Вчені пропонують покривати зуби штучною плівкою-емаллю

Вчені пропонують покривати зуби штучною плівкою-емаллю
Японські дослідники створили мікроскопічно тонку плівку, якою можна покрити кожен зуб окремо, запобігши розвитку карієсу і надавши зубам білий колір.

Про це пише ZN.UA.

Технологію вже запатентовано в Японії і Південній Кореї, готуються заявки на патентування в США, Європі і Китаї. У естетичній стоматології штучну емаль, здатну надати зубам білий колір, можна буде застосовувати вже через три роки.
Описувана «зубна накладка» зроблена із зносостійкого і надзвичайно еластичного матеріалу, в основі якого гідроксиапатит кальцію, мінерал природної зубної емалі. Покриття зубів цим матеріалом повинно не тільки захищати від карієсу, але захищати від гіперестезії, (підвищеної чутливості) зубів.

«Це перша в світі еластична апатитового плівка(на фото), яка, як ми сподіваємося, знайде застосування для захисту зубів або відновлення пошкодженої емалі», — говорить Сігекі Хонцу (Shigeki Hontsu) з факультету біологічних наук і технології Університету Кінкі. «Стоматологи і мріяти не могли про еластичну апатитову плівку для відновлення пошкоджених ділянок зуба, але ми створили штучну зубну емаль», — заявив учений.

Товщина плівки, що імітує природну емаль, всього 0,004 міліметра. Її створили у вакуумі, направляючи лазерний промінь на кристалики гідроксиапатиту, в результаті чого вони розходилися на окремі частинки. Ці частинки падали на підігріті кристали солі, які потім підбиралися фільтрувальним папером. Так виходила плівка, яку можна було підняти пінцетом.

«У той момент, коли ви наносите плівку на зуб, вона невидима, її можна розглянути тільки під світлом», пояснив професор Хонцу. На плівці є пори, через які рідина і повітря можуть вийти назовні для того, щоб під плівкою на поверхні зуба не утворювалися бульбашки. Єдина проблема такого покриття, за словами вченого, в тому, що воно займає цілий день.

Наразі гідроксиапатитна еластична плівка безбарвна, однак її можна забарвити для використання в косметичній стоматології. Штучна зубна емаль як покриття була випробувана на видалених зубах, але незабаром почнуться випробування на тваринах, а згодом на людях, і, за словами Хонцу, в першу чергу, на самих творцях нового матеріалу.

До того часу, коли її можна буде використовувати для покриття дентину — чутливої тканини зуба під емаллю — пройде, за оцінками вчених, не менше п'яти років. У естетичній стоматології штучну емаль, здатну надати зубам білий колір, можна буде застосовувати вже через три роки.

Технологію, яку було розроблено Хонцу разом з Казусі Йосікава з Стоматологічного університету Осаки, запатентовано в Японії і Південній Кореї, готуються також заявки на патентування в США, Європі і Китаї.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вчені пропонують покривати зуби штучною плівкою-емаллю
20 вересень, 2012, 09:56