В українську поліцію набиратимуть детективів

В українську поліцію набиратимуть детективів
Міністерству внутрішніх справ хочуть дати 27 млрд грн, що дозволить підвищити мінімальні зарплати до 8 тисяч гривень. Ще хочуть набрати детективів, а розслідування кримінальних проступків віддати дільничним.

У вересні МВС вийде на Верховну Раду з пакетом законодавчих ініціатив. По-перше, будуть просити нардепів змінити закон про Нацполіцію, щоб оголосити внутрішній конкурс серед слідчих та оперативників із набору детективів, як в Національному антикорупційному бюро, пише “Сегодня”.

По-друге, на думку глави Нацполіції Хатіі Деканоїдзе, потрібні глибокі і системні зміни досить ліберального Кримінально-процесуального кодексу. Ну і, нарешті, силове відомство буде переконувати депутатський корпус збільшити їм бюджетне фінансування. За інформацією джерел видання в Нацполіції, спочатку на наступний рік запитували 40 млрд грн. Після довгих дискусій попередньо зійшлися на 27 млрд. Ця сума бюджетних витрат на поліцію дасть можливість підвищити мінімальні оклади до 8 тис. грн з сьогоднішніх 4 тис. грн (у дільничних).

ПРАВКИ ДО ЗАКОНУ ПРО НАЦПОЛІЦІЮ

На кожному брифінгу і прес-конференції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе нагадують, що реформа правоохоронної системи з появою патрульних на вулицях не закінчується – на все про все підуть роки. Приміром, зараз реформа багато в чому залежить від Верховної Ради.

“У вересні ми будемо виходити на Верховну Раду з законодавчими змінами в закон про Нацполіцію, щоб оголосити внутрішній конкурс серед слідчих та оперативників із набору детективів. Якщо Рада проголосує поправки у вересні, 6 місяців у нас піде на формування “інституту” детективів в структурі поліції”, – сказало джерело Сегодня.ua в МВС.

По-перше, поява детективів в Нацполіції в І-му кварталі наступного року передбачена Коаліційною угодою: “Створення інституту детективів, які об’єднають в собі функції слідчих і оперативних співробітників”.

За словами Авакова і Деканоїдзе, нинішня система, коли слідство і карний розшук (оперативні дії) розділені, – дісталася нам у спадок від СРСР. Але на ділі ці служби завжди взаємопов’язані. Так працюють правоохоронці на Заході, так працює і відоме американське ФБР. Сьогоднішня законодавча база, за словами Деканоїдзе, не забороняє їм об’єднувати оперативників і слідчих в спільні групи для розслідування заплутаних справ. Але краще, якщо цим будуть займатися спеціально навчені новенькі детективи.

До речі зарплату їм обіцяють до 12-ти тис. грн (зараз – максимум 4,5 тис. грн, при тому що на слідчого припадають сотні нерозкритих справ). Приміром, одна з київських слідчих розповіла нам, що через масу кримінальних справ, пріоритет в розслідуванні віддають поки що найбільш резонансним. “Хтось із слідчих звільнився сам, хтось не пройшов переатестацію. В результаті справи, які були у них, розподілилися між рештою. Наприклад, у мене – більше 500. Зрозуміло, що крадіжки телефону буду розслідувати не в першу чергу”, – дала відверте інтерв’ю нам слідчий.

Як пояснюють в Нацполіції, об’єднання функцій слідчих і оперативників в єдину службу детективів необхідно ще й для того, щоб збільшити відсоток розкриття справ. “Щоб подолати розмежування, коли оперативник віддає слідчому сирі матеріали і не відповідає за хід слідства. Причому до слідчого приходять абсолютно всі матеріали – і про дрібні правопорушення (а їх три чверті від усіх), і про тяжкі злочини. В результаті у одного слідчого буває до 300 матеріалів одночасно! Коли він до кожного з них приступить?”, – Говорив в інтерв’ю Сегодня.ua перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян. За його словами, навіть справа про крадіжку курки займає 100 сторінок і більше.

“Тому ми хочемо розділити детективів на дві групи – по тяжким злочинам і незначним, де будуть працювати дізнавачі, починаючи від дільничного. В принципі, це повинен мати право робити будь-поліцейський. Він швидко розслідує ту ж крадіжку курки і приведе викрадача в суд. А слідчий і оперативник в групі будуть розслідувати, скажімо, вбивство. Вони обидва будуть детективами, і самі будуть визначати, хто і чим займеться в групі, і відповідати за справу будуть обидва в рівній мірі”, – підсумував Троян.

Щоб розвантажити слідчих і оперативників (а в майбутньому – детективів) від вала справ, “крадіжками курок” і незначними порушеннями, які будуть називатися “кримінальними проступками”, будуть займатися дільничні. Звичайно, якщо Рада прийме відповідний законопроект.

“Це незначне порушення, за яким не потрібно заводити томи кримінальної справи і передавати аж до головного слідчого управління, а незначний проступок: вкрав курку, або якась побутова сварка, яку може розслідувати універсальний поліцейський (дільничний – Авт.)”, – Пояснював Арсен Аваков.

“Законопроект про кримінальні проступки комплексний. У нас ще проблема в тому, що кримінальні статті мають великі “вилки” Приміром, за той чи інший вид порушення передбачено покарання від року до п’яти років. І це стає проблемою, коли така справа потрапляє до суду. Суддя має можливість просто грати з тими цифрами”, – сказав Сегодня.ua член профільного парламентського комітету Павло Костенко.

Місяць тому в Києві стартував конкурс по набору нових дільничних і слідчих. В ході першого етапу планують набрати 250 осіб: близько 90 дільничних і 130 слідчих. Зарплата у нових дільничних, або, як їх ще називав екс-прем’єр Арсеній Яценюк – шерифів, стартуватиме від 6 тис. грн (зараз максимум 4 тис. грн).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Плачу від професіоналізму
Відповісти
Кримінальних справ, Арсене вже немає з 2012 року. Він не розу'іє що говорить але результат йде....
Відповісти
"новенькі детективи, спеціально навчані" це вже було, набір по оголошенню, і який результат? фейкова довіра до селфікопів, наркомани, алкаші і злодії в патрулі(((
Відповісти
Останні новини
В українську поліцію набиратимуть детективів
13 серпень, 2016, 10:39