СБУ оприлюднила документи про переслідування українців КДБ. ДОКУМЕНТ

СБУ оприлюднила документи про переслідування українців КДБ. ДОКУМЕНТ
З нагоди Дня Державного прапора України Центр досліджень визвольного руху та Архів СБУ опублікували в мережі Інтернет колекцію документів про те, як радянські спецслужби переслідували українців за синьо-жовтий прапор.

Про це повідомляє канал 24.

В Електронному архіві українського визвольного руху налічується 20 документів, що зберігаються в державному архіві СБУ.

Відзначимо, що це повідомлення КДБ та МВС УРСР за 1953-1984 роки, в яких старанно фіксувалися акції з залученням українського національного прапора.

В Центрі наголосили, що синьо-жовтий стяг, який зараз є Державним прапором України, вперше отримав такий статус 1918 року в Українській Народній Республіці. У часи Другої Світової війни та повоєнний період під синьо-жовтим національним прапором боролася Українська повстанська армія.

"За радянських часів національний прапор залишався одним із символів опору. Вивішування стягу було серйозною націоналістичною антирадянською акцією в ті часи. КГБ гостро реагував та нещадно придушував всі випадки появи синьо-жовтого стягу на території радянської України", – зазначається у повідомленні на офіційній Facebook-сторінці СБУ.


За словами директора Архіву СБУ Андрія Когута, важливим свідченням є те, що національний прапор під більшовицькою окупацію вивішували не лише на заході, але й у Києві та на сході України. Синьо-жовтий прапор був символом, що єднав борців з режимом по всій країні і документи КДБ це яскраво ілюструють.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
СБУ оприлюднила документи про переслідування українців КДБ. ДОКУМЕНТ
23 серпень, 2016, 18:55