Недоліки електронного декларування: загрози та наслідки. ВІДЕО

Недоліки електронного декларування: загрози та наслідки. ВІДЕО
Сьогоднішній запуск системи електронного декларування легалізує безкарність.

Про це повідомляє 5 ua.

Це в ефірі "5 каналу" заявив Ярослав Юрчишин – виконавчий директор Transparency International.

"Крім технічних проблем, на виправлення яких потрібно буквально кілька днів, є проблеми техзавдання, тобто поставлені такі рамки, які в принципі розробник не може визначити. Наприклад, сертифікація BankID, що є відповідальністю Національного банку, чи підключення всіх реєстрів, що є відповідальністю НАЗК, але знову ж таки – навіть ці два факти, ці два елементи не дають підстав говорити про те, що система не могла бути запущена повноцінно і не можна було надати сертифікат. Який ми шлях обрали? Ми обрали традиційно найгірший шлях," – сказав він.

Відповідаючи на запитання, чим загрожує Україні несертифікована система е-декларування, Ярослав Юрчишин пояснив: "Що таке незахищена система? Це система, яка є незахищеною в жодному судовому процесі. Умовно кажучи, чиновник свідомо приховав статки розміром понад 350 тисяч гривень, що є кримінальним злочином, за який має бути до двох років позбавлення волі і фактично додаткові якісь стягнення, ну зокрема і усунення з посади і взагалі – усунення з державної служби. Зараз якщо детективи НАБУ чи детективи Нацполіції знайдуть розходження, вони йдуть у суд, вони посилаються на цю систему. Будь-який суд, оскільки система не має захисту, не прийме це як доказ. Фактично, сьогоднішній запуск системи легалізує безкарність. Але що ще гірше – за цей період поки сертифікату немає, а я переконаний, що за достатньо недовгий час сертифікат таки буде здобуто, просто це така лазівка для корупційних чиновників – легалізувати їхні статки. Тобто вони в цю систему можуть занести будь-що, ледь не володіння Марсом. Фактично, відповідальності за це немає.

Але вже наступний рік буде орієнтуватися, тобто з 1 січня, всі топ-чиновники знову будуть заповнювати декларацію і мають її заповнити до квітня, і вони вже будуть посилатися на ту декларацію, яку вони вже заповнили. Якщо вони заповнять в цей період поки сертифікату немає, в тій декларації може бути будь-що. Це величезна проблема, тому що найближчим часом буде перевірка України міжнародною організацією FATF. Ми маємо всі шанси потрапити в "сіру зону" FATF, а "сіра зона" – це чорна точка на карті, в яку ні інвестор з розвинутої країни, ні в принципі ніякий державний проект туди не заходить. Навіть співпрацю з нашими міжнародними партнерами це суттєво ускладнить".

Також виконавчий директор Transparency International назвав перші і найголовніші кроки вирішення цієї проблеми: "Ми найближчим часом очікуємо, що Президент, прем'єр – ті люди, які мають проявляти політичну волю, – візьмуть ситуацію під свій контроль і представлять суспільству антикризовий план вирішення цієї ситуації. Перш за все, слід закрити дану систему до внесення даних – не можна зараз допустити внесення даних, власне в тестовому режимі; друге – це відсторонення тих людей, які привели до цієї ситуації, бо фактично ми поставили під удар і скасування короткотермінових віз ЄС і подальшу співпрацю з МВФ, відповідно люди, які призвели до цієї ситуації, мають понести відповідальність".

Повну версію розмови з виконавчим директором Transparency International дивіться тут:


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дорогі наші волинські ВОРЮГИ чекаємо на шоу
Відповісти
Останні новини
Недоліки електронного декларування: загрози та наслідки. ВІДЕО
15 серпень, 2016, 20:23