Голуби: птахи миру чи летючі пацюки. ФОТО

Голуби: птахи миру чи летючі пацюки. ФОТО
Останніми роками у Львові розвелось дуже багато голубів. А тепер, коли у місті з’явились труднощі із вивозом відходів, їх все частіше можна побачити біля смітників.

Попри те, що голубів вважають птахами миру, фахівці наголошують, що це далеко не так, - повідомляє ІА ZIK.

Переповнені смітники сприяють збільшенню кількості голубів

Те, що чисельність голубів у Львові збільшилась і продовжує зростати, пов’язано із двома факторами.

«У першу чергу цьому сприяють теплі зими, які дають можливість нормально перезимувати, у тому числі і молодому поколінню. Фактично тепер голуби розмножуються весь рік, – зазначив директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович. – Другий фактор – це достатня кількість корму. На жаль, наше населення викидає харчові відходи. Крім того, багато хто, особливо старше покоління, підгодовує голубів на площах і у парках. Це має негативний вплив на архітектуру міста».

Відомим фактом є те, що послід голубів руйнує скульптуру і метал.

«Голуби мають у своєму посліді і шлунку великий вміст кислот. Ті кислоти, коли потрапляють на матеріал, засолюють його. Атмосферні опади пришвидшують процес руйнування», – пояснив кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Олег Рибчинський.

Він додав, що послід руйнує як натуральний – вапняк, пісковик і мармур, так і штучний камінь – романський цемент. Достатньо року, щоб розпочався процес руйнування.

Реставратор зазначив, що в Європі з цією проблемою борються за допомогою спеціальних запобіжників у вигляді шпильок. Їх цілеспрямовано ставлять на карниз, підвіконня, щоб туди не сідали голуби і не утворювалися груди посліду. Олег Рибчинський порадив практикувати таке і у Львові.

Голуби переносять 60 інфекцій


Друга небезпека від голубів – це те, що вони переносять приблизно 60 різноманітних інфекцій. Це так звані орнітози. Ігор Антахович наголосив, що найбільше на цю небезпеку наражаються старші пані і пани, які підгодовують голубів. Клінічні випадки описують зараження сімома такими патогенами. У 99% випадків зараження відбувається повітряним шляхом, пише аспірант Державного природознавчого музею Ганна Кузьо у своєму блозі.

«Голубів інколи називають літаючими пацюками, бо вони харчуються на смітниках, переносять багато збудників захворювань. Це птах, який був приручений людьми і заселяє в основному міста, хоча є і природні популяції. У містах їх чисельність неприродно велика, бо є, чим харчуватися і немає достатньо хижаків для регуляції популяції», – наголосила Ганна Кузьо.

Водночас Ігор Антахович зазначив, що потрібно розумно підходити до регулювання чисельності, тому що зараз вона збільшується і доходить до загрозливих масштабів.

Біокорми можуть врятувати від голубів

У Львові діє комплексна програма на 2012-16 рр, де описана популяція голубів у місті. Її розробив Інститут екології Карпат у 2010-11 рр. Тоді фахівці дали якісну оцінку популяції голубів. За їхніми даними, наприкінці 2010 року у Львові налічувалось 7-8 тис. гніздових пар цих птахів проти 4 тис.

«Програмою пропонується зменшувати кількість цих птахів у нашому місті. Саме тому ми неодноразово закликали мешканців не підгодовувати голубів, щоб зменшити їх кормову базу. Тоді б ми могли спостерігати зменшення популяції, – повідомив начальник управління екології і благоустрою Львівської міськради Андрій Галушка. – Крім того, на рівні ЖЕКів та комунальних служб також проводяться роботи у цьому напрямку. Ми закриваємо горища, щоб зменшити кількість гніздування. У такий спосіб також регулюється чисельність голубів».

Чиновник водночас зазначив, що закриття горищ допомагає і зберегти тепло.

У міськраді розглядають ще один метод зменшення популяції птахів – біокорми. Однак поки усе впирається у кошти.

«Це буде відносно дорогий метод. Біокорм не шкодить голубам, але впливає на функції їх розмноження. Це закордонний корм. У нас поки що такого немає. Працюємо з волонтерами і громадськими організаціями щодо його закупівлі. Наступного року ми виходитимемо на міський бюджет», – заявив Андрій Галушка.

Водночас директор еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович повідомив, що на найближчу сесію міськради буде винесена Програма допомоги постраждалим диким та екзотичним тваринам і птахам у м. Львові на 2016-2020 рр. У ній передбачені правила поводження з усіма дикими тваринами у місті, зокрема і з голубами.

«Ми зверталися в управління екології міста з пропозиціями і розробили спеціальну програму щодо регулювання чисельності дикої орнітофауни, у тому числі і голубів. Програма уже пройшла екологічну комісію. У вересні її мали б внести у порядок денний пленарного засідання міськради», – повідомив Антахович.

Він зазначив, що автори програми комплексно підійшли до вирішення питання диких тварин у Львові.

«Йдеться не лише про голубів, а й про дрібних тварин, і сов, і лисиць, і зайців. Тому ми комплексно підійшли до цього питання і написали проект такої програми з іншими громадськими організаціями. Нам допомогли Західноукраїнське товариство захисту тварин, Спілка соколярів Львівщини, Екозахист. Також долучилися вчені-орнітологи. Програма стосується проблем екзотичних тварин, які є у людей на території міста, що з ними робити, якщо щось стається, у тому числі і голубів, оскільки це один із видів диких тварин, що постійно живуть на території міста», – повідомив Антахович.

Без зміни громадської думки проблему не побороти

Однак, за його словами, однієї програми мало, щоб зменшити популяцію голубів. Саме тому фахівці постійно закликають мешканців і гостей міста не підгодовувати голубів, не давати їм можливості вільно харчуватися. Тоді птахи перестануть безконтрольно розмножуватися і їх чисельність ввійде у норму.

«У нас немає служб, які мають стежити за чисельністю голубів. Просто потрібно розробити певні правила поводження з харчовими відходами. Зараз голуби мають доступ до смітників. Вони розпорпують мішки, де є хліб, каші, крупи. У цивілізованих країнах усі контейнери закриті. Це не дає можливості добиратися до їжі собакам, бродячим котам, голубам та іншим тваринам», – наголосив Антахович.

Він також розповів, що у Парижі, до прикладу, є проблема з лисицями: «Їх там розвелася купа. Нас теж це чекає, якщо ми не будемо цивілізовано поводитися з відходами. Лисиці, маючи доступ до харчів, знаючи, що на території міста на них не полюють, починають неконтрольовано розмножуватись. У нас зараз у кількох парках міста є лисиці. Є цілі сім’ї, нори. Вони виводять молодняк. Їх поки одиниці, але такий факт є».

Саме тому, наголосив Ігор Антахович, повинні бути чіткі правила поводження з харчовими відходами. Вони мани бути недоступні і закриті.

Також, за словами директора еколого-натуралістичного центру, треба передбачити засоби впливу на мешканців міста, які порушують ці правила.

«Наприклад, у Римі, у Ватикані, не дай Бог карабінер побачить, що ви підгодовуєте голуба, – то це штраф 50 євро. А в нас люди вважають це проявом любові до природи. Тобто потрібно змінювати громадську думку», – наголосив Антахович.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лише-треба-треба-треба, тобто не поакьична робота,ті ж самі наявні контейнери,а теорія. Все, як завжди, а голубам-добре.
Відповісти
Голубь - это летающий унитаз.
Відповісти