Сьогодні - Медовий Спас

Сьогодні - Медовий Спас
14 серпня святкують Перший Спас, який називають Медовим Спасом або Маковеєм.

За переказами, в православ’ї це свято з’явилося після того, як жителі Константинополя в цей день з храму Святої Софії, в розпал страшної епідемії, винесли частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили водойми і колодязі. І сталося диво – хвороба, яка забрала тисячі життів пішла з міста, - пише .

Але на медовий спас освячують воду в річках, джерелах колодязях не тільки в пам’ять про константинопольському диво. У стародавніх літописах сказано, що саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь. Ось чому Перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вшановують воду.

Наші пращури на Медовий Спас обов’язково купалися у водоймах. Вважалося, що в цей день вся вода набуває чарівної сили – змиває гріхи, рятує від бід і хвороб. А ось купатися після 14 серпня було заборонено – можна було захворіти і навіть потонути.

14 серпня в церквах і православних храмах освячують не тільки воду, але також і мед. Саме в цей час стільники у вуликах заповнені медом до відмови і саме час збирати урожай, а після освячення, пригощатися досхочу. У слов’ян мед був не тільки смачним, солодким ласощами, а з нього ще готували популярний хмільний напій – медовуху. У народі її використовували не тільки в якості святкового напою, а й лікували хвороби і недуги.

Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковей. Ті, хто часто відвідує церкву знають, що в цей день в храмах згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. Але, до свята врожаю Маккавеи ніякого відношення не мають. Просто з 14 серпня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією начинкою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: свято, Спас
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пам'ять семи жидівських мучеників Маккавеєвих (116 р. до Р.Х.).
Відповісти