Цигарки знову можуть подорожчати

Цигарки знову можуть подорожчати
У понеділок, 8 серпня, відбудеться нарада в Кабінеті Міністрів України під головуванням першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва з розгляду проекту Постанови Кабміну "Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну".

Як повідомляє Цензор.НЕТ, проект поданий відповідно до пункту 10 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році".

Уже в середу, 10 серпня, ця Постанову може бути прийнято на засіданні Кабміну.

У грудні 2015 року Верховна Рада України на 40% підвищила ставку акцизу на тютюнові вироби. Очікувалося, що це спричинить за собою і автоматичне підняття ціни. Нова ставка акцизу набула чинності з 1 січня 2015 року. Разом з тим, ціни на сигарети не тільки не піднялися, а й продовжили падати. Пачка сигарет, що коштувала влітку 2015 року 15-16 грн, на початку 2016 коштувала вже 12-13 грн. Подібна ситуація викликає тривогу не тільки у людей, які борються за здоровий спосіб життя, а й у фіскалів, які розуміють, що занижена ціна сигарет істотно знижує базу оподаткування. Тому ДФС вкотре підняла питання про введення мінімальної роздрібної ціни (МРЦ) на сигарети.

Глава ДФС Роман Насіров домагається введення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на тютюнові вироби, як ефективного механізму наповнення бюджету України. Так, він раніше заявляв, що в Україні повинні бути встановлені мінімальні роздрібні ціни на тютюнові вироби.

"Я думаю, що справедливо встановити ціни на сигарети без фільтра на рівні 14,5 гривень, а на сигарети з фільтром - 15,5 гривень. Я буду на цьому наполягати", - підкреслив він.

Також Насіров додав, що, продаючи сигарети нижче 14,5-15,5 гривень, виробники не доплачують податок на додану вартість і податок на прибуток.

За словами екс-заступника міністра фінансів Ігоря Уманського, встановлення мінімальної ціни на тютюн принесе в бюджет додатково 2.2 млрд грн.

У тютюновій галузі не всі однаково ставляться до ідеї мінімальних цін на тютюнові вироби. Так, директор з корпоративних і юридичних питань компанії "Імперіал ТобакоЮкрейн" Олег Стрекаль негативно висловлюється щодо ідеї ДФС збільшити податкові надходження за допомогою ведення такого фіскального регулювання: "По-перше, щодо акцизних надходжень від тютюнової галузі йде різке перевиконання плану. По-друге, регулювати надходження від тютюну необхідно виключно економічними і податковими інструментами, які перебувають у руках Мінфіну і ДФС. Заборона реалізації продукції нижче собівартості кожного артикулу (а не введення єдиної мінімальної ціни для всього ринку), використання штрафних санкцій за продаж нижче собівартості, збільшення вартісних і специфічних ставок акцизного податку - ось ті методи й інструменти, якими повинні користуватися державні інститути в вирішенні питання наповнення бюджету".

Вдночас, Олександр Когут, директор Відділу корпоративних питань і комунікацій JTI Україна, заявляє про готовність тютюнової галузі співпрацювати в державними органами щодо питання про введення на державному рівні мінімальної цінової планки: "Тютюнова галузь - вагоме джерело податкових надходжень до держбюджету. За підсумками 2015 року тільки завдяки акцизам табачники принесли в казну 22,2 млрд гривень (з яких 8 млрд гривень припадає на JTI Україна). І можуть приносити ще 2 млрд гривень щорічно, якщо буде політична воля для встановлення мінімальних цін на сигарети".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Палю і буду палити ... хач по 100 грн за пачку
Відповісти
по 100 гривень зробити щоб в польщу не возили і черг не буде
Відповісти