Чи стане врожайний на чорницю рік таким же «врожайним» для бюджетів Любомльщини

Чи стане врожайний на чорницю рік таким же «врожайним» для бюджетів Любомльщини
Збір ягід щороку поповнює місцевий бюджет. Скільки отримає в місцеві бюджети Любомльщина, влада району поки не готова коментувати. Мовляв, у них ще немає «правильних» цифр, бо підприємці досі масово йдуть брати додаткові ліміти на заготівлю чорниці.

Про це повідомляє КОРДОН.

Відповідно до порядку видачі спеціальних дозволів і встановлення лімітів на заготівлю другорядних лісових матеріалів та здійснення побічних лісових користувань, затвердженого рішенням облради від 29-го травня цього року, рентна плата за заготовлені ягоди чорниці надходить до бюджетів сільрад, на території яких проводиться збір лісових ресурсів.

Загалом сільська рада має за кожен кілограм ягід, заготовлених тимчасовими лісокористувачами, 70,9 копійки. Це на 10 копійок більше, ніж у попередньому році.

Цьогоріч врожай чорниці чи не найкращий за останні десять років. За кілограм ягід трудівник може отримати від підприємця в середньому 17-20 гривень. Здають їх переваждно оптом. На пунктах збору їх облік не завжди ведеться, і як наслідок - місцеві бюджети недоотримують гроші, які би мали йти на розвиток населених пунктів.

З метою контролю збору та продажу чорниці в Любомльському районі утворено комісію з 9-ти осіб по заготівлі лісових ресурсів, яка включає в себе робочі групи з представників контролюючих, правоохоронних та фіскальних органів. Вони постійно проводять перевірки за дотриманням правил заготівлі лісових ресурсів, їх обсягами та наявністю дозвільних документів.

Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів обчислюється в спеціальному дозволі — лісовому квитку, який дає право бізнесменам на заготівлю дикорослої лісової продукції. Окрім цього, заготівельники ягоди мають сплачувати єдиний податок і податок на доходи фізичних осіб у відсотковому розмірі від суми, отриманої з людини, яка продає їм чорницю.

Ліміти встановлюють для підприємців та фірм, які заготовляють чорницю з комерційною метою — для подальшої реалізації, зокрема й за кордон, великими партіями. Тобто простих людей, які збирають ягоди і продають їх на базарі, це оподаткування та ліміти не стосуються.

Начальник управління агропромислового розвитку Андрій Грижак наразі відмовився коментувати процес заготівлі на Любомльщині та які кошти можуть надійти до районного бюджету в результаті її реалізації. Він зазначив, що як заступник голови комісії не може без дозволу щось говорити. Й порадив звертатися до посадовця рангом вище. Натомість голова комісії сказав не більше.

«Наразі ми ще не можемо констатувати будь-які прогнози щодо надходжень до місцевих бюджетів та дані по зареєстрованих заготівельниках. Адже навіть сьогодні багато підприємців брали додаткові ліміти. Цифри постійно змінюються. Через деякий час підіб’ємо підсумки й все повідомимо», - зазначив заступник голови райдержадміністрації Олександр Герасимчук, який очолює комісію по заготівлі лісових ресурсів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чи стане врожайний на чорницю рік таким же «врожайним» для бюджетів Любомльщини
31 липень, 2016, 13:52