Топ-3 фінансових криз в Україні

Топ-3 фінансових криз в Україні
За роки незалежності гривня тричі переживала стрімке падіння.

Уперше це сталося з вини Росії, удруге - через жадібність. До третього призвели дії попереднього уряду, війна, спекуляції та нереформована економіка.

Про це Gazeta.ua розповів фінансист Олексій Лупоносов.

1998

У Росії стався дефолт. Ціни на нафту, газ, метали знизилися. Країна не змогла обслуговувати свій борг і оголосила себе банкрутом. Курс рубля до долара впав у чотири рази. Українська економіка була дуже залежна від Росії. З червня по вересень 1998 року долар подорожчав із 2,13 до 3,4 грн.

2008

Банки роздавали кредити всім, хто хотів. Споживчі позики давали без довідок про доходи. Не розуміючи, як їх повертатимуть. При перших же проблемах багато людей не змогли розрахуватися з боргами. Почалися негаразди в банків. Українці забирали депозити, скуповували валюту. Курс гривні до долара зріс із 4,84 у серпні до 7,70 - у грудні 2008-го. Нацбанк заборонив достроково знімати депозити. Це зупинило знекровлення банківської системи.

2015

Третя криза припала на січень-лютий 2015 року. За місяць курс долара злетів із 16,5 до 27,76 грн. На це було кілька причин. Попередня влада вивела значні капітали з країни і наробила боргів. Росія анексувала Крим, почалась війна на Донбасі. Порушилися економічні зв'язки. Закрився найбільший ринок збуту нашої продукції - Росія. Частина банків збанкрутувала. Частина отримувала рефінансування від Нацбанку. Але гроші пускали на спекуляції з валютою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Топ-3 фінансових криз в Україні
13 серпень, 2016, 02:35