Торгівля людьми: як не стати рабом

Торгівля людьми: як не стати рабом
Торгівля людьми – актуальна проблема сучасності.

Як діяти жертвам такого злочину, розповіли в Луцьку 29 липня під час прес-конференції «Спільними зусиллями проти торгівлі людьми в Україні», - пише ВІП.

Голова Всеукраїнської коаліції громадських організацій із протидії торгівлі людьми Віктор Вальчук розповів, що прикордонне розташування Волині лише загострює проблему. Втім вона латентна, непомітна, оскільки люди бояться про неї заявляти та звертатися до відповідних служб.

«На жаль, люди часто не знають, що навіть за умови нелегальної праці за кордоном вони мають право звертатися до певних структур, в тому числі і до посольств. Це передбачає закон», – додав Віктор Вальчук.

Начальник відділу з питань трудових відносин та сімейної політики департаменту соцзахисту Волинської ОДА Олена Невірець повідомила, що на сьогодні троє волинян офіційно визнані такими, що постраждали від торгівлі людьми, тобто мають відповідний статус. Із них – двоє чоловіків, які постраждали від трудової експлуатації, та одна жінка – від сексуальної.

Утім для того, аби отримати такий статус, варто здійснити певну процедуру: звернутися в управління соцзахисту з заявою, на основі якої можуть видати довідку про встановлення статусу.

Такий статус, окрім іншого, дає право на безоплатне одержання медичної, психологічної, соціальної та правової допомоги, тимчасове розміщення у закладах для постраждалих від торгівлі людьми терміном до трьох років, відшкодування моральної та матеріальної шкоди людьми, які її заподіяли, отримання одноразової матеріальної допомоги, безоплатне отримання послуг перекладача, якщо особа не володіє українською або російською мовами, допомогу у працевлаштуванні тощо.

Організатори прес-конференції повідомили, що лише впродовж липня до громадської організації «Асоціація місцевого розвитку «Велес» та ГО «Волинські перспективи» звернулися десятеро волинян, які запевняють, що стали жертвами торгівлі людьми. З них шестеро – чоловіки, четверо – жінки. У всіх – трудова експлуатація, від якої у наш час найбільше страждають українці. Статистика свідчить, що найбільше жителі України страждають від такого явища в Росії.

Начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП у Волинській області Віктор Кравчук, інформував, що з 2004 року за кримінальними провадженнями – 197 потерпілих від торгівлі людьми, з них тільки десятеро – чоловіки.

Важливо, що під час прес-конференції лучанам повідомили, як діяти, якщо є підстави вважати себе жертвою торгівлі людьми. Насамперед просять телефонувати на «гарячу лінію» консультування мігрантів та протидії торгівлі людьми «527». Окрім того, за допомогою та консультацією можна звертатися у департамент соцзахисту населення Волинської ОДА та Всеукраїнської коаліції громадських організацій із протидії торгівлі людьми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.