Як утеплити будинок і при цьому повернути витрачені кошти

Як утеплити будинок і при цьому повернути  витрачені кошти
У той час, як ціни на комунальні тарифи стрімко зростають, держава пропонує своє рішення виходу з ситуації. Як зекономити.

А конкретніше: взяти так звані "теплі" кредити, аби термомодернізувати будинок. Що, власне, пропонують, яку частку відшкодовують і як діє така програма на практиці, - про це пише DIM.KM.UA

Йдеться про державну програму з енергоефективності, яку уряд пропонує взамін на підвищення тарифів. За результатами досліджень, яке Держенергоефективності провело з IFC та USAID, енергоефективні заходи дають змогу удвічі зменшити рахунки за комунальні послуги.

Лише за шість місяців цього року українцями вже залучено майже 954 млн грн на утеплення. При цьому найбільше коштів – 907 млн грн - використано саме на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання.

Плюси та мінуси програми
Як відзначає Софія Лінн, керівник проекту IFC "Енергоефективність у житловому секторі України", така програма стимулює громадян стати відповідальними власниками за своє житло. Причому 95% її учасників готові повторно взяти кредити й діляться цією інформацією з "сусідніми будинками".

З одного боку, банк продовжує видавати кредити, з іншого – учасники програми говорять про бажання покращити умови кредитування: зробити нижчими процентні ставки, збільшити термін кредитування, а також спростити процес "паперової тяганини".

Аби полегшити процедуру отримання кредитів для утеплення, коментує Софія Лінн, насамперед варто збільшити конкуренцію серед банків, котрі є учасниками цієї програми. Поки що такої конкуренції немає. Наразі лише "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Укрексімбанк" видають кредити для утеплення будинку.

Ефект "теплих кредитів"
Загалом уряд відшкодовує – 40% витрат для ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання. А для тих, хто отримує субсидії – 70%.

В основному за допомогою урядової програми мешканці багатоповерхівок замінюють вікна в під’їздах, встановлюють індивідуальні теплові пункти, енергоефективні лампочки.

Якщо у минулому році, як зазначає Сергій Савчук, в липні було видано 230 тисяч гривень кредитів на утеплення багатоповерхівок, то в цьому році в цей же місяць (липень) – це 4 млн гривень. На тепер учасниками програми стали 278 ОСББ. Для порівняння: на кінець 2015 року було лише 194 ОСББ. Залучено коштів – 25 млн гривень, відшкодовано урядом – 7,5 млн гривень.

Який же ефект від цих програм? Економія тепла будинку після термомодернізації складає до 24%. До того, як скористатися програмою енергоефективності, коментує експерт, середньомісячне споживання тепла у багатоповерховому будинку в середньому складало 78 Гкал на місяця, після термомодернізації – 59,8 Гкал. 81% опитаних ОСББ відчули підвищення комфорту житла. Це означає, що не потрібно купувати нове житло. Варто лише утеплити своє помешкання та жити в оновленому комфортному будинку,– наголосив Савчук.

Досвід українських міст
Перейдемо до конкретних прикладів. Волинська область. Найбільшу допомогу від держави – кредит на 2 млн грн - взяло ОСББ, що у Волинській області. Там провели комплексну термомодернізацію будинку. До модернізації вартість опалення була 15 грн за квадратний метр, після – скоротилася удвічі до 7 грн за кв метр.

Підрахуємо: 40% кредиту відшкодувало Держенергоефективності, а місцева влада – відсотки за кредитом. Відтепер родини заощаджують на опаленні близько 400 грн на місяць. До слова, кожна з квартир "теплого" будинку зросла у ціні на 25%. У таких квартирах хочеться жити.

Місто Львів. Заміна вікон. У будинку 70 квартир. Щоб поміняти вікна, витратили 237 тисяч гривень. З них 110 тисяч гривень – допомога уряду. До утеплення мешканці витрачали до 138 Гкал в місяць, після – 115 Гкал. Економія – 16%, лише за рахунок того, що з вікон не виходить тепло.

Полтавська область. ОСББ у Кременчуці вклало 229 тисяч гривень, щоб облаштувати індивідувльний тепловий пункт, а також встановили регулятори теплового потоку. Держенергоефективності відшкодувало майже 100 тис гривень. Після цього витрати на опалення зменшилися на 34% по кожній квартирі.

Щодо електроенергії – її економія після термомодернізації в будинку на місяць складає 71%. Йдеться про звичайні енергозберігаючі лампочки. На них Держенергоефективності дає до 40-70% відшкодування.

Відтак від утеплення будинку люди виграють на своїх платіжках, споживанні комунальних послуг та комфорті.

Утеплюватися усім будинком вигідніше
Якщо проводити термомодернізацію індивідуально, економія становить лише 10%, якщо усім будинком (ОСББ) – 70%. Чому ми говоримо власне про ОСББ? Як відзначила Тетяна Бойко, наразі це фактично єдиний механізм, який дозволяє співвласникам залучати кошти на проведення енергозберігаючих заходів.

Однак, зазначає експерт, закон №417 дозволяє, щоб будинком керувало не лише ОСББ, а й управитель. Тому програму з енергоефективності планують поширити також на управителів житлових будинків.

ОСББ, так би мовити, - клієнт, котрий може вести переговори з банком, державою, органами місцевого самоврядування, енергосервісними компаніями, – підкреслила Бойко.

Потенціал енергозбереження в житловому фонді складає близько 50-60%. Однак проблема в тому, що не усі співвласники розуміють, що відповідальність комфорту, естетики будинку лежить на них. Більшість з них вважає, що цю відповідальність повинна нести держава чи органи місцевого самоврядування. І переконати людей у зворотньому - складно. Тому для того, щоб запевнити мешканців багатоквартирних будинків "термомодернізовуватися", в першу чергу, слід налагоджувати комунікацію, так би мовити, між сусідами, розповідати більше реальних історій успіху "утеплень" а разом з тим й економії.
Коротка інструкція оформлення "теплого кредиту"
Для того, щоб взяти участь в державній програмі з енергоефективності, Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) має проіснувати не менше півроку.

1. На сайті Держенергоефективності слід обрати банк, який відшкодовуватиме кошти. Серед пропонованих "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Укрексімбанк".

Банк приймає рішення, чи надавати вам кредит. У випадку позитивного рішення, 40% витрат відшкодовують на кожну квартиру, якщо є субсидіанти, повертають від 40 до 70% коштів на квартиру (скільки саме, точно у банку розраховують по спеціальній формулі).

2. Якщо банк надає кредит, вибираєте матеріали у магазині, берете рахунок-фактуру (тобто квитанції за куплене обладнання для утеплення будинку, де вказується ціна і що конкретно ви берете).

3. Після цього, з так званою фактурою йдете знову до банку оформляти уже кредит.

3. Далі робите енергоефективні роботи у будинку: утеплюєте стіни, замінюєте вікна, встановлюєте індивідуальні теплові пункти ( залежно, що ви плануєте замінити).

4. Чим швидше зробите усі роботи по термомодернізації будинку, тим краще. Адже тоді швидше прийде відшкодування.

5. Після проведення ремонту надаєте акт виконаних робіт до банку. Після цього банк вводить вас до зведеного реєстру на відшкодування (має зробити це до 15 числа наступного місяця). Потім до 25 числа ще наступного місяця фахівці з Держенергоефективності перевіряють інформацію, перераховують кошти до Центрального банку й упродовж трьох днів банк розподіляє по своїх відділеннях відшкодування коштів на рахунки позичальників.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А хто знає коли держава відновить цю програму по енергозбереження щодо повернення коштів
Відповісти
Останні новини
Як утеплити будинок і при цьому повернути витрачені кошти
23 серпень, 2016, 09:35