Луцька»: «Пан Тадеуш» по-волинськи. ФОТО
Польща - красива і незвичайна країна із своїми кулінарними цікавинками. Бігос, журек у хлібі, фляки, рулька печена... Ууух! Думаю - і аж слинка тече.

У нашому чарівному місті теж є кафетерій з натяком на Польщу. «Пан Тадеуш» - так назвали цей куточок різних смаколиків, які, за задумом, мали б бути польськими. А оскільки я полюбляю усілякі смачні страви, то вирішила, що обов’язково треба спробувати польську кухню.

Заклад розташувався на вулиці Винниченка, одразу за містком через річку. Є літня тераса, але мені не дуже подобається ковтати пил від маршруток та авто, тому зайшла всередину, де тихіше та затишніше.

Дерев'яні лави та столи, балки на стелі - все вказує на те, що зараз я таки скуштую щось смачненьке. Чисто, прибрано і пахне, ніби щойно відкрились, хоча закладу вже рік.
4
4

5
5

6
6

8
8

9
9

21
21

22
22

23
23

26
26

27
27

Присіла і попросила меню. На мою думку, варто було кинути на лави якісь подушки, бо сидіти твердувато.

На "Меню" власники вирішили зекономити. Це такий собі "талмуд", як я їх називаю, наданий представниками горілчаних виробів. У файли запхані зелені аркуші з надрукованими на принтері цінами. Але і тут можна було неозброєним оком побачити ощадність власників - аркуші рясніли яскравими вкрапленнями папірців зі зміненими цінами.
1
1

2
2

3
3

Це трішки засмутило мене.

Підбігла молоденька дівчина без будь-яких розпізнавальних ознак - ні тобі форми, ні хоча б фартушка.
- Ви вже обрали? - запитала вона.
- Порадьте якийсь салат, - прошу.
- Візьміть салат "По-старопольськи", - відповіла офіціантка.
- А з десертів?
- Смачний «Пиріг фірмовий». Там коржі, як у «Наполеоні», вишня та крем масляний.
- Ну гаразд, несіть. Тільки швидше, бо поспішаю, - кажу я їй. - А ще каву "Гляссе", будь ласка, і склянку води.

Дівчина всміхнулась та побігла. Чекаю салат, але приносять мені воду, каву та пиріг.
10
10

11
11

І ось тут мені стало сумно. Склянка з водою була брудна.
4
4

5
5

На моє зауваження дівчина швидко принесла заміну. А запитання, чому принесли десерт перед салатом, знизала плечима та змовчала.

Ну добре. Якщо кава була стандартно нормальною, то тортик мене не вразив. Я довго намагалась спочатку спіймати шматочок твердого коржа чайною ложкою (зазвичай для таких десертів, як штрудель, торт, рулет, подається десертна виделка - невеличка з трьома зубцями, щоб не катати шматок по тарілці, намагаючись загнати його у ложку, підштовхуючи пальцем, а красиво настромити на виделку і чемно покласти шматочок у рот). Потім я намагалась за смаком зрозуміти, де ж там хоч найменша подібність з "Наполеоном". І насамкінець так і не збагнула, чому звичайний заварний крем на манці з грудочками назвали масляним.

Це все означало лише одне - офіціантка не орієнтується ні у самому меню, ні у стравах, які рекомендує. Скуштувавши десерт, врешті вже і не хотілось салату, який все ніяк не несли (хоча з відвідувачів була я та ще невеличка компанія на веранді).

Я вже встигла "наклацати" купу фото, завітати до вбиральні, до опису якої не буду вдаватись, бо там все чисто і приємно.
16
16

17
17

18
18

19
19

20
20

Встигла і заморочити бармена питанням про те, хто ж такий той пан Тадеуш, на що отримала банально нецікаву відповідь: будинок польський, тому асоціативно вигадали того пана. Хоча можна було нафантазувати цікавущу історію про пана, який жив у цьому будинку, закатував свою дружину, бо був ревнивим, потім трьох коханок і врешті повісився от на тій балці. А вночі можна почути, як ходять замордовані коханки, і свариться пан Тадеуш. Ну щось таке...

Нарешті принесли мій салат і прибори до нього, які виявились з відбитками пальчиків.
12
12

14
14

15
15

Дівчина знов мило всміхнулась та замінила мені прибори. І ось що вийшло, коли я вимішала салат!
13
13

Навіщо, навіщо стільки майонезу??? Можна ж зробити прекрасну заправку на основі муштарди з оливковою олією та ще чимось. Але ж ні! Банальний майонез із пачки! На смак - це просто кисло від маринованих печериць та млосно від майонезу та яєць, і все це ніяк не в’яжеться зі смаженою цибулею. Я не стала його навіть куштувати, бо то було неїстівне.

А от рахунок принесли дуже швидко, на відміну від наїдків. Він склав 64 грн.
24
24

25
25

Висновок: інтер’єр «+», наїдки «-».

З кафетерію я вийшла, поринувши у роздуми про майонез і пана Тадеуша, що ночами блукає будинком і сварить своїх жінок.

З вами була Kalipso та рубрика «Смачного Луцька». Пишіть, які ще заклади ви б хотіли, щоб ми відвідали.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
от про "білочку" хотілось би почути..
Відповісти
Гадючник.
Дякую за інформацію.
Відповісти
а де в луцьку можна скуштувати флячки по польскі...га...підскажіть на милість божу...дуже файна річ
Відповісти
Словянка на Київському майдані.під замовлення.дуууууже смачні
Відповісти
нажаль у луцьку цієї страви я ще не бачила. їдьте до Львова, там точно знайдете))
Відповісти
Жила собі "білочка". Білочка-дебілочка. закатувавала свого білчуна., бо була ревнива, потім трьох білчунів-коханів і врешті повісилася он в тому лісі, що в Гараджі...А потім ще довго приходила до тих, хто пив горіляку в її лісі.
Відповісти
так ви жид чи не жид?) при нагоді обов'язково туди завітаю.
Відповісти
відвідайте "ПАТЕЛЬНЮ"на вул.Л.Українки!Дякую!!!
Відповісти
обов'язково. дякую за підказку)
Відповісти
Статя про "Пан Тадеуш" явно заказна. Нема чого "корчити" з себе Ольгу Фреймут з "Ревізора". Дуже гарне кафе і хороша кухня та смачна, все по-домашньому. Ціни дуже помірні. Всім рекомендую відвідати цю кафешку.
Відповісти
А мені дане кафе сподобалось. Без алкоголю, ціни помірні і страви смачні. Була там декілька разів. Офіціантка дійсно без фартушка, але і ми не столовці, завжди привітна і мила. Жодного разу мені не подавали брудних приборів. Страви готуються завжди довше, коли вони накидані не з судочка. Замовлялиа там пательню: велтка порція, гаряча, щойно приготована і смачна.
Відповісти