У Луцьку обстежили дерева на Лесі Українки. ФОТО

У Луцьку обстежили дерева на Лесі Українки. ФОТО
На вимогу громадськості на відрізку вулиці Лесі Українки від Театрального майдану до вулиці Кривий вал було обстежено 23 дерева на предмет їх стану та потреби видалення. Серед обстежених – 11 кленів та 12 лип.

Про це йдеться на сайті Луцької міської ради.

Під час обстеження, окрім членів комісії, був присутній представник ГО «Спілка власників зброї Волині», який знімав весь процес на камеру. Обстеження відбувалось у п’ятницю, 12-го серпня, з 16-ї години. В понеділок під час засідання комісії представник вищезгаданої організації не з’явився, хоча був повідомлений.

Серед узагальнюючих висновків варто відзначити, що більшість обстежених дерев досягли своєї вікової межі. Оскільки дерева висаджувались у повоєнний період, приблизний вік одного дерева становить 60 років. Це є вікова межа для відповідних сортів дерев та для умов, в яких вони виростають.

Ще одна спільна риса – неодноразове кронування дерев. Як відомо, сорти так званих лісових дерев, коренева система і крона не адаптовані під міські умови, болісно переносять кронування. Кожна обрізка могла стати причиною появи нових захворювань.

Найпоширенішою ознакою пошкодженого дерева є наявність глибоких дупел, трухлявої серцевини. Такі дерева підлягають якомога швидшій заміні, оскільки несуть загрозу падіння.

Найбільш пошкоджені дерева знаходяться у верхній частині вулиці, біля магазину "Вайн-тайм" (номери 21-23 і таблиці). Три крупнолисті липи характеризуються трухлявим стовбуром, прикореневими та поздовжніми дуплами, сильно пошкоджена коренева система. Ці дерева потребують якомога швидшої заміни.

Майже аналогічна ситуація із частиною дерев, які знаходяться на перетині вулиць Лесі Українки та Пушкіна (номери 18-20). Два клени та липа частково зрізані, але стовбури ще збережені. На місцях зрізу чітко видно гнилу серцевину.

У всіх цих дерев чітко виражена трухлявість стовбура, місцями уражене шашелем.

Серед дерев, які знаходяться у задовільному стані (тобто такі, що ще можуть постояти кілька років), варто виділити сім дерев (з 11-го по 17-й). Це все липи, які ростуть на проміжку від вулиці Градний узвіз до початку закладу харчування "Дядя піца".

Щоправда, одне із дерев (14) має дуже підняту кореневу систему і сильно руйнує покриття тротуару. Тому це дерево також рекомендується для видалення. Ще одне дерево, яке можна залишити, липа крупнолиста знаходиться біля магазину «Вопак».

Але, враховуючи те, що сусідні дерева рекомендовані до видалення, виникає питання щодо доцільності збереження поодинокого дерева. І це питання не стільки в естетиці, скільки в безпеці. Одиноке дерево має велику парусність і в умовах міста може нести загрозу падіння незелажно від свого стану.

Всі інші дерева у верхній частині вулиці Лесі Українки (номери від 1-го по 13-й) характеризуються наявністю дупел та серцевинної гнилі. На дереві під номером 6 зафіксовано гриб-трутовик діаметром до 40-ка сантиментрів.

Особливо ця частина вулиці характеризується наявністю морозобійних тріщин.

Будь-яка морозобійна тріщина свідчить про значну ймовірність ураження стовбура гниллю.

Підсумовуючи результати дослідження, варто констатувати, що посаджені більш як півстоліття тому дерева втратили свої основні функції і вже не відповідають сучасним вимогам озеленення. Більшість з обстежених дерев не підлягають лікуванню.

Чи залишати інші дерева так би мовити «доживати», чи забезпечити їм достойну заміну? Питання риторичне. В кожного буде своя правда, нехай останнє слово буде за тим, хто уповноважений приймати такі рішення.

Акт обстеження зелених насаджень.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Придурки які бігали і не давали зрізати дерева треба притягнути до відповідальності воно не розбиреться а бігає піариться захиснеки недоношені
Відповісти
Не зрозумiла мiська влада громадськiсть. Далi за свое.
Відповісти
Нехай підсаджують в проміжках між старими молоді дерева, а старі поки не чіпають, коли підростуть молоді буде від них тінь зріжуть старі, так в Рівному роблять і в інших містах, а взагалі дупла в садках лікують.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку обстежили дерева на Лесі Українки. ФОТО
16 серпень, 2016, 21:48