Правда і міфи про Шацькі озера. ФОТО

Правда і міфи про Шацькі озера. ФОТО
Неосяжні простори України – Шацькі озера, які прославилися на весь світ своєю кришталевою чистотою.

Повідомляє Кордон.

Багато хто чув про ці озера, але досі не має чіткого уявлення, що вони собою являють. Комусь ця місцевість бачиться абсолютно покинутою – з непрохідними лісами та болотами і з абсолютно відсутньою цивілізацією.

Інші ж, ймовірно, малюють собі ідеальну картинку відпочинку з безліччю готелів, клубів, дискотек.

Щоб потрапити на ці озера, вам треба відвідати селище Шацьк, яке знаходиться у Волинській області. Саме тут розташований Національний природний парк «Шацькі озера», створений 28 грудня 1983 року. Природа щедро обдарувала Волинь озерами, тут їх більше двохсот двадцяти! Єдину систему складають Шацькі природні водойми у межиріччі Західного Бугу і Прип’яті.

Примітно, що Шацькі озера – одна з найбільших груп озер в Європі. Озеро Світязь – найбільше озеро України. Його глибина 58 метрів, а це значно більше, ніж в Азовському морі або карпатському Синевирі. За це місцеві жителі називають його "українським Байкалом". Всього ж озеро «розкинулося» на 27,5 квадратних кілометрів. Крім Світязя, до Шацького природного парку належать ще двадцять два озера, в тому числі Пулемецьке, Пісочне, Кримне та Луки.

Єдиної думки про походження озер вчені не мають, але багато з них дотримуються версії академіка Павла Тутковського, який ще в 1899 році провів перші геологічні дослідження волинських озер і припустив, що їх походження пов’язане з впливом льодовика. Можливо, це дійсно так, тому що уздовж берегів озер, каналів, на полях і навіть на дні озер ви побачите валуни, принесені неймовірною силою льодовика, який рухався сюди кілька мільйонів років тому зі Скандинавських гір.

Найбільше, що приваблює туристів у ці місця, – кришталево-чиста вода Світязя та Пісочного. Люди називають їх «Блакитні очі Волині». Більше того, вода цих озер вже давно досліджена, і відомо, що вона володіє оздоровчими властивостями, завдяки гідрокарбонатно-натриєвому складу з невеликою мінералізацією. Це одна з причин, чому сюди приїжджають маси туристів.

А ще в складі озера є срібло і гліцерин. Таке поєднання сприяє швидкому загоєнню ран, тож якщо ви раптом випадково поранитися, ви знаєте, де знаходиться «жива» вода. Представниці жіночої статі зможуть вдосталь насолодитися м’якою шкірою після таких приємних купань, абсолютно без додаткових зволожуючих засобів. Ще на озері Світязь є цілющі грязі. Ефект від їх дії ви зможете так само випробувати на собі.

Саме на Шацьких озерах ви зможете відпочити від набридливої міської суєти і спеки, оскільки місцевість славиться сприятливими кліматичними умовами. Влітку температура повітря не опускається нижче 18-20 градусів. Найтепліший місяць – липень, саме теплий, а не спекотний. Завдяки хорошій вентиляції місцевості та зрідженим лісам тут завжди приємна прохолода, а повітря сповнене ароматом хвої, яке хочеться вдихати нескінченно.

Сосни тут чергуються з березами, грабами, дубами, які підступають до самої води. В деяких місцях дерева відступають, оголюючи широку смугу прибережних пісків, які утворюють прекрасні пляжі, де ви зможете насолодитися купанням.

А ще тут справжній рай для рибалок. Вираз «тут риби греблю гати» для Щацьких озер дуже доречно. Лящ, окунь, щука, карась, короп, сом, в’юн, товстолобик, раки, вугор, сазан амурський і навіть, якщо пощастить, канадський сом – це ще не весь перелік! Але є нюанс: рибалити дозволяється тільки в спеціально відведених місцях.

Також любителі тихого відпочинку зможуть насолодитися збором малини, ожини, чорниці, журавлини. А після дощику знайдете ще й величезну кількість грибів: лисичок, підберезників, червоноголовців, маслюків, боровиків. Зі 100% гарантією можна сказати, що всі ці дари природи екологічно чисті.

Дуже примітно, що на озері Світязь є маленький мальовничий острів. Деякі його називають Островом закоханих. Але раніше називали островом Космонавтів – у радянські часи тут розташовувалася база відпочинку радянських космонавтів.

Обов’язково відвідайте цей чудовий край. Шацькі озера мають велику перевагу завдяки чистоті води, навколишньої екології, наявності хвойних лісів і відсутності великих забруднюючих джерел.

Оскільки Шацькі озера знаходяться в північно-західній частині України, в безпосередній близькості до кордону Польщі та Білорусі, то до озера Світязь найзручніше їхати через місто Ковель. З Ковеля до Шацька постійно їздять маршрутки, автобуси і приватний транспорт. Також можна доїхати з Луцька.

Приємного відпочинку!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
венский лес где с водителей лохов незаконно бабки себе на проживание переодетые в камуфляж
Відповісти
Для "дикого" відпочинку - можливо, а от для тих, хто у відпустці цінує комфорт - точно не варто псувати собі нерви пошуками хоч якихось об'єктів елементарної інфраструктури. Ціни карпатські, а обслуговування - нуль. Але краєвиди дійсно чудові) саме ж озеро Світязь має особливість: дуже довго тягнеться мілина, тому тим, хто не дуже вправно плаває, повинно сподобатись)
Відповісти
На Волині 267 озер.
Відповісти
Шо відпочинок то відпочинок за халупу 450 грн. за 3-х, а щось краще від 500 і вище , тиждень назад з моря приїхали (не затока) а місто 1-к. квартира за 400 грн!!
Відповісти
Озера гарні, але ціни зашкалюють!!! Дешевше харчування та проживання на морі!!!
Відповісти
Так прямо расписано... рай просто!!! Миф развеивается после приезда. Жилье - жесть, цена космос. И стало много отдыхающих, а пляжей не хватает, поэтому лежат люди на пляже как кильки в банке. И очень стало грязно, очень грязно!!!
Відповісти
Я би порекомендувала Волинь посту, дізнатись і внятно роз'яснити ситуацію про кишкову паличку в воді. Ато чутки ходять, діти хворіють, особливо які погано плавають і ковтають воду. Тому цього року лячно їхати..
Відповісти
"Відпочивали" з родиною, дітьми. Погода чудова, природа, водичка... Але ввечері починалась "дискотека", просто поряд з наметовим містечком - "музика", баси до 6-ї ранку - то було незабутньо (((((((( На зауваження відповідь - "то ми фестивалимо, нам адміністрація НППарку дала дозвіл"... Ні афіш, ні реклами - і фестиваль щоночі. Зіпсули всі гарні враження. Розчарована, зла, більше туди не поїдемо. Хто хоче спокійного
сімейного відпочинку - шукайте спокійніше місце.
Відповісти
а спокійніше місце це озеро біле неподалік міста вараш там дуже красиво і ненабридливо
Відповісти
Брєд з тими котеджами,ціни зашкалюють!!!
Були у котеджі "У МАТВІЯ" - Срам повний,забронювали котедж на 4 доби,зайшовши в нього на наступний ранок зїхали!!!
Відповісти
Немає в воді озера Світязь срібла. Це старий та нічим не підтверджений мі. Не одноразово проводилось тестування хімічного складу води озера. Про мінералізацію води можна дізнатись з Wikipedia.
Відповісти