В адміністративному суді відмовилися звітувати про доходи. ДОКУМЕНТ

В адміністративному суді відмовилися звітувати про доходи. ДОКУМЕНТ
Судді Волинського окружного адміністративного суду відмовились коментувати джерела походження свого майна та відмовили у задоволенні запиту на інформацію.

Про це повідомляє ВАР.

Експерт реанімаційного пакету реформ із судової реформи Михайло Жернаков вважає, що, можливо, їм є, що приховувати. А якщо вони не пояснять, звідки у них взялися квартири, земельні ділянки та автомобілі, то їх можуть звільнити.

До слова, в Україні триває судова реформа, і відкритість та прозорість суддів – один із основних важелів цієї реформи.

Нагадаємо, що після появи публікації про майно і доходи суддів Волинського окружного адмінсуду журналістка Аріна Крапка звернулась за коментарями до суддів, аби вони пояснили джерела походження свого майна. Однак вони відмовились від коментарів.

Єдиний із суддів, хто погодився розповісти по своє майно, - голова суду Олександр Лозовський.

Тоді журналістка відправила інформаційний запит, але і в задоволенні запиту їй відмовили:

«Оскільки Волинський окружний адміністративний суд не володіє і не зобов`язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти запитуваною Вами інформацією, на підставі пункту першого частини першої статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», відмовляємо Вам у задоволенні запиту», – йдеться у відповіді.

Аби з`ясувати, чи передбачена відповідальність служителів Феміди за приховування такої інформації, журналісти поспілкувалися з головним експертом Реанімаційного пакету реформ із судової реформи Михайлом Жернаковим.

Експерт зазначає, що неможливість пояснити свої доходи та джерела походження майна може бути підставою для звільнення судді.

«В прийнятих змінах до Конституції України є нова підстава звільнення судді – порушення обов’язку довести законність походження свого майна. У нас вже зараз відбувається переатестація суддів. Новий Верховний Суд має бути створений до березня 2017 року», – каже він.

Фахівець розповів, що ухилення від відповідей чи коментарів про майно та доходи свідчить про те, що суддям є, що приховувати.

«Без довіри громадськості зараз не обійтися. А якщо ховатися від відповідей на такі прості, але дуже чутливі запитання, є ризик повної делегітимізації не тільки судової влади, а й влади загалом. І це має бути в інтересах судді зняти з себе будь-яку підозру. Інакше він чи вона тільки підтверджує здогадки. Перевірятиме законність джерел походження майна Громадська рада доброчесності, яка буде створена протягом місяця з дня набрання чинності законом, тобто з 1 листопада. Це визначено статтею 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Громадська рада доброчесності сприятиме Вищій кваліфікаційній комісії суддів у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання», – розповів Михайло Жернаков.

Відповідно до статті 87 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», в Громадську раду доброчесності будуть входити двадцять членів. Це представники правозахисних громадських об’єднань, науковці-правники, адвокати, журналісти, які є визнаними фахівцями у сфері своєї професійної діяльності, мають високу професійну репутацію та відповідають критерію політичної нейтральності та доброчесності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"До слова, в Україні триває судова реформа, і відкритість та прозорість суддів – один із основних важелів цієї реформи."Вам показали,какая реформа,и где,они всех видели!!! В какие еще реформы,вы верите?Слава Украине!!!
Відповісти
Дякуючи новоу режиму всі судді класти хтіли на простих людей! Жити по-новому!ю, як казав Педро
Відповісти
Останні новини
В адміністративному суді відмовилися звітувати про доходи. ДОКУМЕНТ
27 липень, 2016, 20:22