Владислава Каськіва затримали у Панамі

Владислава Каськіва затримали у Панамі
Екс-голову Держагентства з інвестицій та управління національними проектами часів Віктора Януковича Владислава Каськіва затримали у Панамі.

Про це повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган в Твіттері, - інформує zaxid.net.

«У Панамі затриманий друг іспанського лижника Владислав Каськів», - заявила вона.

Інформацію про затримання також підтвердив і Генпрокурор Юрій Луценко.

«Ми отримали повідомлення про затримання в Панамі «другого іспанського інструктора» пана Каськіва, який нами також був оголошений в міжнародний розшук за ст. 191 (розкрадання) і іншим службовим злочинам», - розповів Юрій Луценко.

Владислав Каськів із 23 грудня 2010 до 15 березня 2014 був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. За даними МВС, під керівництвом Каськіва Держінвестпроект вивів з України близько 250 млн грн.

Каськіву пред'явили підозру за ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна) і ч.2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу в рамках розгляду справи про розкрадання державних коштів в 2012-2013 роках на 7,5 млн гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг. Його також оголосили у міждержавний розшук, а на майно наклали арешт.

Найгучніший скандал з Каськівим виник навколо будівництва LNG-терміналу, який мав бути побудований на Чорноморському узбережжі України до 2014 року. Він повинен був дозволити Україні приймати куплений на міжнародних ринках зріджений природний газ в обсязі 10 млрд м3, щоб знизити залежність України від російського газу. Координацією цієї роботи займалося саме Держагентство Каськіва.

У 2012 році Держагентство підписало угоду про співпрацю іспанською Gas Natural Fenosa, від імені якої підпис під контрактом поставив Хорді Сарда Бонвехі. Незабаром Gas Natural Fenosa заявила, що жодних документів не підписувала, а Хорді Сарда Бонвехі взагалі не є її представником. У підсумку виявилося, що договір про будівництво LNG-терміналу Держагентство Каськіва підписало з фіктивною особою, яка опинилася лижним інструктором. Каськів за цей скандал відбувся лише доганою.

Незабаром агентство Каськіва відзначилося в новому проекті – будівництві так званого Повітряного експреса, швидкісного залізничного сполучення між Києвом і Борисполем. Гроші на фінансування дороги давав Китай, отримувало – Держагентство Каськіва.

Перший транш у розмірі $52 млн, як повідомлялося, був виділений в 2013 році і спрямований на виконання проектних і підготовчих робіт. На цьому етапі будівництво Повітряного експреса і закінчилося. Нинішнє керівництво Мінінфраструктури взагалі вважає, що проект не має необхідності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Незабаром й теперiшних будуть по свiту ловити
Відповісти
сумнівається?
Відповісти
Років через 10 будуть ловити Парасюка і Савченчиху.
Відповісти