Польсько-українські відносини: дружба під загрозою. ВІДЕО

Польсько-українські відносини: дружба під загрозою. ВІДЕО
Визнання Польщею геноцидом поляків подій, які відбувалися на Волині 70 років тому, ускладнить польсько-українські відносини.

В українсько-польській дружбі останнім часом з’явилась тріщина – криза біженців у Європі сприяє популярності націоналістичних сил. Додає складності й те, що для польських політиків тема Волині є топ-темою для збільшення власних рейтингів, - повідомляє ICTV.

22 липня Сейм Польщі проголосував за резолюцію «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА». В Україні цю подію сприйняли дуже болісно.

«Перемогли емоції. Зміст документа викликає занепокоєння», – відреагував Міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що своєю резолюцією про визнання геноцидом трагічних подій на Волині Польський Сейм висловив жаль за втраченими територіями, які нині є українськими, а не за жертвами трагедії.

Визнання Польщею подій на Волині геноцидом може мати серйозні наслідки. По-перше, Польща перестає бути для нас в Європі адвокатом, що означає втрату Україною лобі в політичних структурах ЄС.

По-друге, в умовах війни на Донбасі Україна опинилася в умовних лещатах своїх сусідів як на Сході, так тепер і на Заході.

По-третє, українській дипломатії потрібно зробити висновки, адже це рішення є абсолютним провалом у зовнішній політиці. В самій Польщі це питання будуть активно використовувати як націоналістичні сили, так і проросійське лобі.

Нагадаємо, Волинська трагедія – масові вбивства поляків загонами УПА та винищення українців польською Армією Крайовою на території Волинського воєводства в 1943-1944 роках. Тоді, за різними даними істориків, загинуло від 35 до 100 тисяч поляків та від 15 до 25 тисяч українців.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А навіщо упа вбивало поляків? А Поляки все правильно зробили, історію потрібно памятати!
Відповісти
В першу чергу, історію потрібно знати
Відповісти
а тому, що після Версальського договору, Західну частину України віддали полякам із-за того, що останні тиснули своєю значною кількістю мешканців на цих територіях.. тому, незвважаючи що це етнічно українські землі (як і Холмщина) цю територію віддали Польщі. Це саме мало статися і після Другої Світової війни.. тому деякі командири розіграли подібний сценарій.. я іх не виправдовую, але потрібно знати, що поляки, по-перше перебільшують свої втрати, по-друге- чистки були з обох сторін, по-третє ці пани за всю історію знищили набагато більше українців - що і є справжнім геноцидом, тому не слід вважати події 1943 геноцидом, а лишень етнічної чисткою на власній землі... ІСТОРІЮ ПОТРІБНО ЗНАТИ!
Відповісти
тріщина в когось в голові! А нормальні люди живуть майбутнім, а не минулим.
Відповісти
Поляки нав'язують власну версію подій на Волині, яка покликана дискредитувати право українців на власну державу.

Як свідчать історичні факти, війна 1942-1944 років була розв'язана з ініціативи саме польської сторони, яка не хотіла визнавати за українцями права бути господарями у власному домі. І лише всенародний опір польським окупантам дав змогу Волині уникнути трагічної долі Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння, де українці були знищені та вигнані зі своїх етнічних земель. Саме завдяки активним діям воїнів УПА вдалося захистити від спалення польськими військовими загонами сотень волинських сіл, а волиняни уникли долі українців, які стали жертвами операції "Вісла".

Для кожного зі свідомих українців УПА - єдина організована збройна сила, яка за відсутності Української держави стала на захист українців супроти насильства і терору німецького, совєцького та польського окупаційних режимів.

Захист власної території - це не геноцид, а національно-визвольна боротьба. Боротьба українців за створення власної держави на своїх етнічних землях не могла бути геноцидом. Геноцидом є дії офіційної польської влади по відношенню до українців, які проживали на своїх етнічних територіях Волині, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння. А це - сотні тисяч жертв серед українців, полеглих від рук польських збройних формувань під час протистояння 1943-44 років, знищених або вигнаних з їхньої історичної батьківщини.

Етнічними чистками є також операція "Вісла", вчинена офіційною польською владою задля штучної зміни етнічного складу певних територій, що була організована офіційною владою Польщі. Польща досі не вибачилась і не покаялась за багатолітню політику пацифікації, акції з примусового переселення українців, які були депортовані зі своїх історичних територій, аби заселити їх поляками. Саме такі дії польської влади і є геноцидом.

Назвавши боротьбу українців за свою незалежність геноцидом, Польща поставила під сумнів основоположне право кожного народу на самовизначення та опір агресорам та окупантам.

Фракція ВО "Свобода" у Волинській облраді вимагає адекватної реакції влади на антиукраїнське рішення польського Сейму
http://svoboda.org.ua/news/events/00109786/
Відповісти
Словов(ей) та емоцій забагато, думка ембріональна.
Відповісти