Заборонили забирати квартири за борги по іпотеці. Щоправда, не у всіх

Заборонили забирати квартири за борги по іпотеці. Щоправда, не у всіх
У іпотечних позичальників не зможуть відібрати житло, яке в 2013-2014 роках було переоформлено з банків-кредиторів на треті структури - факторингові компанії.

Про це повідомляють Юридичні послуги Луцьк з посиланням на kasyanenko.com.ua.

Відповідну Постанову нещодавно виніс Вищий адміністративний суд України.

На той час нотаріус не мав права переоформляти закладену за кредитом нерухомість не тільки через відсутність відповідних повноважень, а й без письмового повідомлення позичальників.

Також в постанові ВАСУ приділено увагу тому, що наявність в реєстрі будь-якої заборони на відчуження майна є перешкодою для переоформлення іпотеки на нового іпотекодержателя, що не було враховано нотаріусом, який оформляв угоду.

До 2015 року нотаріуси не мали права оформляти перехід права власності на предмет іпотеки (на закладене житло), не оформлюючи перехід права вимоги по самому іпотечному кредиту. Тим більше, робити це без відповідного рішення суду. Тобто юристи, які в 2013-2014 роки активно переоформляли іпотечні кредити, допустилися помилки, і тепер у позичальників є всі підстави оскаржити відбирання їх житла.

Постанова ВАСУ змусить фінансистів, які неправильно переоформили куплені іпотечні кредити, йти на поступки позичальникам, - вважають експерти. Наприклад, домовлятися про пільгові реструктуризації позик або списувати людям частину заборгованості.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.